Schaduwmacht in de schijnwerpers

Pszvs

http://www.pszvs.nl/

Bundel Schaduwmacht in de schijnwerpers verschenen
Haagse adviescommissies: te veel, ondemocratisch, eenzijdig samengesteld

Bewindslieden en ministeries benoemen te gemakkelijk en teveel tijdelijke adviescommissies om heikele problemen voor hen op te lossen of politieke verdeeldheid weg te masseren. Ook worden die commissies gebruikt om moeilijke kwesties in de ijskast te zetten. Het aantal adviescommissies neemt alsmaar toe en de leden ervan worden in belangrijke mate gerekruteerd uit een old boys'network van politieke en economische elites. Deze adviescommissies maken het maatschappelijke en politieke debat onmogelijk en dit staat op gespannen voet met ons democratisch bestel.
Het wordt tijd om deze 'Schaduwmacht'via onafhankelijk onderzoek goed in beeld te krijgen, bestaande commissies op hun nut en noodzaak te beoordelen en veel terughoudender te zijn bij de instelling van nieuwe commissies. Ministers moeten zelf hun keuzen maken, beslissingen nemen en het maatschappelijke debat aangaan over moeilijke kwesties en deze niet verstoppen in adviescommissies.

Dat zijn enkele conclusies en aanbevelingen uit de publicatie Schaduwmacht in de schijnwerpers. Adviescommissies in politiek Den Haag die vandaag aan minister Alexander Pechtold (Bestuurlijke vernieuwing en verantwoordelijk voor het programma 'Andere Overheid'is gepresenteerd. De publicatie bevat bijdragen van diverse auteurs onder redactie van A.J.W. Duyvendak (GroenLinks), drs. P. de Jong (Rob), mr. B.M.J. Pauw (Pauw Sanders Zeilstra Van Spaendonck) en professor dr. M.P.C.M. van Schendelen (Erasmus Universiteit Rotterdam). Aanleiding vormde de politieke discussie die vorig jaar in de Tweede Kamer werd gevoerd op initiatief van Groen Links. Dat debat eindigde met een aantal moties om het systeem van tijdelijke commissies te veranderen. Sindsdien is er echter nauwelijks iets mee gedaan. Integendeel, het aantal commissies nam alleen maar toe.

In hun bijdrage stellen Wijnand Duyvendak en Jeroen van de Koppel, Tweede Kamerlid en medewerker van Groen Links: 'Politici moeten weer hun eigen verantwoordelijkheid nemen en zich niet langer verschuilen achter al die commissies'. Zij vinden ook dat de commissieadviezen de angel uit het debat halen, omdat regering en politiek zich daar vaak tamelijk willoos naar voegen. Ander kritiekpunt is de rekrutering uit het old boys'netwerk van vooraanstaande oud-politici die ook in de luwte hun invloed hebben behouden. Zo hebben de drie grote partijen het voorzitterschap in 74% van de commissies in handen, terwijl de kleinere partijen er nauwelijks aan te pas komen.

'Gek van die adviezen'
Ook minister Pechtold heeft kritiek op het fenomeen van de tijdelijke adviescommissies. 'Ik registreer met grote verbazing hoeveel van die commissies er zijn. Ik word gek van de adviezen. Het is volkomen uit de hand gelopen. Men is gestopt er kritisch over te zijn. In plaats van 'Schaduwmacht'noemt hij de tijdelijke adviescommissies 'een geregisseerde onmacht van de politiek'. Hij vindt dat het verschijnsel niet past in onze democratie. 'Het is een schijnlegitimatie en staat op gespannen voet met de ministeriële verantwoordelijkheid'. Pechtold noemt de samenstelling van de commissies 'een griezelig fenomeen' en deelt daarmee de kritiek van Groen Links.

Volgens mr. R.J. Hoekstra, lid van de Raad van State, vervullen tijdelijke adviescommissies wel degelijk een nuttige functie als gangmaker voor consensusvorming bij de oplossing van actuele, maatschappelijke problemen. Of bij de oplossing van bestuurlijke problemen waarvoor snel een advies nodig is. Hoekstra verwijt GroenLinks een 'vooropgezet waardeoordeel' wanneer de partij tijdelijke adviescommissies afschildert als 'Schaduwmacht'. 'De werkelijkheid is anders. Die commissies hebben een nuttige en noodzakelijke rol te vervullen. Hun bestaan geeft uitdrukking aan de complexiteit en pluriformiteit van maatschappij en politiek, zoals permanente adviesorganen dat ook doen.'