FNV

Stakingen in schoonmaak bereiken Philip Morris

Dertig schoonmakers bij sigarettenfabriek Philip Morris nemen vrijdag het stokje over in de estafettestaking voor een goede cao met een loonsverhoging die uitzicht biedt op een uurloon van tien euro bruto over vijf jaar.
De werknemers, in dienst van schoonmaakbedrijf Stoffels Cleaning, leggen het werk 24 uur neer. De staking is de vierde in de serie acties die FNV Bondgenoten organiseert sinds het overleg over de cao in september vastliep.

Stoffels Cleaning heeft achthonderd werknemers en is het eerste regionale schoonmaakbedrijf waar actie wordt gevoerd. Het bedrijf is onderdeel van het Vebego-concern dat met schoonmaakbedrijf Hago bij de top 5 van grootste schoonmaakondernemingen in Nederland hoort. Eerder voerden schoonmakers van ISS, Asito en CSU bij Dow Chemical in Terneuzen, de GVB en ING in Amsterdam en Nedtrain in Eindhoven actie.

Het basisuurloon in de schoonmaak staat al sinds januari 2003 op 8,33 euro bruto. Om dat binnen vijf jaar naar tien euro te tillen, moet in 2005 een stijging tot 8,62 euro worden behaald. Werkgeversorganisatie OSB vindt dat te duur.

In het kader van de internationale campagne organiseert FNV Bondgenoten op dinsdag 15 november een '10 euro-tribunaal'. Een rechtbank bestaande uit prof. dr. Kea Tijdens en ds. Hans Visser spreekt zich dan in een tribunaalzitting uit over wie de schuld draagt voor de lagere lonen in de sector. De stakers steunen de gezamenlijke eis van Europese vakbonden voor betere lonen in de schoonmaak.

FNV Bondgenoten wil ook in de cao regelen dat het loon van zieken volledig wordt doorbetaald en de arbeidsovereenkomst niet eenzijdig door de werkgever kan worden gewijzigd.

De werkgevers bieden 1 procent loonsverhoging per 1 juli 2005 voor een cao die al op 1 januari 2005 ingaat. Van dat geld raakt de schoonmaker 0,7 procent meteen weer kwijt aan een hogere pensioenpremie. Gedurende het eerste half jaar ziekteverlof willen de werkgevers maar 70 procent van het loon betalen.

"De werkgever in de schoonmaak is een gierigaard die niet wil betalen, de zieke wil schoppen en slaan en van de gezonde werknemer steelt wanneer hem dat uitkomt", zegt vakbondsonderhandelaar Eddy Stam.