Gemeente Zevenaar


Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Er is een nieuwe wet op komst, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wordt per 1 juli 2006 van kracht en gefaseerd ingevoerd. Met deze wet wordt de gemeente verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Dit zijn activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Iedereen, van elke leeftijd, gehandicapt en niet-gehandicapt, met en zonder problemen, moet volwaardig mee kunnen doen. Het gaat bijvoorbeeld om sociale activering, ondersteunen van mantelzorg en een lokaal (zorg)loket.

Het begrip maatschappelijke ondersteuning is in de wet verwoord in negen prestatievelden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft de kaders aan waarin elke gemeente haar eigen beleid kan maken. Een beleid dat afgestemd is op de wensen en samenstelling van de inwoners.

De wet gaat er van uit dat iedereen in eerste instantie zelf op zoek gaat naar mogelijkheden om zelfstandig te blijven leven. Als iemand hulp nodig heeft bij dagelijkse bezigheden, kan hij bijvoorbeeld aan de buren vragen om boodschappen te doen en aan een dochter of zoon om de was te doen.
Wanneer iemand zelf geen ondersteuning kan regelen bij mantelzorgers of vrijwilligers, dan kan hij bij de gemeente terecht. Als iemand meer nodig heeft dan alleen ondersteuning, dan schiet de rijksoverheid te hulp. Iemand krijgt dan zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

De raadscommissie Samenleving wil zich voorbereiden op de invoering van de nieuwe wet en organiseert op 29 november aanstaande een besloten informatieve bijeenkomst om van gedachten te wisselen met vertegenwoordigers van de zorggebruikers. Over enige tijd zal een vergelijkbare bijeenkomst gehouden worden met vertegenwoordigers van de zorgaanbieders. Indien u als vertegenwoordiger van een zorgvragers-organisatie geen uitnodiging heeft ontvangen en deze bijeenkomst wilt bijwonen, kunt u contact opnemen met mevr. J. Berndsen, tel 0316-595182.

Voor inspraak van de individuele zorgvragers komt er gelegenheid wanneer de gemeenteraad formele besluiten moet nemen over de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in deze gemeente.