Ingezonden persbericht


Onderzoek Mamut: MKB niet klaar voor nieuwe loonaangifte

Snelle afstemming aangiftesoftware bespaart bedrijven tijd en geld

Schiphol-Rijk, 10 november 2005 - Bijna 90 procent van de MKB-bedrijven is niet goed voorbereid op de nieuwe regels voor loonaangifte, die ingaan op 1 januari 2006. Dit blijkt uit onderzoek door softwareleverancier Mamut onder circa 100 MKB-ondernemingen. Volgens de nieuwe wetgeving moeten bedrijven voortaan één gecombineerde loonaangifte doen bij de Belastingdienst. Dit moet per jaar twaalf keer bij maandloon en dertien keer bij loon per vier weken. Een grote verandering is ook, dat de Belastingdienst alleen elektronische aangiften accepteert. De wetswijziging vereist aanzienlijke aanpassingen in salarisadministratie- en aangiftesoftware. Het merendeel van de respondenten in het Mamut-onderzoek, die aangaven nog dit jaar actie te zullen ondernemen, is echter van plan dit pas in november en december 2005 te doen.

De nieuwe Wet Walvis (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten) heeft als doel de salarisberekeningen te vereenvoudigen. Het onderscheid tussen premieloon en uitkeringsloon verdwijnt en het zogenaamde fiscale loon wordt uitgangspunt. Bovendien vereist de wet dat bedrijven extra gegevens verstrekken: het geslacht, de nationaliteit en de landcode van werknemers, en informatie over het type arbeidscontract. Daarnaast verdwijnen de voorschotnota's van UWV. Ook is het verstrekken van jaaropgaven aan de Belastingdienst en het UWV niet meer nodig. Bedrijven moeten de werknemer wél een jaaropgave blijven sturen.

"Voor wie niet tijdig maatregelen treft, kan de nieuwe wetgeving grote gevolgen hebben", zegt Dave Kroder, Country Manager van Mamut. "En dat terwijl softwareontwikkelaars als Mamut inmiddels pasklare oplossingen hebben ontwikkeld, die berekend zijn op de nieuwe situatie. Door nu te werken aan oplossingen, besparen bedrijven veel tijd die ze in het nieuwe jaar beter kunnen benutten voor hun kernactiviteiten."

###

Over Mamut
Mamut is een toonaangevende leverancier van ERP-, CRM- en internetoplossingen voor middelgrote en kleinere ondernemingen in Noord-Europa. Mamut biedt complete en gebruiksvriendelijke oplossingen aan tegen de beste prijs/prestatieverhouding met geïntegreerde oplossingen voor de boekhouding, verkoopondersteuning, het relatiebeheer (CRM), inkoop/logistiek, werknemers, projectbeheer en e-commerce. Meer dan 100.000 gebruikers vereenvoudigen hun dagelijkse werkzaamheden met Mamut. Aanvullende informatie over Mamut en zijn producten is beschikbaar op www.mamut.nl.