Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Commissie Van der Zaag biedt rapport "De Gebruiker Centraal" aan.
---

In het najaar buigt het kabinet zich over de vraag of het zinvol is om allerlei vervoersregelingen WVG-vervoer, zittend ziekenvervoer, AWBZ-vervoer te bundelen. En, zo ja hoe dit zogenaamd doelgroepenvervoer gebundeld kan worden. Vooruitlopend op de discussie hierover heeft de commissie Van der Zaag een advies geformuleerd over de organisatie van het doelgroepenvervoer. Uitgangspunt daarbij waren de wensen en behoeften van de gebruikers.

De CG-Raad was lid van de commissie en heeft een aantal criteria geformuleerd, waaraan het doelgroepenvervoer moet voldoen als het wordt gebundeld.
Deze criteria zijn:


* de huidige wettelijk vastgelegde aanspraken moeten worden gehandhaafd ook al worden vervoersstromen gebundeld. Voorbeelden hiervan zijn wettelijke aanspraken, zoals deze zijn vastgelegd in de REA en zittend ziekenvervoer;

* wettelijk geregelde gemeentelijke zorgplicht van het vervoer voor mensen met een beperking;

* wettelijke mogelijkheden van bezwaar en beroep op toegekende voorzieningen;

* wettelijk geregelde cliëntparticipatie;
* landelijk protocol van de indicatiestelling.

Het rapport is op maandag 7 november aangeboden aan mevrouw Verbeet, voorzitter commissie hoorzittingen WMO, en de heer Atsma, voorzitter Vaste Kamercomissie Verkeer en Waterstaat. Fini de Paauw, vice-voorzitter van de CG-Raad, was hierbij aanwezig.

De commissie Van der Zaag bestaat uit de branche organisatie voor reizigers (ROVER), de branche organisatie voor aanbieders binnen de gehandicaptenzorg (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Cedris), de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang.

Voor het rapport: klik hier (pdf-bestand).

(Geplaatst: 10 november 2005)

---