Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 10 NOVEMBER

2005 IN KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 10 november 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering kent 290.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaams Fokkerijcentrum. Dit centrum groepeert alle erkende fokkersverenigingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering kent de werkingssubsidies toe voor het tweede werkjaar van de sectorconvenants voor de sector metaal arbeiders (357.000 euro) en de sector metaal bedienden (153.000 euro).


* * *

In het kader van het nieuwe sectorconvenant voor de periode 1 mei 2005 tot 30 april 2007 kent de Vlaamse Regering 102.000 euro werkingssubsidie toe voor het eerste werkjaar van het sectorconvenant voor de grafische sector.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat het aantal dagen van omstandigheidsverlof voor personeelsleden uit het onderwijs naar aanleiding van de geboorte van een kind van vier naar tien dagen verhoogt. Het besluit legt ook vast hoe die tien dagen moeten worden opgenomen. Met dit besluit wordt uitvoering gegeven aan het punt 3.2 van de CAO VII met betrekking tot het vaderschapsverlof. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de personeelsformatie in het buitengewoon onderwijs. Het Geïntegreerd onderwijs (GON) is een samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. Als een leerling met een handicap naar het gewoon onderwijs gaat, kan in een aantal gevallen bijkomende GON-ondersteuning voorzien worden vanuit een school voor buitengewoon onderwijs. In een aantal scholen is de GON-populatie ondertussen groter dan de populatie in de school zelf. In een aantal scholen is de schoolpopulatie zodanig gedaald dat een lesopdracht voor de directie dreigt. Dit terwijl de betrokken directie meer en meer werk heeft met de organisatie van GON en de ondersteuning en de begeleiding van GON-begeleiders. Er wordt een regeling uitgewerkt waarbij voor de berekening van de lesopdracht van de directie van een school voor buitengewoon basisonderwijs de GON-leerlingen die zijn of haar school begeleidt bij de leerlingen van de school zelf geteld worden. Zo wordt vermeden dat een school voor buitengewoon onderwijs die veel inspanningen doet voor de integratie van gehandicapte leerlingen in het gewoon onderwijs gepenaliseerd wordt door een lesopdracht voor de directie. Het besluit wordt voor onderhandelingen voorgelegd aan alle representatieve vakorganisaties. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.


* * *

In het kader van een inhaaloperatie qua investeringen in onderwijsinfrastructuur keurt de Vlaamse Regering principieel een conceptnota goed om via publiek-private samenwerking (PPS) die inhaalbeweging te kunnen financieren. Concreet zal er een beroep worden gedaan op een private investeringsvennootschap, die zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de herstellingen van de schoolgebouwen. Daarnaast zal het vennootschap in schoolgebouwen, die niet op de investeringlijst voorkomen, energie-audits en meetcampagnes uitvoeren en een investeringsprogramma rationeel energiegebruik uitwerken. De bevoegde minister wordt gelast met het voorbereiden van de selectieprocedure van de vennootschap en met het voorbereiden van het ontwerpdecreet. Tevens zal hij starten met het overleg met de koepelorganisaties met het oog op het oprichten van een selectiecommissie. Ten slotte zal de bevoegde minister de huidige conceptnota voor advies voorleggen aan het kenniscentrum PPS en overleg organiseren met de federale regering.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering keurt principieel de conceptnota goed over experimenten op het vlak van netoverstijgend leerlingenvervoer in het gewoon basisonderwijs. De conceptnota vertrekt van het 'STOP-principe', dat een bepaalde rangorde inhoudt bij de aanpak van mobiliteitsproblemen. Stappen en Trappen worden op de eerste plaats gepromoot, daarna komt het georganiseerd Openbaar vervoer. Het gebruik van Privé-voertuigen daarentegen wordt zo veel mogelijk ontraden. Alvorens dit voorstel in heel Vlaanderen in te voeren wordt het eerst drie jaar uitgetest in een aantal pilootgemeenten. Alle gemeenten in Vlaanderen krijgen op termijn de mogelijkheid om met ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid leerlingenvervoer op hun grondgebied te organiseren. De gemeente doet dit in samenwerking met de scholen. Voor de uitvoering van het woon-schoolvervoer wordt een beroep gedaan op De Lijn. De conceptnota bevat de principes voor kandidaatstelling van gemeenten voor het deelnemen aan het experiment. De selectie zal gebeuren door een ambtelijke commissie. De start van de projecten wordt voorzien voor het schooljaar 2006-2007. De bevoegde ministers van onderwijs en mobiliteit worden gelast met het oprichten van de ambtelijke selectiecommissie en het voorbereiden van de start van de experimenten. Verder zijn ze gelast om in de eerste helft van 2006 de dossiers met de praktische uitwerking van het experiment ter beslissing aan de Vlaamse Regering voor te leggen evenals het jaarlijkse evaluatierapport.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Na de valorisatie van de aandelen Staal Vlaanderen NV en een reductie van het belang van de Vlaamse Participatiemaatschappij in de Gimv NV tot 40% verdeelt de Vlaamse Regering de opbrengsten.


* * *

Als gevolg van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed met decretale aanpassingen over ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed. Zo geeft de oprichting van de strategische adviesraad, ter ondersteuning van de beleidsvoorbereiding en -evaluatie, voor het beleidsveld ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed, aanleiding tot een aantal wijzigingen in decreten voor deze beleidsvelden, in het bijzonder voor wat de relatie met bestaande adviesorganen (VLACORO en KCML) betreft, die worden omgevormd tot technische adviescommissies. Als gevolg van de bestuurlijke vernieuwing wordt de beleidsvoorbereiding ondergebracht in het departement en de beleidsuitvoering in de agentschappen. Ook dit zorgt voor een aantal wijzigingen in de decreten, waar de terminologie moet worden aangepast. Ook het spreiden van de opdrachten van de ambtenaren Ruimtelijke Ordening (RO) in het beleidsveld RO over drie entiteiten heeft impact op de decreten ruimtelijke ordening. Ten slotte wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal verouderde bepalingen te actualiseren, te schrappen of te vereenvoudigen. Het ontwerp van aanpassingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed tot oprichting van de strategische adviesraad 'Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed' (SARO). Het ontwerp van oprichtingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid (IVA) 'RO- Vlaanderen'. Het agentschap zal instaan voor het kwaliteitsvol uitvoeren van het beleid voor lokale ruimtelijke ordening en het beleid voor onroerend erfgoed. Het richt zich daartoe in het bijzonder op ondersteuning en begeleiding van burgers en lokale overheden en alle instanties of personen aan wie delen van de uitvoerende opdracht worden toevertrouwd. Het agentschap behoort tot het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) 'Agentschap Inspectie RWO'. Het agentschap wordt opgericht voor de handhaving en het toezicht in verband met ruimtelijke ordening, huisvesting, monumenten en landschappen en, wat het varend of roerend archeologisch erfgoed betreft, het culturele erfgoed. Het agentschap behoort tot het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed.


* * *

Wegens de complexiteit van het dossier en het vereiste advies van de Raad van State, beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) 'Leidingstraat tussen Weelde en Zandhoven', voorlopig vastgesteld op 4 februari 2005, te verlengen met 60 dagen.


* * *

Wegens de complexiteit van het dossier en de verwerkingstijd na het vereiste advies van de Raad van State, beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan 'Noordelijke ontsluiting van de internationale luchthaven van Zaventem', voorlopig vastgesteld op 18 maart 2005, te verlengen met 60 dagen.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijke uitvoerings- plan (RUP) 'Leidingstraat voor hoofdtransportleidingen tussen Kluizen en Eeklo' op het grondgebied van Evergem, Waarschoot, Lovendegem, Zomergem en Eeklo. De drinkwaterbevoorrading in het noorden van Oost-Vlaanderen wordt voor een groot deel geproduceerd in het productiecentrum Kluizen van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Dit waterproductiecentrum opereert momenteel op 100% van zijn capaciteit. Om aan de stijgende vraag naar drinkwater te kunnen blijven voldoen, wordt de productiecapaciteit ervan vergroot. Om deze grotere volumes te kunnen leveren, moeten ook de toevoerleidingen worden uitgebreid. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening grootstedelijk gebied Gent'. Ze gelast de minister van leefmilieu de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) op te dragen uitvoering te geven aan de grondenbankwerking in functie van de realisatie van de groenpool Parkbos en het opmaken en uitvoeren van de nodige inrichtingsplannen. Ze breidt het werkingsgebied van de sociaal bemiddelaar voor de Vlaamse havens uit met de omgeving Overdam met het oog op het naleven van de Seveso-II richtlijn. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering verleent haar principiële goedkeuring aan het besluit over de organisatie van het Commissariaat-generaal voor de Bevordering van de Lichamelijke Ontwikkeling, de Sport en de Openluchtrecreatie en de instellingsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel. Het besluit wordt nog voor onderhandelingen voorgelegd aan alle betrokken actoren. Daarna gaat het naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verkiezingsprocedure voor de Algemene Vergadering van de Vlaamse Jeugdraad. De procedure werd aangepast aan de recente decretale wijziging in verband met de samenstelling van de Vlaamse Jeugdraad die voortaan voor minstens de helft en ten hoogste 60 procent wordt verkozen uit kandidaten voorgedragen voor de landelijke georganiseerde jeugdverenigingen.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Medio december 2004 kende de Vlaamse Regering een subsidie toe aan Artsen zonder Grenzen voor het project 'Geïntegreerd netwerk voor bestrijding van HIV/AIDS/SOA in Moatize en Tete, Mozambique'. In het besluit stond echter een verkeerd subsidiebedrag. Dat wordt nu rechtgezet.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering hecht, onder voorbehoud van technisch nazicht, haar goedkeuring aan de lijst van bodemsaneringen waarvan de uitvoering ambtshalve door de OVAM in 2006 zal worden begonnen of voortgezet. In de eerste plaats worden de bodemsaneringen aangepakt waar een saneringsplichtige in gebreke blijft en er een ernstige bedreiging van het leefmilieu is. Vervolgens worden dossiers opgenomen van vrijgestelden van saneringsplicht en projecten die een meerwaarde betekenen bij hergebruik na bodemsanering.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Belgische Staat, het Vlaamse Gewest en het Waalse Gewest houdende uitvoering van beveiligingstaken door de Gewesten in hun hoedanigheid van uitbaters van de gewestelijke openbare luchthavens.


-----
einde

-----