Gemeente Almere

De raadsfracties over de begroting 2006

Nico de Haas (CDA):

Investeer in veiligheid en onderwijs

Wij vinden het mooi dat er een sluitende begroting ligt maar daar zitten we ook meteen bij het grote probleem. Dit college geeft met deze begroting te kennen dat zij meer op de winkel past dan dat zij kiest.

Zeker, een van de prioriteiten is de jeugd. Daar is wel wat geld voor gereserveerd, maar het is in onze beleving veel te weinig en veel te versnipperd. De dingen waar het werkelijk om gaat worden niet opgepakt. Van alle jongeren in Almere komt liefst 23 procent zonder diploma van school. Dat is een schrikbarend percentage. Een gigantisch aantal kinderen gaat zonder enig diploma de samenleving in. En loopt daarmee een verhoogde kans om met criminaliteit in aanraking te komen.

Jeugdbeleid en onderwijs zouden topprioriteit moeten zijn. We zien toch dat ook allochtone groepen op allerlei gebied de aansluiting missen? Help al die jongeren weer op weg. Met mensen uit het onderwijs. Met gezinscoaches en arbeidscoaches. Maar deze begroting blijft steken in plannenmakerij.

Het CDA zet ook hoog in op veiligheid. Preventief fouilleren en cameratoezicht in het stadscentrum? Twee jaar geleden werden wij nog weggehoond. Maar nu zien ook de andere partijen dat het nodig is.

Bij elkaar ontbreekt het dit college aan visie en een helder meerjarenbeleid. De wijken die nu worden gebouwd, zijn pas in 2080 aan de beurt voor groot onderhoud, zei wethouder Smeeman laatst. Zo verpaupert de stad vanzelf. Wij zouden denken: ga de discussie aan en bedenk plannen om ook op langere termijn koers te houden. Maar die plannen zijn er niet. Belangrijke besluiten en bezuinigingen worden uitgesteld. Dat krijg je als je vooral op de winkel past.

www.cda-almere.nl

Bob Fonhof (Almere Partij):

Geen New York op Almeerse bodem

We zijn blij dat we nu eindelijk een wethouder financiën hebben die in ieder geval begrijpt hoe je een degelijk huishouden voert. Dat is wel eens anders geweest. Sommige wethouders zagen alleen maar een New York op Almeerse bodem staan, met daarbij niet bestaande gelden. Nu is eindelijk het besef dat je eerst geld moet verdienen en dan pas uitgeven. De huidige wethouder begrijpt het, zegt het en doet het ook.

Ik ben ook blij dat er nu eindelijk aandacht is voor natuurlijke groei. Want we kunnen in allerlei dure campagnes wel roepen dat mensen vooral in Almere moeten komen wonen, maar we hebben geen plek om ze te huisvesten. Er zijn immers geen fatsoenlijke betaalbare woningen.

Het is noodzakelijk dat we nu eerst de werkgelegenheid voor laten gaan. Schep arbeidsplaatsen op de laatste restjes grond die we hebben en doe dat vooral hier, want we kunnen Almere niet meer in of uit. De ontsluiting is een ramp. Van het Rijk hebben we voorlopig weinig te verwachten. We zijn helemaal op onszelf aangewezen. Vandaar dat je moet zorgen dat je hier arbeidsplaatsen creëert, zodat mensen dichtbij huis kunnen werken en recreëren. Dat is de meest simpele oplossing.

Jammer vind ik, dat het college de ambitie niet meer heeft om te streven naar 5.000 arbeidsplaatsen erbij en deze met de helft terugbrengt, omdat het afgesproken aantal niet gehaald wordt. Dat is armoe.

Waar ik ook niet blij mee ben is dat de ouderen in Almere nog geen 20 procent krijgen van wat er in jongeren wordt gestoken. Het aantal senioren groeit en groeit, maar een seniorenbeleid is er praktisch niet. De buurthuizen zijn gesloten en verpatst. Ouderen zijn toch niet het afval van deze maatschappij?

Verder hoop ik dat het college de goede dingen die in de begroting zitten, ook waarmaakt. Hoe zij dat gaat doen kon ik in de begroting niet terugvinden. Dat hoop ik nog te horen.

www.almerepartij.nl

Jelte Hoving (ChristenUnie):

Tussen een 8 en een 4

Deze begroting verdient niet de 8 die de collegepartijen zullen opeisen, maar meer dan de 4 die sommige andere partijen zullen geven. Wij denken aan een 7. Almere moet het doen met minder rijksgeld en minder opbrengsten uit de grondverkoop. Toch is het gelukt om op een nette manier de begroting sluitend te krijgen.

Een voorbeeld daarvan is dat stadgenoten die bijstand ontvangen, alleen voor hun eerste hond kwijtschelding van de hondenbelasting kunnen krijgen. Daar is beter over nagedacht dan over het plan voor onbeperkte zondagsopenstelling in heel Almere. Zeker, wij zijn daar als christelijke partij niet voor. Maar als sociale partij denken wij tegelijk aan de zelfstandige ondernemers en hun personeel, die straks moeten opboksen tegen winkelketens die continu open zijn, en aan al die mensen die boven en naast winkels wonen.

Wat ons als ChristenUnie aanspreekt in de begroting zijn de voorstellen voor nieuw beleid: betere opvang van de zwakkere en meer aandacht voor de buurt en haar bewoners.

Almere is een grote stad, maar kent nauwelijks grote stadsproblemen. Dat moeten we vooral zo zien te houden. Daarom heeft de ChristenUnie zich ook op voorhand gekeerd tegen het inrichten van raamprostitutie in Almere, iets waar de meeste andere fracties geen probleem in zien. De belofte van het college om nu toch de energietarieven in de gaten te zullen houden, is een stap waar we veel te lang op hebben moeten wachten en waar blijven nu de daden?

Tenslotte: goed overleg met de buren in Amsterdam is heel verstandig, maar zelfstandigheid is ook een groot goed.

www.almere.christenunie.nl

Rob Beuse (PvdA):

Goede basis voor volgende raadsperiode

De PvdA kijkt met grote tevredenheid naar deze begroting. Alle wensen die wij bij de Perspectievennota hebben ingebracht, zijn gehonoreerd. De belangrijkste daarvan zijn voorzieningen voor de jeugd en, op het sociale vlak, de maatschappelijke opvang en schuldhulpverlening.

Negatief is de korting die het college in de begroting heeft moeten verwerken als gevolg van de nieuwe Wet werk en bijstand. Vlak voor de zomer heeft de Tweede Kamer, inclusief PvdA, een wijziging in de verdeelsystematiek aangebracht die Almere twee keer 4,5 miljoen euro kost. Dat geld hadden we graag willen besteden aan andere dingen. Daarom zullen meerdere Almeerse partijen de komende tijd naar hun partijgenoten in de Tweede Kamer moeten om dit te corrigeren.

Gelukkig hebben we een sluitende begroting voor grote investeringen als de bibliotheek, het theater en de bioscoop. Die bedragen zijn echt spijkerhard. Zorgelijk is wel de financiering van de exploitatie van culturele voorzieningen in Almere. Dat wisten we al en daar moet een oplossing voor komen in de meerjarenbegroting.

Overigens is met deze begroting een heel proces afgerond waarin we de exploitatie van bijvoorbeeld schoolgebouwen en sporthallen hebben overgeheveld naar de lopende middelen. Die komen dus niet langer ten laste van de investeringsmiddelen. Voor het financiële beleid van de gemeente is dat een heel belangrijke stap, want het betekent dat er niet meer sprake is van verscholen geld.

Bij elkaar ligt hier een goede basis voor de volgende raadsperiode. Het collegeakkoord van vier jaar geleden is voor 90 procent gerealiseerd en we doen nu alleen dingen die we werkelijk kunnen betalen. Voor de start van de nieuwe ronde van de raad is dat heel prettig. Als PvdA zullen we daar graag bij zijn. Als het kan massaal zelfs.

www.almere.pvda.nl

Gijsbert De Josselin (VVD):

Een pas op de plaats

De VVD-fractie vindt het een prima begroting. Het college blijkt uitstekend te hebben geluisterd naar de raad toen wij het meerjarenperspectief gingen behandelen. De bedrijfsvoering is weer voor een heel groot deel op orde.

Op een begroting van 750 miljoen moet het volgens het college mogelijk zijn de komende jaren 1,5 tot 2 miljoen in het rood te staan. Dat lijkt een bescheiden bedrag. Toch zegt onze fractie daarvan: probeer het nog wat meer sluitend te krijgen. Want als je onderweg tegen tegenvallers aanloopt heb je een dubbel probleem.

Maar niettemin: een pluim voor dit college en de afdeling financiën. Laten we maar even een pas op de plaats maken. Beter de zaken goed beheren en onderhouden dan teveel geld uitgeven aan planontwikkeling.

Als VVD hebben we de slogan schoon, heel en veilig. We hebben de Witte Tornado in het leven geroepen. De eerste ervaringen zijn goed. Want het gaat erom dat Almere schoon en heel is. En zeker ook veilig. Vandaar dat wij zeer voor preventief cameratoezicht en preventief fouilleren zijn: om veilig te winkelen, veilig te parkeren en veilig te kunnen uitgaan.

Zo gaan wij ook de verkiezingen in. Almere is de stad die zich niet langer alleen richt op ontwikkeling, maar vooral ook op beheer en onderhoud van de bestaande stad.

Almere Centrum staat voor verstedelijking, Almere Haven voor het zuiderzeegevoel en Almere Buiten voor het buiten wonen. Almere Poort heeft sport & leisure als thema. Destijds is aan de bevolking de vraag voorgelegd wat zij in Almere Poort wil hebben: een zwembad, een schaatsbaan, een skibaan? Zij heeft er nu recht op te weten wat er met die enquête wordt gedaan.

Tenslotte mogen we de ouderen niet vergeten. Wij willen dat er een herschikking van de bestaande budgetten komt. Er gaat heel veel geld naar jongeren, maar we vergeten weleens dat Almere een groeiend aantal ouderen kent.

www.vvd-almere.nl

Joke Knop (Stadspartij):

Aangenaam verrast

Wij zijn aangenaam verrast door deze begroting. We hadden twee jaar achtereen signalen uit het college gekregen dat we voor een reeks van jaren rekening moesten houden met tekorten. Maar zij blijkt nu dus toch sluitend. Dat wil niet zeggen dat we nu op onze lauweren kunnen rusten, want als stad hebben ook te maken met hoe de economie er voorstaat.

Echt zorgen maken wij ons over de oplevering van woningen. We hadden met elkaar een streefgetal van 2100 tot 2400 woningen per jaar op papier gezet, maar het zijn er net 1250. Natuurlijk moet je dat realistisch bekijken. Ontwikkelaars gaan niet door met blindelings bouwen als ze niet weten wat ze verkopen. Het tij zit even tegen. Maar intussen zien we in de huursector, en met name bij de bouw van jongerenhuisvesting, een enorme achterstand. Nu zijn er wel tijdelijke woningen gekomen, maar dat zijn echt noodvoorzieningen. Er moet gewoon voor jongeren gebouwd worden. Dat had al veel eerder moeten gebeuren.

Wij vinden ook dat er extra aandacht moet komen voor de ouderen. Onze fractie heeft destijds als enige tegen de bezuinigingen op het sociaal-cultureel werk voor ouderen gestemd. Dus die ouderencentra zullen wel niet zomaar meer opengaan. Maar er zal toch echt meer gekeken moeten worden naar activiteiten in de wijk voor ouderen en naar meer ontmoetingsruimten in bestaande buurthuizen. Daar willen wij ons graag sterk voor maken.

Verder moet er in Almere eindelijk een school komen voor zeer moeilijk lerende kinderen. Er is niks mis met het project Gewoon Anders, waarbij zoveel mogelijk kinderen uit het speciaal onderwijs in het regulier onderwijs worden opgenomen. Maar er blijft een grote groep over die we elke dag naar Lelystad en Hilversum vervoeren. Die kinderen komen doodmoe thuis. We kunnen hier toch wel met elkaar een dependance van de grond krijgen?

www.stadspartij-almere.nl

Cocky Kuipers (D66):

Begroting met valkuilen

Dit college zadelt de stad op met een gat in de portemonnee. Het doet met deze begroting voorkomen alsof het college het zo goed heeft gedaan. Maar volgens ons kleven er grote risicos aan en klopt een aantal aannames totaal niet. Daarom keurt de fractie van D66 het hele stuk af. Het college zou zijn huiswerk over moeten doen.

Vooral bij de woningbouwopgave zijn de cijfers geweldig in tegenspraak. Gingen we eerst nog van 2500 à 3000 woningen uit, intussen is dit aantal bijgesteld tot 1400. Dit jaar komen we zelfs niet boven de 1200 uit. Maar het grondbedrijf is wel de kurk waar wij op drijven. Als je daar nog leuke dingetjes van wilt betalen, zal dat niet gaan, want er is sprake van een gat.

Met een college dat zó op de winkel past gaan wij liever uit van eigen kracht. Dat betekent: inzetten op werkgelegenheid, mobiliteit, buurtdemocratie, vrijwilligers, sport en cultuur, ouderen en jongeren. Zeker, jeugdbeleid is oké, maar zet er dan één wethouder op die, van onderwijs tot en met ontmoetingsplek, de kwestie als een geheel aanpakt.

Grote zorg hebben we over het imago van het nieuwe Stadshart. Daar moet echt een heel wervende campagne voor komen: het centrum van Almere is immers het centrum van de inwoners. De vernieuwing kan een geweldige boost betekenen voor de onderlinge cohesie. Maar het lijkt wel alsof dit college de bedrijven, de ondernemers en de mensen hier naar toe lokt om ze vervolgens te laten zwemmen.

Wij vinden dat het college actiever moet worden, zeker op het economisch vlak. Daarbij denken we ook aan de bedrijvigheid onder vrouwen en allochtonen. Er is zoveel ondernemingslust, maar er is ook zoveel overdreven regelgeving en betutteling.

www.d66almere.nl

Jeroen Mulder (Participatie Partij):

Kan het ook wat minder?

De jongste begroting van de gemeente wordt enorm belast door grote projecten zoals het theater en CKV-gebouw, terwijl we tegen een exploitatietekort van 1,7 miljoen euro aanhikken, en een bibliotheek voor 32 miljoen die gelijk weer de mooiste van Nederland moet worden. Mijn vraag is nog steeds: had het ook wat minder gekund? Dan hadden we ook veel kleinere projecten kunnen oppakken, zoals het opknappen van buurtcentra.

Mijn probleem met deze begroting is dat de verdeling niet klopt. De gemeente bouwt verschrikkelijk mooie dingen, maar je kunt voor hetzelfde geld meer uit ál je voorzieningen halen.

Wij hebben ook vragen bij de soliditeit van deze begroting. Ik zou heel erg uitkijken voor aannames met betrekking tot de opbrengst van grond. De ontwikkeling van de kustzone aan de oostrand van Almere Haven gaat zelfs tientallen miljoenen kosten, terwijl de mensen het niet eens willen. Ik vind echt dat van dat plan moet worden afgezien. Er is elders genoeg ruimte.

Intussen vindt het college vanzelfsprekend dat de tarieven weer met 2,5 procent omhoog gaan. Die verhoging moeten we beperken. Laten we eerst eens goed naar het gemeentelijk concern kijken. Het bárst in Almere van de beleidsambtenaren.

Ons motto is meedoen. De grootste uitdaging waar wij voor staan is dat we van Almere een echte sámenleving maken. Dan kan het college zich wel sterk willen maken voor een stedelijke levensstijl, de meeste Almeerders kwamen hier juist voor ruimte en groen en blauw. Daarom zou ik voor Almere Haven eerder van een dorps- dan van een stedelijk karakter willen uitgaan.

Onze stad is al groot genoeg. Dat wil niet zeggen dat zij niet meer mag groeien, maar dan graag voor de eigen behoefte. En laten we nu eerst maar eens inzetten op meer werkgelegenheid in plaats van nog weer een vracht woningbouwcontingenten. Wat ons betreft mag de gemeente kiezen. Voor de mensen die hier al wonen.

www.lijstparticipatie.nu

Ruud Pet (GroenLinks):

Graag een gifvrije stad

Knap dat het college in staat is geweest om de financiële huishouding op orde te krijgen, maar daarmee houdt het compliment ook een beetje op. Dat komt omdat er nogal wat spanning zit tussen beleidsvoornemens en de concretisering daarvan.

Het college heeft wel voornemens voor de blauw-groene stad, maar gaat het om geld, dan laten ze het onderwerp liggen. Voor komend jaar is voor heel de stad een schamele 200.000 euro beschikbaar voor het milieu. Dat is natuurlijk volstrekt te weinig om het groen en het water toegankelijker te maken voor bewoners. Als je hecht aan verworvenheden als het groene karakter van Almere, dan zul je daar wel in moeten investeren.

Een ander punt op dit gebied is het streven van het college om voor het onderhoud van het groen vanaf 2007 chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Dankzij onze collegedeelname is dat voor 2006 nog uitgesteld, maar daarna zal er in onze groene stad echt met gif worden gespoten. Dit zal wat ons betreft een heel belangrijk onderwerp in de verkiezingscampagne worden. Almere is altijd gifvrij geweest. Dat willen wij graag zo houden.

Op sociaal gebied hechten wij zeer aan armoedebestrijding. Ook in Almere groeit het aantal minima-gezinnen. De gemeente heeft een redelijk beleid, maar we zullen meer moeten investeren in met name de bijzondere bijstand. Daarbij denken we aan een leermiddelenfonds, een sportfonds voor kinderen en aan het woonlastenfonds, dat absoluut overeind moet blijven. Bij de schuldhulpverlening hebben we een goed werkend budgetbureau in Almere Stad. Wij willen dat dat ook gaat werken in Almere Haven en Almere Buiten.

Ons derde punt is het jeugdbeleid. Op dat vlak zouden we graag toe willen naar meer brede scholen in de stad, met een nauwe samenwerking tussen onderwijs, zorg en welzijn. Hier zijn heel concrete stappen nodig, maar dat doet dit college echt te weinig.

www.groenlinksalmere.nl

Nico van Duijn (Leefbaar Almere):

Geen woorden maar daden

Een uitstekende begroting waar wij graag het verkiezingsjaar mee ingaan. De financiële huishouding is grondig gesaneerd. Daar win je niet de verkiezingen mee, maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. En het was wel nodig ook, want sparen en exploiteren gebeurden in Almere tegelijk. De gasrekening en de aankoop van een huis werden hier uit hetzelfde potje betaald.

Leefbaar Almere is de afgelopen jaren streng in de leer geweest. In stedenbouw kun je zonder veel moeite iets doen voor 30 miljoen of voor 60 miljoen. Maar in Almere was het gelijk 60 miljoen. En subsidies? Deed Lelystad iets voor 50.000 euro, hier kwam er gelijk een 0 achter. Het kon niet op, dachten we. Maar overheidsgeld is wel andermans geld.

Almere is de stad geworden van zakelijkheid en goed koopmanschap. Er bestonden al jaren vaste contracten met groenondernemers, maar het kon wel even 4 miljoen euro goedkoper toen onze wethouder zich met het nieuwe contract ging bemoeien. Onze fractie is er trots op dat we iets aan die structurele kant hebben kunnen bijdragen. We hebben een sluitende begroting waarin ook nog fatsoenlijke speelruimte zit, bijvoorbeeld aan de kant van de daklozenopvang en de schuldhulpverlening. Daar win je ook geen stemmen mee, maar het geeft wel aan dat we niet alleen met de boekhouding van de gemeente bezig zijn.

Geen woorden maar daden, t klinkt bijna Rotterdams in Almere. Met deze houding gaan wij de verkiezingen in. Met een overheid die zich geen oor laat aannaaien, maar met lef optreedt. Waarbij lef wat anders is dan een grote mond. Het staat ook voor een zakelijke houding. Daarbij is het goed om te zien dat het in het college en de raad tegenwoordig minder om personen en steeds meer om de zaak gaat. Een hele cultuur-verandering!

www.leefbaaralmere.nl

Sander Bossink (Jong Almere):

In het belang van heel de stad

Voor een eenmansfractie vormt de gemeentebegroting een dikke pil. Tussen alle getallen door kijken wij natuurlijk vooral naar onderwerpen die in de sfeer van ons verkiezingsprogramma liggen.

Bij het hoofdstukje mobiliteit denken wij aan het verminderen van overlast door bromfietsers. Veel mensen ergeren zich aan de bromfietsen die in Almere op de fietspaden rijden (wat landelijk gezien een uitzonderlijke situatie is). Wij hebben het college verzocht om tenminste te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om snelheidsbelemmerende maatregelen te nemen. Want het leidt tot gevaarlijke situaties en geeft in nauwe straatjes, met fietspaden vlak voor de deur, enorme herrie. We realiseren ons dat we ons hiermee niet geliefd maken onder jongeren die op brommers door de stad scheuren. Maar wij willen echt dat de veiligheid toeneemt en de overlast afneemt. Dat is in het belang van heel de stad.

Bij het thema veiligheid lazen we over de aanpak van jeugdoverlast, vandalisme en illegale graffiti. Maar eigenlijk weet je na lezing nog niet hoe het college dat gaat aanpakken. Dat gaan we dus zelf ook in de gaten houden, maar dan op een positieve manier. Creëer jeugdontmoetingsplekken en wel vanaf de eerste oplevering van woningen. In Tussen de Vaarten heeft het meer dan vier jaar geduurd voordat de plekken er kwamen. Dat moet je natuurlijk meteen bij de realisatie van wijken doen.

Nog een punt: in de begroting staat dat het gemeentebestuur bedrijvigheid in de wijken wil bevorderen. Dat spreekt ons aan, maar wij zijn geen voorstander van bedrijvigheid waarbij mensen in de garage of op de zolderkamer een kapsalon of hondentrimsalon beginnen. Niet dat er iets mis is met de activiteit, maar wel met de plek. Want mensen die een bedrijfspand huren en inrichten, moeten concurreren met ondernemers die vanuit huis opereren. Daar kun je niet tegen opboksen en daarom moet de gemeente hier echt paal en perk aan stellen.

www.jongalmere.nl

Cor Pot (VSP):

Net een loterij

Deze begroting ziet er keurig uit, maar er zit een aantal dingen in waar het college nog geen dekking voor heeft. Dat vinden wij een beetje triest. Het is net als met een loterij, die met een mooie brief bekend maakt dat je al hebt gewonnen, maar je moet nog wel even afwachten.

Ik denk hierbij met name aan Almere Poort. Het zal best heel mooi worden, maar als je een stad opbouwt moet je er wel rekening mee houden dat zij ook ouder wordt. Na zoveel jaar moet wel een keer de riolering e.d. vervangen worden. De Verenigde Senioren Partij vindt dat het college te weinig vooruitkijkt.

Wat wij ook erg vinden is dat er in Almere te weinig huisvesting is voor jonge mensen. Als je wilt dat het bedrijfsleven hier naar toe komt en je wilt werkgelegenheid creëren, dan zul je ook woonruimte moeten bieden.

Op het sociale vlak merken wij dat er juist heel veel geld wordt uitgegeven aan jongeren. Dat willen we niet afkraken, maar het is wel een feit dat er naar verhouding voor ouderen in Almere praktisch niets wordt gedaan. Wij missen hier ouderencentra. Er is een schrijnend gebrek aan zaaltjes waar senioren bij elkaar kunnen komen om te biljarten, etcetera. We weten dat er op termijn altijd wel gebouwen vrijkomen. Zullen we daar dan als gemeente niet wat mee doen, voor de mensen die hun leven lang hebben gewerkt?

Overigens, als er één groep in Almere een pluim verdient, dan is het voetbalclub Omniworld. Zij zag dat ouderen nergens terecht konden en bood spontaan aan om hun accommodatie te gebruiken om er te klaverjassen of andere hobbys te beoefenen. Een grandioze zaak. Het idee dat mensen zoiets doen maakt de samenleving al een stuk aangenamer.

www.verenigdeseniorenpartij.nl