Gemeente Almere

Wethouder Van der Velde in jury Theatermakers

Wethouder Van der Velde van Cultuur is jurylid geworden van de Serie Nieuwe Theatermakers. De jury bepaalt, namens het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, wie jaarlijks de prijs krijgt voor de meest veelbelovende nieuwe theatermaker van de Serie.

De Serie Nieuwe Theatermakers wordt dit seizoen voor de 12e keer organiseert door Theater Instituut Nederland. Dit jaar voor het eerst ook in Almere. De Serie is in 1994 ontstaan, toen tien podia de handen ineen sloegen: gedurende het theaterseizoen hielden zij iedere maand één avond vrij voor een nieuwe voorstelling van onbekend talent. Op die manier kregen voorstellingen van veelbelovende nieuwe makers de kans om op tournee te gaan. Nu, in 2005, is de Serie nog steeds een succesformule voor zowel jonge theatermakers als voor de theaters; inmiddels doen twintig theaters mee, waaronder dus voor de eerste keer de Almeerse theaters, waar de Serie meteen al is uitverkocht!

Vanaf dit seizoen looft het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten voor het eerst een jaarlijkse prijs uit voor de meest veelbelovende maker van de Serie. Met de prijs, een bedrag van ? 50.000,- kan een nieuwe productie worden gemaakt die het seizoen daarop een tournee krijgt langs de deelnemende theaters in de Serie.

De vergoeding die wethouder Van der Velde ontvangt voor zijn jurylidmaatschap wordt geschonken aan de Stichting Federatie Almeerse Podiumkunsten. In deze stichting, die tot doel heeft de Almeerse podiumkunsten te bevorderen, participeren de meeste Almeerse podiumgezelschappen en theateropleidingen. De stichting is ingenomen met deze financiële bijdrage, die zal worden ingezet voor het vergroten van de bekendheid van hun activiteiten in Almere en omstreken.