Politie Drenthe

Goede verlichting bittere noodzaak

Verlichting
Assen 10-11-2005 - Zien en gezien worden, daar gaat het om in het verkeer. Goede verlichting is daarbij onontbeerlijk. Met het donkere jaargetijde weer voor de deur is er alle aanleiding om de regels met betrekking tot verlichting er nog eens bij te halen.

Alle motorvoertuigen, bromfietsen, brommobielen en fietsen moeten s nachts en overdag bij slecht weer, zowel binnen als buiten de bebouwde kom verlichting voeren.Over die verlichting doen nogal wat misverstanden de ronde. In het Voertuigreglement staat precies aan welke eisen een voertuig moet voldoen. Zo moet alle naar voren gerichte verlichting wit of geel zijn en is de zogenaamde decoratieverlichting niet toegestaan. Onjuiste verlichting kan ook reden zijn voor afkeuring bij de APK.

Soorten verlichting

Dimlicht mag overdag en is s nacht verplicht.

Grootlicht mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom alleen s nachts gebruikt worden, behalve als je tegenliggers hebt of als je op korte afstand een ander voertuig (ook fietsers en bromfietsers) volgt.

Mistlichten mogen gebruikt worden als de weerstomstandigheden daartoe aanleiding geven. Mistlichten aan de voorzijde mogen alleen branden bij mist, sneeuwval of regen, als daardoor het zicht ernstig belemmerd wordt. Het mistachterlicht mag onder die omstandigheden branden als het zicht minder is dan 50 meter ( wordt nogal eens tegen gezondigd: boete 57 euro)

Achterlichten en kentekenplaatverlichting moet altijd gelijtijdig branden met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.

Parkeerverlichting is verplicht als je s nachts, en overdag bij slecht zicht buiten de bebouwde kom parkeert,

Breed- en verstralers. Deze begrippen staan niet in de wet. Formeel mag deze verlichting dus niet worden gevoerd. Soms worden ze beschouwd als mistlichten; dan staat er een F of een B i het glas van de lampen. Ontbreekt die code dan worden ze beschouwd als grootlicht. Ze mogen dan alleen gebruikt worden volgens de regens van grootlicht.

Controles Boetegeld = Sneu Geld

Bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 11 november staat de radarauto s middags en s avonds op de A28 bij Assen. Er wordt in beide richtingen gecontroleerd

Zaterdag 12 november is er een snelheidscontrole op de doorgaande wegen in Diever en Vledder en Wilhelminaoord.

Zondag 13 november wordt er s middags en s avonds een gordel en alcoholcontrole gehouden in Emmen.

Maandag 14 november staat de radarauto op de N37 tussen Holsloot en de grens met Duitsland.

Dinsdag 15 november is er een snelheidscontrole op de Phileas Foggstraat en de Rondweg in Emmen.

Woensdag 16 november wordt er in Hoogeveen gecontroleerd op de draagplicht van de autogordel.

Donderdag 17 november is er een snelheidscontrole op de Carstenstraat, de Boekweitlaan en Het Haagje in Hoogeveen.

Boetegeld = Sneu Geld

Voorkom dat u moet betalen

Verkeersboetes weten ? klik op www.verkeershandhaving.nl