Provincie Overijssel

Twee miljoen voor jongeren met gedragsstoornis

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een bedrag van twee miljoen euro uit eigen middelen beschikbaar gesteld voor het, op korte termijn, verhelpen van de meest urgente knelpunten in de jeugdzorg. Hierbij gaat het vooral om cliënten in de jeugdzorg met een ernstige gedragsstoornis (Autistisch Spectrum Stoornis - ASS) die om een zeer gestructureerde leefomgeving en aanpak vragen.

Het Noodplan ASS is 9 november goedgekeurd door Provinciale Staten.

In het Noodplan ASS geven Gedeputeerde Staten aan welke concrete resultaten zij binnen twee jaar willen bereiken. Hierbij gaat het onder ander om:

* het starten van twee nieuwe leefgroepen, waarbij de eerste binnen drie maanden van start kan gaan voor 8-10 cliënten;
* het versnellen/aanjagen van structurele oplossingen voor de lange termijn, in samenwerking met AWBZ-partijen en het ministerie van VWS;

* het bevorderen van de uit- en doorstroom in de 24-uurszorg, zoals long stay, gezinshuizen en beschermd wonen;
* het vergroten van de groepsgrootte om meer ASS-hulp te kunnen bieden;

* het scherper screenen en selecteren op risicosituaties en het bieden van opname/overbrugging bij dreigende crisis.

âOnderzoek leert dat er in Overijssel ongeveer dertig ASS-patiënten op de wachtlijst staan voor hulp. Soms bedragen de wachttijden 2 tot 3 jaar. Om die reden willen we nu handelenâ, aldus gedeputeerde Gert Ranter, portefeuillehouder Zorg en Participatie in Overijssel. De wachtlijst is voor deze categorie patiënten en hun ouders/verzorgers een zware belasting en ook risicovol. Geweldsuitbarstingen en zelfs suïcide zorgen ervoor dat jongeren met ASS een risico vormen voor zichzelf en hun omgeving.

Het Noodplan ASS is een aanvulling op het project âWeg met de wachtlijsten 2004-2005â, waarin de provincie zich vooral richt op het terugdringen van de wachtlijsten in de 24-uurszorg door het aanbieden van thuishulp. Voor ASS-patiënten is deze vorm van hulp echter geen alternatief.