Het Nederlandse Rode Kruis

10 november 2005
Pakistan: de winter nadert

Chinari in de Jehlum Vallei. Een kind wordt behandeld door een Japanse medewerker van het Rode Kruis

Het is nu een maand geleden dat Pakistan, Afghanistan en India werden getroffen door een aardbeving. De hulpverlening in Pakistan is nog in volle gang. De aardbeving op 8 oktober heeft meer dan 86.000 mensenlevens geëist. 100.000 mensen raakten gewond.

3,5 miljoen mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Velen verblijven in geïmproviseerde tentenkampen. In afgelegen gebieden in de bergen hebben circa 200.000 mensen nog helemaal geen hulp gekregen. Het is een race tegen de klok, want de winter komt eraan.

Voedsel bijna op
In het afgelegen dorp Langr Pura hoog boven de Jhelum Vallei heeft Muhammad Bashir vijf van zijn familieleden begraven. Eén van zijn zes kinderen werd gedood, drie anderen raakten gewond. Zijn vrouw Safia Bibi maakt zich zorgen over de komende winter. Het voedsel is bijna op. Haar 8-jarige zoon Sonny is gewond. Een blok beton kwam op hem neer toen hun huis instortte en verpletterde zijn hand. Zijn familie was uren bezig om hem te bevrijden.

Gewonden wachten op transport. Zwaargewonden worden per helikopter naar ziekenhuizen gebracht

In deze bergregio is nog geen hulp gearriveerd. Zelfs te voet is de reis om hulp te halen moeilijk. Wegen zijn weggeslagen en bruggen zijn ingestort. Desondanks hebben Sonny en zijn familie vijf uur gelopen voordat een Rode Kruis-ambulance ze oppikte.

De ambulance bracht hen naar het veldhospitaal van het Rode Kruis in Muzaffarabad. Dit ziekenhuis, dat in zijn geheel werd ingevlogen, heeft 120 bedden.

Botbreuken en infecties
Zo´n veldhospitaal is gewoonlijk niet snel genoeg opgebouwd om direct gewonden op te vangen. De chirurgen zien nu echter een maand na de ramp nog gewonden binnenkomen. We zien velen met botbreuken en infecties. Normaal gesproken zie je dit soort verwondingen niet meer na twee weken., vertelt Dr. Paul Odberg, die de eerste hulp runt.

Het afgelegen dorpje Chinari. Circa 200.000 mensen zijn nog niet bereikt door hulpverleners

We denken dat het komt doordat zoveel dorpen in afgelegen gebieden liggen. Elke dag worden er nieuwe dorpen bereikt waar gewonden worden aangetroffen., voegt hij toe.

Sonny is dapper ondanks het feit dat er vijf breuken in zijn hand zijn aangetroffen. Een deel van de huid is afgerukt. Sinds de aardbeving heeft hij nauwelijks gesproken.

Het blijkt dat zijn hand gered kan worden. Hij krijgt ook nog een huidtransplantatie. Het gaat goed genezen., zegt Matti Rauvala, de chirurg. Na de operatie gaat het beter met Sonny. Hij lacht zelfs weer tegen zijn grote broer Nadim.

Blijf helpen!

De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800. Zie ook de website van de Samenwerkende Hulporganisaties: www.giro800800.nl

Het internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een website geopend voor mensen die op zoek zijn naar familie. Op deze website kunt u vermisten zoeken en registreren. Naar de familylinks website