FNV

Overleg met ADM geschorst om automatische prijscompensatie

De onderhandelingen over een nieuwe cao bij overslagbedrijf ADM in de Europoort zijn door FNV Bondgenoten opgeschort, omdat de werkgever bij het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden de automatische prijscompensatie (apc) wil schrappen.

De harmonisatie is nodig na de overname van AEBT dat een eigen cao met automatische prijscompensatie (apc) kent. De oude ADM-cao kent dat recht niet.

FNV Bondgenoten wil de apc handhaven. Donderdag gaf ADM aan hier niet over te willen praten. Daarop zijn de onderhandelingen geschorst. "ADM wil alleen de zoetjes en niet de zuurtjes, maar daar zijn de werknemers dan de dupe van", zegt vakbondsbestuurder Ruud Wennekes.

Volgens de vakbond zijn er nu twee opties. Of er komt één nieuwe cao voor alle driehonderd werknemers met apc, of er blijven twee cao's binnen ADM, waarbij de apc wel voor de AEBT-werknemers geldt en niet voor die bij ADM.

ADM heeft de tijd tot 16 november 12.00 uur om aan te geven of het zin heeft de onderhandelingen op 17 november voort te zetten. Zoniet, dan gaat de vakbond een actietraject voorbereiden.