Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


26 september 2005

Kamervragen van de leden Van Velzen en De Wit 10 november 2005

Hierbij zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Defensie, de antwoorden op de vragen van de leden Van Velzen en De Wit (beiden SP) over gedwongen sollicitatie bij defensie via het CWI.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2

2050600210

Vragen van de leden Van Velzen en De Wit (beiden SP) aan de staatssecretaris van Defensie en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over gedwongen sollicitatie bij defensie via het CWI. (Ingezonden 23 september 2005).


1
Is het waar dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Delft werkzoekenden onder de 32 jaar verplicht te solliciteren bij de krijgsmacht? Zo ja, waarom is de leeftijdgrens van 32 gekozen? Indien neen, wat zijn dan de feiten? 1) Zo ja, wat zijn de sancties indien werkzoekenden aan deze verplichting geen gevolg geven?


2
Gaat het hierbij om een maatregel die alleen in Delft wordt genomen of is dit landelijk beleid? Zo ja, waarom?


3
Indien dit bericht klopt, waarom is hiertoe besloten? Geldt een dergelijke sollicitatieplicht ook voor andere sectoren van de arbeidsmarkt? Indien neen, waarom geldt deze alleen voor defensie?

Antwoorden op de vragen 1 t/m 3

CWI Delft voert de afspraken uit die voortvloeien uit het landelijk geldend convenant Defensie - CWI - Taskforce Jeugdwerkloosheid om tijdens het intakegesprek jongeren tussen 17 en 32 jaar te informeren over de mogelijkheden die Defensie als werkgever kan bieden. Daarbij wordt nagegaan of men belangstelling heeft om een wervingsvoorlichting te volgen en of men voldoet aan de eisen die Defensie stelt. Tijdens dit bemiddelingsgesprek komen - naast Defensie - verschillende andere branches en beroepsrichtingen aan de orde. CWI verwacht van de werkzoekenden dat zij een actieve inbreng hebben bij het matchen van hun vraag naar werk en het aanbod daarvan. Daardoor neemt de kans op een passend werkaanbod toe.
Bij weigering om in te gaan op opties in algemeen geaccepteerde branches en beroepsrichtingen volgt een kennisgeving aan de uitkerende instanties, conform de afspraken die in de Service Niveau-overeenkomsten (SNO's) met de Suwi ketenpartners UWV en gemeenten zijn gemaakt. Werkzoekenden, die verwijtbaar hun plichten tot arbeidsinpassing weigeren na te komen, riskeren gehele of gedeeltelijke weigering van hun uitkering.


4
Is het waar dat op basis van aangegeven gewetensbezwaren de baan zonder gevaar voor sancties kan worden geweigerd? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Zo ja, worden deze gewetensbezwaren getoetst? Zo ja, op welke wijze?

3


5
Kunt u aangeven wat de consequenties zijn als een werkzoekende weigert te solliciteren bij Defensie met een beroep op gewetensbezwaren?


6
Kunt u garanderen dat weigering van een baan bij de krijgsmacht bij het CWI geen gevolgen heeft voor de uitkering, hoewel in de voorwaarden van het CWI staat dat werkzoekenden verplicht zijn om een baan aan te nemen die het CWI passend acht?

8
Deelt u de mening dat gezien de aard van het werk binnen de krijgsmacht en de grote verantwoordelijkheid van een ieder die een gewapende functie uitoefent, het ongewenst is mensen te dwingen `passende arbeid' bij de krijgsmacht te accepteren als zij hiervoor niet gemotiveerd zijn?

Antwoorden op de vragen 4, 5, 6 en 8

Een werkzoekende die weigert te solliciteren op een passend geachte vacature riskeert een sanctie (zie ook het antwoord op de vragen 1 t/m 3). Bij Defensie kan dat alleen gelden ten aanzien van vacatures voor burgerfuncties. Voor militairen geldt dat de krijgsmacht sinds 1997 alleen nog bestaat uit vrijwillig dienenden. Niemand wordt derhalve tegen zijn wil aangesteld als militair ambtenaar. Aangezien er aldus geen sprake is van een verplichting om bij de krijgsmacht te dienen komt een beroep op gewetensbezwaren dan ook in het geheel niet aan de orde. Niet gemotiveerde werkzoekenden worden dus niet verplicht te solliciteren voor een functie als militair bij Defensie.

Vraag 7.
Deelt u de mening dat de verplichting tot solliciteren in strijd is met de wet Werk en Bijstand, omdat daarin onder het begrip `algemeen geaccepteerde arbeid' die werkzaamheden worden uitgesloten die niet algemeen geaccepteerd zijn, zoals prostitutie en werk dat ingaat tegen de integriteit van de persoon, zoals werkzaamheden die gewetensbezwaren oproepen? Zo ja, bent u bereid de verschillende CWI 's er op te wijzen dat een werkzoekende niet gedwongen dient te worden bij de krijgsmacht te solliciteren indien hij/zij hier gewetensbezwaren tegen heeft?

Antwoord op vraag 7.
Zoals bij het antwoord op de vragen 4,5,6 en 8 al is aangegeven, worden niet gemotiveerde werkzoekenden niet verplicht te solliciteren voor een functie als militair bij Defensie. In die zin is deze situatie (verplichting tot solliciteren bij Defensie is in strijd met Wet werk en bijstand, WWB) hier niet aan de orde.
In zijn algemeenheid wil ik met betrekking tot arbeidsinspanning in relatie tot de WWB het volgende opmerken.
In de WWB is `passende arbeid' vervangen door `algemeen geaccepteerde arbeid'. Hieraan ligt het uitgangspunt ten grondslag dat een ieder zelf verantwoordelijkheid draagt voor de

4

bestaansvoorziening. Het beroep op de bijstand staat alleen open wanneer iemand die verantwoordelijkheid niet op eigen kracht kan waarmaken. Van alle (potentiële) bijstandsgerechtigden kan worden verwacht dat zij zich beschikbaar stellen voor (vrijwel) alle aanwezige vacatures. Met het begrip "algemeen geaccepteerde arbeid"wordt bedoeld arbeid die algemeen maatschappelijk aanvaard is. Werkzaamheden die niet algemeen geaccepteerd zijn, zoals prostitutie, worden uitgesloten. Ook worden werkzaamheden uitgesloten die ingaan tegen de integriteit van de persoon, zoals werkzaamheden die gewetensbezwaren oproepen. Of gewetensbezwaren in een concreet geval tot weigering van vacature kunnen leiden moet in individuele omstandigheden worden beoordeeld door de gemeente. Dit uitgangspunt geldt voor alle vacatures, dus ook voor die bij de krijgsmacht. Nu dit uitgangspunt in de WWB is vastgelegd, zie ik geen aanleiding om CWI's daar separaat op te wijzen.

2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33