Slimmer managen belangrijkste factor voor succesvol innoveren

Rsm erasmus university

Rotterdam - Nederlandse bedrijven en organisaties zijn minder innovatief en productief geworden. Dat blijkt uit internationale ranglijsten. Nederland al jaren is uit de top-tien verdwenen. Het kabinet wil Nederland weer terug in de top van de Europese kenniseconomie. Algemeen wordt aangedrongen op meer nieuwe kenniscreatie door verhogen van onderzoeks- en R&D-budgetten. Is dat de enige uitweg? Moeten miljarden worden geïnvesteerd om Nederland innovatiever en productiever te maken? Of kan door beter benutten van de kennis in bedrijven en organisaties ook mede dit doel worden bereikt?

Slim managen en innovatief organiseren
RSM Erasmus University, de business school van Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft dit jaar een grootschalig onderzoek verricht onder 9000 bedrijven en organisaties in Nederland. Onderzocht is in hoeverre niet-technologische factoren bijdragen aan succesvolle innovaties. Voorbeelden van die factoren zijn slimme managementprocessen, innovatieve organisatievormen, ondernemerschap en leerallianties met andere organisaties. Zo'n grootschalig onderzoek heeft nog niet eerder plaatsgevonden. De resultaten zijn opvallend vinden de onderzoekers, prof.dr Henk Volberda, prof.dr Frans van den Bosch en Dr. Justin Jansen:


- R&D bepaalt 25% van het innovatiesucces, 75% door slim managen en innovatief organiseren
10)- Organisaties die èn innovatief zijn èn efficiënt werken behalen de hoogste resultaten
11)- Visionair management is een noodzakelijke voorwaarde voor innovatie succes 12)- Zonder samenwerking, géén sterkte in innovatie

Vier belangrijke bevindingen
Uit het onderzoek blijkt dat R&D-uitgaven slechts voor een deel bijdragen aan succesvolle innovatie: 25%. Van meer betekenis zijn op innovatie gericht management en organisatie. Die dragen gemiddeld voor zo'n 75% bij aan het succes!

Verder blijkt dat voor duurzaam succes niet alleen innovatie maar óók efficiënt werken noodzakelijk is. Zoals de onderzoekers opmerken: 'Innovatie loont, maar het is maar de helft. Oog voor zowel nieuwe dingen doen als de bestaande zaken efficiënter aanpakken is van doorslaggevend belang'.

Het onderzoek toont ook aan dat innovatie en productiviteitsverbetering niet mogelijk zijn zonder een visionair managementteam. Dat zorgt voor een goede organisatie die ondersteund wordt door een heldere visie. Interne samenwerking en kennisdeling worden daarmee sterk gestimuleerd.

Ten slotte blijkt uit het onderzoek dat samenwerking met anderen loont. Innovatieve bedrijven kennen naast sterke punten, ook zwakke punten, bijv. het gebrek aan specifieke kennis. Juist om die zwakke punten sterker te maken gaan succesvolle bedrijven samenwerking aan: 'Zonder samenwerking geen sterkte', stellen de onderzoekers.

Congres
De resultaten van dit grootschalige wetenschappelijke onderzoek van RSM Erasmus University worden bekend gemaakt en besproken op het congres 'Slim Managen en Innovatief Organiseren 2005'. Dit congres, dat wordt georganiseerd door Eiffel, RSM Erasmus University, De Unie en AWNV vindt plaats op donderdag 10 november 2005 in het Erasmus Expo- en Congres Centrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam en begint om 15.30 uur.

Sprekers
Op het congres zullen de volgende sprekers ingaan op de resultaten van het onderzoek: Richard Florida, auteur van het boek 'The Rise of the Creative Class' Mevrouw ir. C.E.G. van Gennip MBA, staatssecretaris van Economische Zaken Prof.dr. Henk W. Volberda, hoogleraar Strategisch Management & Business Policy

Voor meer informatie
RSM Erasmus University
Bas Schreiner
Communicatie & Media Relaties
Tel. 010 4081831
bschreiner@rsm.nl
www.rsm.nl (zie Upcoming Events)

RSM Erasmus University, de business school van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is een internationaal topinstituut op het gebied van managementonderwijs en -onderzoek. De school behoort tot de internationale top van de business schools en is vermaard vanwege haar internationale uitstraling en vernieuwende programma's.