Efka Additives meest competitieve en innovatieve organisatie

Rsm erasmus university

Rotterdam, 10 november 2005

Op 10 november 2005 heeft Efka Additives de 'Erasmus Award 2005 voor competitieve en innovatieve bedrijven' ontvangen tijdens het congres 'Slim managen & innovatief organiseren'. De producent van additieven voor de verf-, drukinkt- en plastic industrie uit Heerenveen is hiermee uitgeroepen tot de meest competitieve en innovatieve organisatie van Nederland.

De jury benoemde Efka Additives tot winnaar op basis van een onderzoek van RSM Erasmus University. Opmerkingen uit het juryrapport: 'Efka Additives is de afgelopen jaren in staat geweest om meerdere vooruitstrevende producten en diensten te ontwikkelen. Daarnaast valt de organisatie op door een sterke cultuur van ondernemerschap die ruimte creëert voor verandering en vernieuwing. Hoewel er een neerwaartse prijsdruk geldt binnen de sector, is Efka Additives in staat geweest om op basis van innovatieve producten en diensten een vooraanstaande positie op te bouwen. Dit wordt voornamelijk bereikt door een heldere en eenduidige visie en een sterke kennisoverdracht met externe partijen. Efka Additives is tevens in staat gebleken om niet alleen vooruitstrevende producten en diensten te ontwikkelen, maar ook bovengemiddelde financiële resultaten te behalen.'

Eervolle vermeldingen gingen naar D.O.R.C. uit Zuidland - producent van instrumenten en uitrusting voor oculaire operaties - en Independer.nl uit Hilversum - online informatieverstrekker over aanbieders van financiële producten en zorgaanbieders.

Het Erasmus Strategic Renewal Center van RSM Erasmus University bracht de management- en organisatiekenmerken van de meest innovatieve organisaties in kaart. Het onderzoek - geleid door prof. dr. Henk Volberda, prof. dr. Frans van den Bosch en dr. Justin Jansen - werd mogelijk gemaakt door Eiffel, AWVN, De Unie en RSM Erasmus University.

De Monitor beoogt managementbenaderingen te vergelijken en organisatiekenmerken te achterhalen die succesvolle innovatie mogelijk maken. Door slim managen en innovatief organiseren kunnen organisaties competenties opbouwen die bijdragen aan de verbetering van de concurrentiepositie.
Op basis van de jaarlijkse Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2005, die onder 9.000 Nederlandse organisaties plaatsvond, werden negen organisaties genomineerd voor de Erasmus Award 2005.

De jury bestond uit:
Henk Volberda - RSM Erasmus University;
Bernard Wientjes - Voorzitter VNO-NCW;
Louk Hermans - Voorzitter MKB Nederland;
Herman Wijffels - Voorzitter SER;
Chris Buijink - DG Ondernemen en Innovatie, ministerie van Economische Zaken.


Noot voor de redactie (