Vereniging Natuurmonumenten


De verbinding van drie historische heidevelden in zuidoost drenthe 10-11-2005

Herstel heiderestanten

Tussen Mantinge en Nieuw Balinge ligt natuurgebied het Mantingerveld. Met de ontginning, tussen 1930 en 1960, heeft de heide hier plaats gemaakt voor de landbouw. Volgende week start Natuurmonumenten hier de werkzaamheden waarbij drie heiderestanten; Hullenzand, Lentscheveen en Martensplek weer met elkaar worden verbonden.

De verbinding

Hullenzand, Lentscheveen en Martensplek - drie heiderestanten van voor de ontginning -worden met elkaar verbonden. Verdwenen plassen en veentjes worden hersteld en sloten worden gedempt. Door het afgraven van de voedselrijke bovenlaag heeft de heide weer de juiste bodem om te kunnen groeien. De afgegraven grond wordt verwerkt in hoogtes waardoor er een lichte glooiing in het landschap ontstaat. Een deel van deze hoogtes, voornamelijk aan de rand van het gebied worden beplant met bomen als; lijsterbes, grove den, zomer- en wintereik. In totaal laat Natuurmonumenten negentien hectare bos aanplanten in dit gebied.

Kansen zien voor natuur

Alleen in de overgebleven heiderestanten waren nog dieren als heikikker en levendbarende hagedis te vinden. Natuurmonumenten heeft een groot deel van de landbouwgronden aangekocht om de aanwezige natuurwaarden uit te breiden en te herstellen. Bijzondere dierensoorten kunnen zich in een groter, aaneengesloten gebied beter voortplanten en hebben meer voedsel en beschutting om te overleven. Op de drogere heidegronden zijn karakteristieke planten als kruipbrem en tormentil bewaard gebleven, in de natte delen groeien nog soorten als klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw. Door het verbinden van de los liggende heideterreinen kunnen deze zeldzame planten zich weer verspreiden.

Voor nadere informatie...

... kunt u contact opnemen met: Lotte Rensema, persvoorlichter regio Noord, telefoon: 0592 - 30 50 58 of 06 - 55 82 51 33.