Gemeente Schiedam


Ouderenwoningen krijgen sterren

De gemeente Schiedam gaat onderzoeken in hoeverre particuliere huur- en koopwoningen geschikt zijn voor bewoning door ouderen. De gemeente wil meer inzicht verkrijgen in het aanbod van woningen die voor ouderen geschikt zijn of eenvoudig geschikt zijn te maken. Dit om vraag en aanbod beter op elkaar te kunnen afstemmen.

Jaarlijks organiseert de gemeente de informatiemarkt "55+ en Wonen". Tijdens de onlangs gehouden markt kwam naar voren kwam dat er geen duidelijk zicht is op het aantal voor ouderen geschikte woningen in Schiedam. Voor woningzoekenden is het hierdoor niet altijd duidelijk of een aangeboden woning aan de wensen voldoet. Maar ook de gemeente heeft belang bij een goed inzicht in het aanbod van ouderenwoningen omdat hiermee beter in beeld komt waaraan behoefte bestaat en welke woningen aan de voorraad zouden moeten worden toegevoegd.

Het onderzoek omvat omstreeks 90 complexen met daarin 4500 huur- en koopwoningen. Aan de hand van een checklist wordt beoordeeld in hoeverre de woningcomplexen en de woningen zelf toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn of een rollator of rolstoel gebruiker. Ook wordt bekeken hoe de doorgankelijkheid is, dus hoe bewoners zich door de bewoning kunnen bewegen, al dan niet met behulp van rolstoel of rollator. Met sterren wordt aangegeven in welke mate woningen geschikt zijn voor deze bewoners. Een woning kan nul tot vier sterren krijgen. Een woning zonder ster is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Een woning met vier sterren is volledig bereikbaar en geschikt (of geschikt te maken) voor mensen die een rolstoel gebruiken. Als uit het onderzoek blijkt dat bepaalde complexen of woningen niet voor een ster in aanmerking komen, maar met een kleine oplossing wel één of meer sterren kunnen krijgen, wordt dit in het onderzoek meegenomen.

Het onderzoek zal in november starten en eind 2005 zijn voltooid.

In de toekomst kan bij de verhuur of verkoop van woningen worden vermeld hoeveel sterren de woning heeft zodat woningzoekenden weten waar zij aan toe zijn.