Gemeente Schiedam


Tijdens het prikken praten over de wijk

Zal je net zien: is het al drie weken stralend zomerweer, regent het pijpenstelen tijdens de schoonmaakactie in Groenoord, eind oktober. Maar ondanks de regen ging iedereen er gewoon tegenaan, met een 84-jarige buurtbewoonster voorop in de strijd. De gemeente, Woonplus, BGS, ONS, én een zeer gemotiveerde groep bewoners (45 mensen) prikten twee dagen lang papier, spoten muren schoon, en verzamelden zwerfvuil in grote lichtblauwe vuilniszakken, in totaal zo¿n zeventig stuks. Een succes kan je deze dagen zeker noemen: een weer schone wijk en twee gezellige dagen waarin de nodige contacten zijn gelegd.

Moeders

"Het is heel mooi dat er iets gedaan wordt aan de vervuiling" vindt de wijkcoördinator van de gemeente, Petra de Lange. "Maar dat is niet het enige doel van de actie. We wilden ook dat het gezellige dagen zouden worden, waar buurtbewoners met elkaar konden praten over bijvoorbeeld de wijk. Daarom begonnen we de dag met een ontbijt en tussen de middag aten we ook met z'n allen. En dan zie je dat de ideeën en suggesties over tafel komen. Zo is er spontaan een groepje moeders gevormd dat op het Cornelia van Zantenplein iets voor kinderen gaat organiseren."

Volgens de wijkcoördinator wonen in Groenoord mensen die zich betrokken voelen bij de buurt: "Ze willen graag iets doen als ze maar niet hoeven te vergaderen. Dat hele vergadercircuit spreekt ze niet aan. Maar deze bewoners hebben vaak wel creatieve en verfrissende ideeën. En die kunnen we goed gebruiken. Komt iemand tijdens zo¿n dag met een suggestie, dan maken we een afspraak en kijken samen wat we kunnen doen. We willen deze mensen graag betrokken houden bij de wijk."

De organisatoren hebben er alles aan gedaan om de buurtbewoners warm te krijgen voor deze actie. "We zijn persoonlijk langs de deuren gegaan om uit te leggen wat de bedoeling was", licht Petra de Lange toe. "Wie mee wilde helpen kreeg de avond voordat de actie begon nog een telefoontje, en als laatste herinnering op de ochtend zelf een sms-je. En dat werkte.".

Tekenles

Ook de kinderen uit de wijk zijn bij de schoonmaakactie betrokken. Leerlingen van basisschool De Troubadour kregen 'tekenles' met kleurkrijtjes. Petra de Lange: "Kinderen krijten op garagedeuren en muurtjes. Niet iedereen vindt dat leuk. Nu hebben we op bepaalde plekken schoolborden gehangen. En die blijven daar ook. Binnenkort vinden de kinderen weer nieuwe krijtjes in hun brievenbus, zodat ze weer lekker hun gang kunnen gaan."

De schoonmaakactie in Groenoord Midden werd gehouden op 24 en 25 oktober jl.

Aan de actie werkten mee: Bewoners, gemeente, Woonplus, Politie, ONS en de BGS. De bewoners spoten muren schoon, prikten papier en verzamelden zwerfvuil. De gemeente en Woonplus coördineerden de actie, de BGS nam het openbaar groen onderhanden, de ONS zorgde voor afvoer van het zwerf- en grofvuil, en de Politie begeleidde de actie en gaf voorlichting aan kinderen.