Gemeente Kerkrade

09.11.05: Presentatie boek en dvd Romeinse Villa

Op woensdag 9 november om 11.00 uur werd in de burgerzaal van het raadhuis van Kerkrade het publieksboek en dvd van de Romeinse villa Holzkuil gepresenteerd.
Het eerste exemplaar is door wethouder Hans Bosch aangeboden aan mevrouw Odile Wolfs, gedeputeerde van Cultuur. De titel van het boek met de dvd is: "Romeinen in Kerkrade. Villa Holzkuil".

Opgraving
In 2002 is in Kerkrade een Romeins villaterrein opgegraven. Dit was een unieke opgraving. De Romeinse villa Kerkrade-Holzkuil is namelijk de meest compleet opgegraven en onderzochte Romeinse villa van Nederland.
Het hoofdgebouw waar de eigenaar woonde, is teruggevonden. Ook werden diverse bijgebouwen en schuren opgegraven. Bovendien is duidelijk zichtbaar hoe het villaterrein was ingericht: de waterput en een vijver zijn blootgelegd, maar ook de dorsvloer, grindpaden en de omheining van het complex. Tegelijkertijd zijn sporen van de oorspronkelijke begroeiing en van het gebruik van de villa aangetroffen.

Publiciteit
Tijdens de opgraving werd het publiek op de hoogte gehouden van de vorderingen door middel van een speciaal hiervoor ontwikkelde website. Daarnaast konden belangstellenden deelnemen aan rondleidingen tijdens de opgraving.
Voor scholen was er een speciaal lesprogramma ontwikkeld dat afgesloten werd met een bezoek aan de opgraving.

Boek en dvd
Nu, na afloop van het wetenschappelijk onderzoek zijn de resultaten van het onderzoek voor het publiek vertaald in een publieksboek en dvd.
De wetenschappelijk onderbouwde reconstructie van het gehele complex, inclusief de binnenruimtes van het monumentale hoofdgebouw, is vastgelegd op dvd. Die toont de villa in bewegende beelden en biedt informatie over de opgraving, de reconstructie en de historische context. In het boek wordt het verhaal van deze villa verteld in combinatie met de omgeving (Kerkrade en Zuid-Limburg)

Het boek inclusief DVD kost EUR 9,95 en is in Kerkrade verkrijgbaar bij de boekhandels Deurenberg, Leeskunst Schonefeld en de Mijnlamp. Ook in Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht wordt het boek verkocht.

Het project `Romeinse villa Kerkrade-Holzkuil' is een goed voorbeeld van waartoe commercieel opererende archeologische bedrijven in staat zijn. De opgravingen, diverse deelonderzoeken, de reconstructie en de productie van de dvd zijn uitgevoerd door ondernemers in archeologie.