NU'91

Boek 'Onzichtbare zwaarte van zorg' nu verkrijbaar 10-11-2005

NU'91 en Elsevier brengen het boek samen uit

Ik had de neiging de cliënt in zijn sop te laten gaarkoken en weer te vertrekken, maar ik bleef toch zitten. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten wel vaker door een muur van wantrouwen heen om een werkbare relatie op te bouwen.

Van de meeste cliënten ken ik belangrijke delen van hun levensverhaal. En dat zijn niet altijd de meest vrolijke.

De grenzen zijn soms moeilijk te bepalen. In het ene gezin kan ik ja zeggen tegen de vraag biertje?, in het andere niet.

In de bundel Onzichtbare zwaarte van zorg komen twaalf verpleegkundigen en verzorgenden aan het woord over hun vak. Ze zijn afkomstig uit verschillende werkvelden. Beroepsmatig zijn zij verantwoordelijk voor het leven en welzijn van zorgvragers. De zwaarte van hun vak is niet altijd zichtbaar. Bovendien wordt deze zwaarte niet benoemd in functieomschrijvingen of meegenomen in het functiewaarderingssysteem.

In de ongeveer zestig verhalen in deze bundel staan de onzichtbare aspecten van zorgzwaarte centraal. Uit de verhalen wordt duidelijk hoe zwaar de verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van de zorgvrager weegt en welke emotionele en psychische belasting dit voor verpleegkundigen en verzorgenden betekent. Elk hoofdstuk sluit af met een kader waarin een aantal zorgaspecten uit de verhalen nog eens op een rij worden gezet. Daardoor is het boek bruikbaar in lessituaties, discussie en intervisie.

Met deze bundel worden de minder belichte onderdelen van het werk van de verpleegkundige of verzorgende zichtbaar voor de buitenwereld. Onzichtbare zwaarte van zorg zal bij verpleegkundigen en verzorgenden veel herkenning oproepen en aan werkgevers, zorgmanagers en zorgvragers meer inzicht bieden.

Over de auteurs
Rob Bruntink is freelance-journalist/auteur met gezondheidszorg als specialisatie. Eerder schreef hij onder meer de boeken: Een goede plek om te sterven; Palliatieve zorg in Nederland; Buigen als bamboe; Over leven na kanker; en Verwenzorg, gewoon doen!

Anja Cremers is beleidsmedewerker bij NU91.
Het boek is te bestellen via de webwinkel op deze site. 10-11-2005

Boek 'Onzichtbare zwaarte van zorg' nu verkrijbaar