Time : 5:25:15 PM
Date : Thursday, November 10, 2005
Sender Name: Influenza

interministerieel commissariaat Influenza: stand van zaken

Donderdag 20 oktober 2005 werd het interministerieel commissariaat Influenza opgericht. Haar opdracht is: een plan van aanpak opstellen voor een goed beheer van de vogelgriep en een eventuele grieppandemie in ons land. Hiervoor treedt het commissariaat op als een coördinator tussen de verschillende overheidsdiensten die hiervoor bevoegd zijn.

Het interministerieel commissariaat Influenza werkt samen met de federale overheidsdiensten Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en haar wetenschappelijke instellingen, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, de verschillende gewesten en gemeenschappen aan een plan van aanpak voor een goed beheer van de vogelgriep en een eventuele grieppandemie in ons land.

Het commissariaat bestaat uit :

·een stuurgroep, waarin de verschillende overheidsautoriteiten vertegenwoordigd zijn (de federale autoriteiten, de gewesten en gemeenschappen),

·een wetenschappelijk comité, onder het voorzitterschap van Marc Van Ranst (ondervoorzitter Yves Van Laethem), dat aan de hand van een risico-evaluatie een objectief wetenschappelijk adviezen biedt aan de interministeriële commissaris,

·een eigen staf waarin de verschillende overheidsdiensten vertegenwoordigd zijn,

·een communicatiecel
Deze verschillende groepen werken nauw samen rond concrete projecten om te komen tot goed gecoördineerde acties.

De interministeriële commissaris heeft reeds overleg gehad met de gouverneurs, de producenten van antivirale middelen, de producenten van griepvaccins en de apothekers. Volgende week komt hij samen met de artsensyndicaten. Voor de dierenartsen werden reeds informatieavonden georganiseerd. Binnenkort zal ook voor artsen en apothekers een informatiecampagne worden uitgewerkt.

Om het tekort aan griepvaccins op te vangen, werd onderhandeld met Solvay en GSK. In de loop van volgende week wordt de Belgische markt opnieuw bevoorraad zodat het tekort kan worden opgevangen. In december volgt er een tweede injectie. Het wetenschappelijk comité dringt erop aan deze vaccins voor te behouden aan de risicogroepen:


-65 plussers

-personen die verzwakt zijn door een chronische aandoening
-kinderen die langdurig met aspirine behandeld worden
-het verplegend personeel

-personen die beroepshalve het risico lopen om in contact te komen met het vogelgriepvirus

Uitzonderlijk dit jaar werden volgende bijkomende risicogroepen bepaald:


-beroepsfokkers van gevogelte en varkens alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen

-personen die door hun beroep met levend gevogelte en levende varkens in contact komen

-personen die belast zijn met de surveillantie van trekvogels
-personen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, want er is één kans op drie dat ze ten minste één complicatierisico vertonen, vooral personen die roken, veel drinken en zwaarlijvig zijn

Bovendien besliste de minister van Volksgezondheid Rudy Demotte op advies van de interministeriële commissaris om een voorraad van 10.000 dosissen seizoensvaccins aan te kopen, om zo in de toekomst het hoofd te kunnen bieden aan punctuele problemen.

De zorg van het interministerieel commissariaat is dat de burger zo goed mogelijk geïnformeerd is en blijft. Daarom zal zo snel mogelijk een website online staan die een belangrijk informatiekanaal voor de burger zal zijn. Gelijktijdig zal een gratis nummer geactiveerd worden zodat ook mensen zonder toegang tot het internet meer te weten kunnen komen over de gewone seizoensgriep, de vogelgriep of een eventuele grieppandemie.

Contactpersoon voor de pers
Inge Jooris
02 208 32 00