SGP


Extra'tje van ⬠250 voor mantelzorgers

Datum publicatie: 10-11-2005
Auteur: B.J. van der Vlies

Mantelzorgers moeten een extraâtje krijgen. SGP-kamerlid van der Vlies heeft daar vandaag, precies op de Dag van de Mantelzorg, het initiatief toe genomen. Bij de behandeling van het Belastingplan heeft de SGP een amendement ingediend om een mantelzorgkorting in te voeren voor mensen die intensieve mantelzorg verlenen.

De mantelzorgkorting is bestemd voor belastingplichtigen die in een kalenderjaar gedurende zes maanden minimaal acht uur per week noodzakelijke zorg verlenen aan een ernstig gehandicapte of zorgafhankelijke persoon. Het gaat om een bedrag van ⬠250. De bedoeling is om deze korting in te voeren per 1 januari 2007.

Het amendement kan in ieder geval op de steun rekenen van PvdA en ChristenUnie.

Nadere informatie:
B.J. van der Vlies, kamerlid SGP / M. de Bruyne, voorlichter SGP-fractie Tweede Kamer, 070-3182839

30 306 Wijziging van enkele belastingwetten (Belastingplan 2006)

AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER VLIES C.S.

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel II wordt als volgt gewijzigd:

A. Na onderdeel G worden vier onderdelen ingevoegd, luidende:

Ga. In artikel 8.2 wordt na onderdeel l, onder verlettering van de onderdelen m en n tot n en o, een onderdeel ingevoegd, luidende:

m. de mantelzorgkorting (artikel 8.18b);.

Gb. In artikel 8.9, eerste lid, wordt: âen levensloopverlofkortingâ vervangen door: â, levensloopverlofkorting en mantelzorgkortingâ. Voorts wordt: âen de levensloopverlofkortingâ vervangen door: â, de levensloopverlofkorting en de mantelzorgkortingâ.

Gc. Het in artikel 8.10, tweede lid, genoemde bedrag wordt verlaagd met ⬠5.

Gd. Na artikel 8.18a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8.18b. Mantelzorgkorting


1. De mantelzorgkorting geldt voor de belastingplichtige die aantoont dat:

a. hij in het kalenderjaar gedurende meer dan zes maanden minimaal acht uur per week noodzakelijke zorg voor een ernstig gehandicapte of zorgafhankelijke persoon heeft verricht, en

b. door de in onderdeel a bedoelde zorg beroepsmatige hulp of verzorging is vervangen.


2. De mantelzorgkorting bedraagt ⬠250.


3. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald wanneer een persoon voor de toepassing van dit artikel als ernstig gehandicapt of zorgafhankelijk wordt beschouwd.


4. Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld voor de toepassing van dit artikel.

B. Aan onderdeel H wordt een volzin toegevoegd, luidende: Voorts wordt â9.4 en 10.7â vervangen door: 8.18b, 9.4 en 10.7.

II

Na artikel III wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel IIIA

In de Wet op de loonbelasting 1964 wordt met ingang van 1 januari 2007 het in artikel 22, tweede lid, genoemde bedrag verlaagd met ⬠5.

Toelichting

Veel mensen zijn als mantelzorger betrokken bij de zorg voor langdurig zorgafhankelijke mensen. De grote inspanning die deze mensen leveren, verdient grote waardering. Een belangrijk gegeven is immers dat zij op deze manier niet alleen hun betrokkenheid tonen, maar ook de samenleving veel zorgkosten besparen. Ondergetekende stelt daarom in lijn met de motie-Van der Vlies c.s. (Kamerstukken 29800, nr. 37) bij de Algemene Financiële Beschouwingen van vorig jaar voor om een mantelzorgkorting in te voeren voor mensen die intensieve mantelzorg verlenen.

Dit amendement bewerkstelligt de introductie van deze mantelzorgkorting per 1 januari 2007. De heffingskorting kan het eerst worden geëffectueerd bij de aangifte inkomstenbelasting over 2007 in 2008. De mantelzorgkorting komt toe aan de belastingplichtige die in het kalenderjaar gedurende zes maanden minimaal acht uur per week noodzakelijke zorg verleent aan een ernstig gehandicapte of zorgafhankelijke persoon. Door het verrichten van mantelzorg moet de belastingplichtige de samenleving zorgkosten besparen. Het besparen van zorgkosten betekent in ieder geval dat de zorgafhankelijke persoon overheidsgefinancierde zorg had kunnen ontvangen (dit kan bijvoorbeeld worden aangetoond door middel van een indicatiestelling) en dit âdeels- niet ontvangt. Daarnaast is vereist dat degene die de mantelzorgkorting in aanmerking neemt deze zorg daadwerkelijk verricht. De belastingplichtige die de mantelzorgkorting in aanmerking neemt, moet aantonen dat hij aan alle voorwaarden voor deze korting voldoet. De invulling van deze voorwaarden zal bij ministeriële regeling gebeuren. De mantelzorgkorting bedraagt ⬠250 in 2007.

Het gebruik van de regeling wordt geraamd op circa 250.000 personen waarbij het budgettaire beslag 62,5 mln bedraagt. De budgettaire dekking voor deze korting wordt gevonden in een verlaging van de algemene heffingskorting in 2007 met ⬠5.

Van der Vlies

Crone

Rouvoet