Time : 6:09:17 PM
Date : Thursday, November 10, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Afbakening Grootstedelijk gebied GENT principieel vastgesteld

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van
Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening

Brussel, 10 november 2005

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk van Mechelen, heeft de Vlaamse regering vandaag beslist het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de afbakening van het grootstedelijk gebied Gent principieel vastgesteld met het oog op advies van de Raad van State.

Met het tot stand komen van dit gewestelijk RUP wordt weerom een belangrijke stap gezet in de verdere uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. De dertien processen van gewestelijke RUPS zijn allemaal lopende, waarbij de regionaal stedelijke gebieden Aalst en Turnhout definitief zijn goedgekeurd en vandaag het eerste grootstedelijke gebied wordt goedgekeurd.

Het "grootstedelijk gebied Gent" omvat delen van Gent, Lochristi, Destelbergen, Melle, Merelbeke, De Pinte, Sint-Martens-Latem, en Evergem.

Door dit afbakeningsplan wordt duidelijk waar grootstedelijke ontwikkelingen mogelijk zijn, met aandacht voor grootschalige detailhandel, bedrijven, woonconcentraties, groenpolen, landbouwactiviteiten, e.d. en welke delen tot het buitengebied behoren..

WONEN IN GROOTSTEDELIJKE GEBIED

Dit RUP creëert de mogelijkheid om de volgende jaren 20.000 nieuwe woningen te bouwen.

Hiervoor worden woonuitbreidingsgebieden en andere bestemmingen van het gewestplan omgezet in woongebied waardoor onmiddellijke ontwikkeling mogelijk wordt. Met dit RUP worden belangrijke delen van BPA's van de stad Gent opgeheven om zo een groter aantal woningen mogelijk te maken.

Specifiek voor het woongebied in Hoog-Latem worden noodzakelijke randvoorwaarden voorzien, zoals de nodige afwatering, de vlotte ontsluiting met het openbaar vervoer en de gefaseerde aansnijding met spreiding in de tijd. Op deze wijze worden niet alleen nieuwe bouwontwikkelingen voorzien, maar worden ook garanties ingebouwd om de waterproblemen in de reeds bebouwde delen van Hoog-Latem zelf en in de naburige wijken en latere uitbreidingen structureel aan te pakken.

Complementair aan het RUP kunnen de lokale besturen een stimuleringsbeleid voeren inzake wonen boven winkels, verminderen van leegstand en verbeteren van de bestaande woningvoorraad.

STIMULEREN VAN DE ECONOMIE: BIJKOMENDE BEDRIJVIGHEID ZORGT VOOR MEER WERK

Het RUP voorziet ook dat het volgende decennium voldoende nieuwe bedrijfsterreinen op de markt kunnen komen en dat bestaande bedrijfsterreinen efficiënter kunnen gebruikt worden.

Dit zal zich in de praktijk realiseren door het bijkomend voorzien van nieuwe bedrijventerreinen enerzijds. Anderzijds door het saneren of beter bereikbaar maken van bestemde industriegronden. Opvallende voorbeelden hiervan zijn het Eilandje en Domo in Zwijnaarde en een bijkomend bedrijventerrein langs de E40 in Merelbeke.

Het is ook belangrijk vast te stellen dat met de goedkeuring van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan de ontwikkeling van een nieuw regionaal bedrijventerrein in Oostakker mogelijk wordt, zodat niet alleen in de potentiële toekomstige uitbreidingsplannen van de vestiging van Volvo Trucks kan voorzien worden, maar dat ook de kans geboden wordt aan de toeleveringsbedrijven om zich in de onmiddellijke nabijheid van Volvo te vestigen.

Dit ruimtelijk uitvoeringsplan streeft naar een diversiteit in verschillende soorten bedrijventerreinen: naast de traditionele regionale gemende bedrijventerreinen worden locaties voorzien zoals grootschalige kleinhandel en een wetenschapspark.

Het wetenschapspark zal met de nodige inbuffering en overgang naar de open ruimte ingeplant worden aan de rand van de groenpool Parkbos, in de onmiddellijke nabijheid van de bestaande universitaire campus Ardoye. Samen zullen ze de basis vormen voor de ontwikkeling van Gent als kennispool. De ontwikkeling van deze bijkomende ruimte voor hoogtechnologische kennisbedrijven zijn cruciaal voor de aantrekkingskracht van Gent als universiteits- en hogescholenstad. Door het verplicht opleggen van een langzaam vervoersverbinding tussen de school Don Bosco en de Rijvisschestraat is er uitdrukkelijke aandacht voor de verkeersveiligheid ten voordele van de schoolgaande jeugd.

WERKEN, LEREN EN WONEN IN EEN AANGENAME OMGEVING: BOS EN NATUURVOORZIENINGEN

Naast de harde functies heeft dit plan ook bijzonder veelaandacht voor het stedelijk groen.

Met dit RUP alleen wordt in totaal 512 ha. bosgebied mogelijk gemaakt. Wat betekent dat dit gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan alleen al meer dan twee derde (ca. 64%) zal invullen van de ca. 800 ha. gewenste bossen voorzien in het gemeentelijk structuurplan van Gent.

In Gentbrugge en Destelbergen wordt het rivierenlandschap van de Gentbrugse Meersen en de Damvallei juridisch verankerd en tussen Kortrijksesteenweg en Oudenaardsesteenweg wordt het Parkbos als groenpool ontwikkeld met een evenwicht tussen bijkomende bebossing, landschapsontwikkeling en de nodige aandacht voor de in het gebied gevestigde landbouwbedrijven.

Na ontginning wordt het Oud Vliegveld van Lochristi ingericht als recreatieve groenpool.

Het afbakeningsplan voorziet ook dat in een volgende fase op de grens tussen Gent en Lovendegem een boscomplex als vierde stedelijke groenpool kan ontwikkeld worden.

Ten zuiden van Belzele krijgt een nog niet ontwikkeld industriegebied in de Evergemse Kalevallei een gemengde bestemming:recreatie, landbouw en natuurontwikkeling met belangrijke aandacht voor historische en archeologische aspecten.

DEFINITIEVE DUIDELIJKHEID VOOR DE LANDBOUWSECTOR

De agrarische gebieden opnomen in dit RUP, krijgen de landbouwbedrijven niet alleen absolute duidelijkheid, ook hun toekomstige ontwikkelings- en uitbreidingskansen worden gegarandeerd.

In de groenpool Parkbos wordt landbouw een wezenlijk onderdeel, naast natuur en bos. De aanwezige serrebedrijven krijgen definitieve bestaanszekerheid in dit gebied. Er werd op dit moment zelfs reeds rekening gehouden met gegarandeerde uitbreidingsmogelijkheden voor de eerstvolgende 20 jaar. Waar bosgebied is ingekleurd, is afgesproken dat dit gefaseerd zal worden gerealiseerd en dat prioritair die gronden zullen bebost worden die vrijwillig zijn afgestaan door de eigenaars.

Ook de serrebedrijven gelegen in de gemengde regionale bedrijventerreinen krijgen de nodige ontwikkelingskansen.

In de Kalevallei wordt, ten Zuiden van de kern van Belzele, een aantal tientallen hectare landbouwgebied ingekleurd, teneinde het bestaande landbouwgebruik daar te bestendigen.

Rond het vliegveld van Lochristi krijgen de aanwezige landbouwbedrijven bestaanszekerheid, en de garantie dat de normale bedrijfsontwikkelingen en -uitbreidingen kunnen plaatsvinden.

VOOR ADVIES NAAR RAAD VAN STATE

Na deze principiële vaststelling door de Vlaamse Regering wordt dit besluit voor advies overgemaakt aan de Raad van State.

"Met deze beslissing is een belangrijke stap in de verdere uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen genomen. Er is nu voor de eerste maal een grootstedelijk gebied afgebakend. In concreto is er voor Gent en haar omgeving een goed evenwicht gevonden tussen de verschillende functies van een grootstedelijk gebied", concludeert minister Van Mechelen.

Persinfo,
Philippe Heyvaert, woordvoerder minister Van Mechelen 0495 - 23.16.90