Gemeente Breda

Breda moet woningen bouwen van 210.000,- tot 290.000,-

Breda moet woningen bouwen tussen de 210.000,- tot 290.000,-. Dergelijke woningen dragen optimaal bij aan de woningvoorraad, omdat dit goed aansluit bij het inkomensprofiel van Breda en ook kan zorgen voor doorstroming.

Breda heeft in principe voldoende bereikbare huurwoningen om de huishoudens met lagere inkomens te huisvesten. Een aantal van deze woningen wordt bezet door huishoudens met een midden en hoog inkomen. 10.000 huishoudens geven aan binnen twee jaar te willen verhuizen. Van deze huishoudens onderneemt 2.500 geen enkele actie. 4.200 huishoudens die huren en 3.000 huishoudens met een eigen woning ondernemen wel actie om een andere woning te vinden.
Dit zijn enkele uitkomsten uit het in juni uitgevoerde Woononderzoek 2005 in Breda. De cijfers van het woononderzoek worden gebruikt om het woonbeleid voor Breda voor de komende jaren vorm te geven.

Andere resultaten

De slaagkansen op de woningmarkt voor huishoudens zijn ten opzichte van enkele jaren geleden gedaald. De helft van het aantal zoekende huishoudens dat binnen twee jaar wil verhuizen vindt binnen twee jaar de gewenste woning. In 2000-2001 lukte dit bijna altijd. Dit is overigens een landelijke trend.

Er moeten jaarlijks 500 woningen vrijkomen voor starters in en uit Breda om de groep starters binnen een jaar te kunnen huisvesten. Het leegkomen van bestaande woningen is en blijft het belangrijkst voor het huisvesten van zoekende huishoudens. De langste keten van verhuizingen komt tot stand bij de bouw van middeldure/dure koopwoningen.

Ouderen

Er is in de toekomst weinig behoefte aan appartementen zonder lift. Meer dan de helft van de ouderen geeft aan naar een appartement met lift te willen verhuizen. Driekwart van de ouderen wil, als zij verhuizen, verhuizen naar een toegankelijke woning. Dit is een woning waarvan de voordeur zonder trap is te bereiken en waarvan in de woning keuken, woonkamer, bad/toilet en één slaapkamer zonder trap zijn te bereiken. Twee derde van de ouderen woont nu in een niet toegankelijke woning.

Uit het Woononderzoek Breda blijkt dat het verschil in vraag en aanbod wordt veroorzaakt door de verschillende vraag in de wijken. In het noordoosten van Breda is er vooral behoefte aan eengezinskoopwoningen terwijl in het zuidoosten nog wat middeldure en dure woningen kunnen worden toegevoegd. In Noordoost is een relatief grote vraag naar (huur)appartementen, bijna 40% zoekt dit. In Zuidoost is deze groep iets kleiner, hier zoekt 36% een (huur)appartement. In Heuvel zoekt bijna de kwart van de mensen een huurappartement. In de commissie Volkshuisvesting van 22 november presenteren de onderzoekers het rapport.

Breda, 10 november 2005