Gemeente Borsele

Nieuwsbericht

Aanpassingen inrichting Stengeplein en Van der Biltplein

10-11-2005
Als onderdeel van het masterplan Heinkenszand zijn voor de komende winter aanpassingen gepland van het Stengeplein en Van der Biltplein. In overleg met de direct belanghebbenden (protestantse kerk, Rabobank en kinderdagverblijf) is een ontwerpplan opgesteld.

Het buitenspeelterrein van de kinderopvang in de Stenge moet worden uitgebreid omdat met een extra groep is gestart. Vooruitlopend zijn de rubbertegels in verband met de warmteontwikkeling vervangen door betontegels. Het voornemen is om bij de uitbreiding van het terrein dezelfde betontegels te gebruiken als op schoolpleinen. De aanplant van een grote boom zorgt voor de nodige schaduw. Het terrein wordt afgescheiden met een beukenhaag.
Het Stengeplein is in de avonduren en bij evenementen onvoldoende verlicht. Door een forse lichtmast te plaatsen op het terrein wordt dit probleem opgelost. De verblijfsfunctie kan eventueel worden benadrukt door de combinatie met een zitplek.
Op het Van der Biltplein is een aantal maanden ervaring opgedaan met het tijdelijk parkeren. Het plein is toegankelijk gemaakt voor auto's. In de praktijk blijkt dat deze ruimte ongedisciplineerd wordt gebruikt, waardoor de auto's soms bijna het bankgebouw binnen rijden. Om gedeeltelijk aan de parkeerbehoefte tegemoet te komen, wil de gemeente de stalen geleiding iets terug zetten op het plein. Aansluitend op het gedeelte voor de kerk kan dan langs de Dorpsstraat worden geparkeerd. Het plein voor de bank wordt afgesloten voor auto's.
Op het Van der Biltplein is een iets te groot contrast ontstaan tussen het groene karakter rond de kerk en het volledig stenen karakter van het plein. Om de verschijningsvorm van de kerketuin en het Van der Biltplein meer in harmonie te brengen, worden in totaal vier solitaire bomen aangeplant rond het bankgebouw. De bomen sluiten ruimtelijk aan op de boombeplanting rond het kerkgebouw.
De monumentale paardekastanjes voor de kerk worden bedreigd door een bloedingsziekte. Er moet rekening mee worden gehouden dat de bomen het niet zullen redden. Dit geldt overigens voor alle paardekastanjes in Nederland. Met de aanplant van nieuwe bomen wordt getracht het eventuele verlies te verzachten. Met de kerk zijn afspraken gemaakt over de noodzakelijke vervanging.
De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanpassingen van het Stengeplein en Van der Biltplein. De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats in de komende winter.

Voor vragen over het ontwerpplan kan contact worden opgenomen met de heer C.Q. Woudenberg van de afdeling Woonomgeving, telefoonnummer (0113) 238469, e-mail: cqwoudenberg@borsele.nl. De tekening van het plan is volledig op te vragen op de website via onderstaande link.