Buhrmann boekt aanzienlijke omzetgroei in derde kwartaal

AMSTERDAM - 10-11-2005

* Autonome omzet 9% hoger door groei van marktaandeel in segment grote ondernemingen
en het succes van een breder productaanbod

* Groei autonome omzet bij alle bedrijfsonderdelen: Corporate Express Noord-Amerika (+7%), Office Products Europa (+6%) en Office Products Australië (+12%)

* Sterke verbetering winstgevendheid, nettowinst* stijgt met 77% naar EUR 29,4 miljoen.


* EPS stijgt tot EUR 0,16 (Kw3 2004: EUR 0,11)

FINANCIËLE GEGEVENS

Bedragen in miljoenen euro
Kw3
2005
Kw3
2004
D in
EUR
D bij
gelijke
koersen
Netto-omzet 1.487,9 1.345,3 10,6% 9,5% Brutobijdrage 442,1 406,2 8,8% 7,6% Bedrijfsresultaat (EBITE) 61,8 50,7 21,9% 19,1% Nettowinst* 29,4 16,6 77,1% Nettowinst per gewoon aandeel (EPS) (in euro) 0,16 0,11 45,5% Nettoresultaat 29,5 22,4 31.7%


* Nettoresultaat voor aanpassingen in fair values en bijzondere resultaten (zie ook opmerkingen onder `Basis of presentation')

REACTIE VAN DE VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR

Over de kwartaalcijfers zei Buhrmanns voorzitter van de Raad van Bestuur, Frans Koffrie: `We zijn blij met onze prestaties in het derde kwartaal. Al onze activiteiten lieten een aanzienlijke omzetgroei zien. We vergrootten ons marktaandeel in het segment grote ondernemingen, waarbij wij profiteerden van onze voortdurende investeringen in geavanceerde logistieke en eCommerce-oplossingen. Onze eCommerce-omzet heeft een annual run-rate van EUR 2,3 miljard. Ook bouwden we voort op het succes van ons totaalleverancier-concept door onze klanten een steeds breder productassortiment aan te bieden. Naast onze kantoor- en computerbenodigdheden leveren we drukwerk en formulieren, promotionele artikelen, kantoormeubilair, computersoftware, en ook schoonmaak- en cateringproducten. We verwachten dat de omzet uit deze nieuwe categorieën de komende jaren aanzienlijk zal stijgen. Het was tevens het tweede achtereenvolgende kwartaal met groei in het midden- en kleinbedrijf, waarbij wij ons meer gaan richten op de winstgevende, grotere klanten in dit segment.'

`In het derde kwartaal bleven de markten in Noord-Amerika en Australië zich gunstig ontwikkelen. Hoewel het economische klimaat in Europa uitdagend blijft, zijn onze maatregelen om de omzet te verbeteren succesvol geweest. Hoewel de omstandigheden niet wezenlijk anders waren dan we gewend zijn, constateerden we enige mate van concurrentie- en inflatiedruk in een aantal van onze markten. Voortbouwend op onze operationele prestaties, investeren we in onze Noord-Amerikaanse organisatie door een volgende stap te zetten in ons programma van centralisatie van back-office activiteiten. We blijven positief over de vooruitzichten ten aanzien van de omzetgroei in 2005 en daarna.'

FINANCIËLE PRESTATIES DERDE KWARTAAL
De netto-omzet in het derde kwartaal bedroeg EUR 1.488 miljoen tegen EUR 1.345 miljoen in dezelfde periode van 2004, een stijging van 9,5% bij gelijke koersen. De autonome omzetgroei van onze wereldwijde office products activiteiten was 9%, in vergelijking tot 6% in het tweede en 3% in het eerste kwartaal van 2005. De brutobijdrage voor de totale groep verbeterde met 7,6% bij gelijke koersen naar EUR 442 miljoen. De brutobijdrage als percentage van de omzet liep terug ten gevolge van de erosie die gepaard gaat met het vernieuwen van contracten en de met het afsluiten van nieuwe contracten gepaard gaande kosten. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door ons eigen merken programma en onze programma's voor voorkeursleveranciers en wereldwijde inkoop. De brutobijdrage als percentage van de omzet weerspiegelt tevens een aantal mixeffecten, bestaande uit een verdere verschuiving naar het segment grote ondernemingen, een sterkere omzetontwikkeling in Duitsland (ten opzichte van de gemiddelde omzetgroei in Europa), een bovengemiddelde omzetgroei in computerbenodigdheden en een relatief sterke omzetgroei bij ASAP Software.

Zoals eerder aangegeven werd het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal beïnvloed door investeringen in toekomstige groei, met name in Noord-Amerika. Ook hadden we te maken met inflatoire trends in een aantal kostencategorieën, waaronder hogere brandstofprijzen. Door middel van het genereren van winstgevende omzetgroei en continue aandacht voor kostenbeheersing, verwachten we dat het bedrijfsresultaat in een hoger tempo zal stijgen dan de brutobijdrage. Voor het derde kwartaal bedroeg het bedrijfsresultaat (EBITE) EUR 61,8 miljoen, een stijging van 19,1% bij gelijke koersen.

De netto-financieringskosten bedroegen EUR 21,3 miljoen, waarvan EUR 17,0 miljoen cash interest betrof en EUR 2,8 miljoen betrekking had op het dividend op Preferente Aandelen A. Belastingen bedroegen EUR 6,0 miljoen, wat neerkomt op een effectieve belastingdruk van 14%. De nettowinst, exclusief aanpassingen in fair value en bijzondere resultaten, steeg met 77% naar EUR 29,4 miljoen en het nettoresultaat bedroeg EUR 29,5 miljoen. In het derde kwartaal bedroeg het rendement op het geïnvesteerde vermogen (voor goodwill en bijzondere resultaten) 29,3% (2004: 24,9%). Inclusief goodwill en bijzondere resultaten bedroeg het rendement op het geïnvesteerde vermogen 10,7% (2004: 9,1%).

CENTRALISATIE VAN BACK-OFFICE FUNCTIES IN NOORD-AMERIKA Als een volgende stap in het stroomlijnen van onze activiteiten en het vergroten van kostenefficiency alsmede het verbeteren van de service voor onze klanten, centraliseert Corporate Express Noord-Amerika de lokale administratieve diensten, zoals kredietmanagement, als ook de klantenservice dat gecentraliseerd wordt in een Shared Service Center in de regio rond Denver. Deze centralisatie van back-office activiteiten zal vanaf het vierde kwartaal 2005 haar beslag krijgen. We verwachten voor dit project in totaal USD 24 miljoen uit te geven, waarvan USD 12 miljoen als `buitengewone herstructureringskosten' in het vierde kwartaal zullen worden geboekt en USD 12 miljoen als `incidentele kosten' zullen worden begrepen in de resultaten uit gewone bedrijfsvoering op het moment dat de uitgaven hebben plaatsgevonden. De run-rate van de besparingen wordt geschat op USD 17 miljoen, waarvan naar verwachting USD 10 miljoen in 2006 zal worden gerealiseerd.

AANVULLENDE FINANCIËLE INFORMATIE
Voor het vierde kwartaal verwachten we vergelijkbare brutobijdragepercentages voor al onze office product divisies. Wij voorzien voor het vierde kwartaal van 2005 financieringskosten (inclusief het dividend op Preferente Aandelen A) van circa EUR 20 miljoen. Voor het hele jaar 2005 worden de belastingbetalingen geschat op een bedrag rond de EUR 25 miljoen. De investeringen bedragen naar verwachting EUR 70 miljoen en de afschrijvingen EUR 87 miljoen. De uitgaande kasstroom voor het gehele jaar gerapporteerd onder `Overige operationele betalingen' (uit de huidige voorziening voor herstructurering) bedragen volgens de huidige verwachting rond de EUR 25 miljoen.

RESULTATEN DIVISIES

OFFICE PRODUCTS WORLDWIDE

Bedragen in miljoenen euro KW3
2005 D in
EUR
D bij
gelijke
koersen
Netto-omzet 1.387,90 10,00% 8,80%
Autonome groei 9%
Brutobijdrage 414,5 7,90% 6,60%
Bedrijfsresultaat (EBITE)' 63 14,70% 12,10%
Gemiddeld geïnvest. verm.² 741,4 7,40% 5,80%
Ratio's
Brutobijdrage / netto-omzet 29,90%
EBITE / netto-omzet 4,50%
EBITE / gem. geïnvest. verm. 34,10%

' Winst voor rente en belastingen en bijzondere resultaten ² Gemiddeld geïnvesteerd vermogen is exclusief goodwill en bijzondere resultaten (zie ook de opmerkingen onder `Basis of presentation')

CORPORATE EXPRESS NOORD-AMERIKA

Bedragen in miljoenen euro KW3
2005 D in
EUR
D bij
gelijke
koersen
Netto-omzet 784,5 7,00% 6,40%
Autonome groei 7%
Brutobijdrage 267,8 6,80% 6,20%
Bedrijfsresultaat (EBITE)' 41,5 13,10% 12,10%
Gemiddeld geïnvest. verm.² 540,4 2,70% 1,40%
Ratio's
Brutobijdrage / netto-omzet 34,10%
EBITE / netto-omzet 5,30%
EBITE / gem. geïnvest. verm. 30,70%

' Winst voor rente en belastingen en bijzondere resultaten ² Gemiddeld geïnvesteerd vermogen is exclusief goodwill en bijzondere resultaten (zie ook de opmerkingen onder `Basis of presentation')

De algehele marktomstandigheden in Noord-Amerika bleven gunstig, met meer mensen aan het werk en hogere gemiddelde uitgaven per werknemer. Corporate Express Noord-Amerika had opnieuw een sterk kwartaal met 7% autonome omzetgroei. Alle regio's en productcategorieën verbeterden hun omzet. De aanzienlijke investeringen in marketing- en verkoopinitiatieven dragen duidelijk bij aan deze positieve trend. Canada had wederom een goed kwartaal, mede door het winnen van nieuwe klanten en een succesvol productuitbreidingsprogramma.

In het segment grote ondernemingen liet Corporate Express Noord-Amerika een aanzienlijke groei zien, waarbij de sterke concurrentiepositie hielp om het marktaandeel te vergroten. De dubbelcijferige groei in schoonmaak- en cateringproducten en de sterke omzetontwikkeling bij kantoormeubilair en promotionele marketing weerspiegelen het succes van ons single-source supplier concept. Corporate Express Noord-Amerika boekte voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een bescheiden omzetgroei in het MKB-segment.

In september werd de productcatalogus 2006 gedistribueerd, met daarin opgenomen het brede scala producten en categorieën dat Corporate Express Noord-Amerika aanbiedt. De catalogus bevat meer dan 14.000 producten, richt zich sterker op voorkeursleveranciers en bevat een verdere uitbreiding van eigen merken en schoonmaak- en cateringproducten. Corporate Express Noord-Amerika is een exclusieve marketingovereenkomst aangegaan met Fesa, een leverancier van kantoorartikelen en -diensten in Mexico en een aantal andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, om zo de wereldwijd opererende klanten van Corporate Express beter te kunnen bedienen.

De brutobijdrage bedroeg EUR 267,8 miljoen, een stijging van 6,2% bij gelijke koersen en in lijn met de autonome omzetgroei. Het eigenmerkenprogramma en ons programma voor voorkeursleveranciers ontwikkelden zich goed. De omzet in eigenmerkproducten bedraagt nu 25% van de totale divisieomzet, tegen 18% in het derde kwartaal van 2004.

Het bedrijfsresultaat van Corporate Express Noord-Amerika verbeterde naar EUR 41,5 miljoen, een stijging van 12,1% bij gelijke koersen.

ASAP SOFTWARE

Bedragen in miljoenen euro KW3
2005 D in
EUR
D bij
gelijke
koersen
Netto-omzet 192,8 14,70% 15,10%
Autonome groei 19%
Brutobijdrage 18,1 14,50% 14,40%
Bedrijfsresultaat (EBITE)' 6,2 14,70% 14,30%
Gemiddeld geïnvest. verm.² 21,1 nvt nvt
Ratio's
Brutobijdrage / netto-omzet 9,40%
EBITE / netto-omzet 3,20%
EBITE / gem. geïnvest. verm. nvt

' Winst voor rente en belastingen en bijzondere resultaten ² Gemiddeld geïnvesteerd vermogen is exclusief goodwill en bijzondere resultaten (zie ook de opmerkingen onder `Basis of presentation')

ASAP Software zag de omzet in het derde kwartaal met 15,1% verbeteren tot EUR 192,8 miljoen bij gelijke koersen. De autonome omzetgroei bedroeg 19%, gecorrigeerd voor de invloed van de voortgaande overgang van gefactureerde omzet naar een op commissies gebaseerd agentschapsmodel. Het agentschapsmodel heeft geen invloed op de brutobijdrage of het bedrijfsresultaat in absolute zin.

De brutobijdrage bedroeg EUR 18,1 miljoen, een stijging van 14,4% bij gelijke koersen. Het bedrijfsresultaat steeg naar EUR 6,2 miljoen, een toename van 14,3% bij gelijke koersen. Het bedrijfsresultaat werd beïnvloed door het aantrekken van nieuwe verkopers ter ondersteuning van toekomstige groei, gericht op versteviging van de leidende positie die het bedrijf heeft bij de distributie van softwarelicenties aan bedrijven en instellingen.

OFFICE PRODUCTS EUROPA

Bedragen in miljoenen euro KW 3
2005 D in
EUR
D bij
gelijke
koersen
Netto-omzet 223,5 5,40% 5,90%
Autonome groei 6%
Brutobijdrage 71,4 0,60% 1,10%
Bedrijfsresultaat (EBITE)' 0,3 nvt nvt
Gemiddeld geïnvest. verm.² 120,1 -3,40% -3,10%
Ratio's
Brutobijdrage / netto-omzet 31,90%
EBITE / netto-omzet 0,10%
EBITE / gem. geïnvest. verm. 0,90%

' Winst voor rente en belastingen en bijzondere resultaten ² Gemiddeld geïnvesteerd vermogen is exclusief goodwill en bijzondere resultaten (zie ook de opmerkingen onder `Basis of presentation')

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden had Office Products Europa opnieuw een bemoedigend kwartaal, met een autonome omzetgroei van 6%. Bijna alle bedrijfsonderdelen lieten groei zien. Corporate Express Duitsland en Corporate Express VK, twee van onze belangrijkste Europese bedrijfsonderdelen, lieten een sterke omzetgroei zien, vooral als gevolg van het binnenhalen van nieuwe, grote klantencontracten en, in mindere mate, door een sterkere prestatie in het Duitse MKB-segment. De meeste productcategorieën lieten een positieve trend zien. Klanten waarderen duidelijk de uitbreiding van productcategorieën, zoals de schoonmaak- en cateringproducten, uit voorraad leverbaar kantoormeubilair en drukwerk en formulieren. Office Products Europa heeft het assortiment computerbenodigdheden verder uitgebreid met onder andere kabels, USB-sticks en hardwareproducten. De kopieeractiviteiten deden het beter als gevolg van de goede resultaten van Veenman Nederland. De resultaten van Veenman Duitsland verbeteren geleidelijk.

De brutobijdrage als percentage van de omzet daalde naar 31,9%. In absolute cijfers groeide deze 1,1% naar EUR 71,4 miljoen (bij gelijke koersen). De groei van de brutobijdrage werd beïnvloed door het vernieuwen van klantencontracten en een verdere afname van de bestedingen bij sommige van onze klanten. De omzetmix (stijging bij computerbenodigdheden) en de landenmix (sterke omzetontwikkeling in het door lagere brutobijdragemarges gekenmerkte Duitsland) droegen bij aan het lagere percentage. Het aandeel eigenmerkproducten bleef stabiel op 23% van de omzet. Geholpen door effectieve kostenbeheersing verbeterde het bedrijfsresultaat naar EUR 0,3 miljoen tegenover een verlies van EUR 0,1 miljoen vorig jaar.

OFFICE PRODUCTS AUSTRALIË

Bedragen in miljoenen euro KW3
2005 D in
EUR D bij
gelijke
koersen
Netto-omzet 187 26,00% 18,00%
Autonome groei 12%
Brutobijdrage 57,2 22,40% 14,60%
Bedrijfsresultaat (EBITE)' 15,1 15,70% 8,00%
Gemiddeld geïnvest. verm.² 59,8 22,50% 13,00%
Ratio's
Brutobijdrage / netto-omzet 30,60%
EBITE / netto-omzet 8,10%
EBITE / gem. geïnvest. verm. 101,80%

' Winst voor rente en belastingen en bijzondere resultaten ² Gemiddeld geïnvesteerd vermogen is exclusief goodwill en bijzondere resultaten (zie ook de opmerkingen onder `Basis of presentation')

Corporate Express Australië zette de sterke groei in het derde kwartaal voort met een autonome omzet groei van 12%. Dit weerspiegelt de gestage voortgang van de implementatie van het totaalleverancier-model door Corporate Express, met een voortdurende uitbreiding met nieuwe productcategorieën, en ondersteund door een groeiende aanwezigheid in het MKB.

In het derde kwartaal rondde Corporate Express Australië drie overnames af op het gebied van verpakkingen en kantoorbenodigdheden, met een omzet op jaarbasis van AUD 21,3 miljoen.

GRAPHIC SYSTEMS

Bedragen in miljoenen euro KW3
2005 D in
EUR
Netto-omzet 100 19,00%
Autonome groei 19%
Brutobijdrage 27,6 25,20%
Bedrijfsresultaat (EBITE)' 1,8 nvt
Gemiddeld geïnvest. verm.² 111,3 -24,70%
Ratio's
Brutobijdrage / netto-omzet 27,60%
EBITE / netto-omzet 1,80%
EBITE / gem. geïnvest. verm. 6,70%

' Winst voor rente en belastingen en bijzondere resultaten ² Gemiddeld geïnvesteerd vermogen is exclusief goodwill en bijzondere resultaten (zie ook de opmerkingen onder `Basis of presentation')

De omzet in het derde kwartaal bedroeg EUR 100 miljoen, een verbetering van 19,0% in vergelijking met de het derde kwartaal van 2004. De orderontvangst bleef goed en overeenkomstig de verwachtingen. De marktomstandigheden blijven verbeteren, maar was trager dan in voorgaande cyclische herstelperioden.

Door middel van de toegenomen Triple S omzet - services, supplies en spare parts - biedt Graphic Systems haar klanten een totaaloplossing om de klantrelatie te versterken en de gevoeligheid voor de conjunctuur te verminderen. De Triple S omzet bedroeg 34% van de totale divisieomzet.

De brutobijdrage groeide 25,2% naar EUR 27,6 miljoen, vergeleken met het derde kwartaal van 2004. Een verandering in de omzetmix had een klein positief effect op de brutobijdrage als percentage van de omzet. Kostenbeheersing droeg bij aan de EUR 5 miljoen toename van de EBITE naar EUR 1,8 miljoen positief. Het geïnvesteerd vermogen werd verder teruggebracht.

CORPORATE
Onder `Corporate' zijn de bedrijfskosten voor Holdings en de nettofinancieringsopbrengst van onze toegezegde pensioenregelingen met betrekking tot niet-actieve leden opgenomen. Dit leidde tot een bedrijfsresultaat van EUR 3,1 miljoen negatief (Kw3 2004: EUR 1,0 miljoen negatief).

De totale operationele kosten bedroegen EUR 6,3 miljoen (Kw3 2004: 4,5 miljoen), inclusief kosten voor het implementeren van Sarbanes-Oxley. Een nettobijdrage van EUR 3,2 miljoen (Kw3 2004: EUR 3,5 miljoen) is opgenomen voor het verwachte rendement op de beleggingen van het pensioenplan en de interest op de pensioenverplichtingen, dankzij de goede financiële positie van ons Nederlandse pensioenfonds (per 30 september 2005 een dekking van circa 145%).

BELASTINGEN, BIJZONDERE RESULTATEN EN FAIR VALUE AANPASSINGEN De winstbelasting voor het derde kwartaal bedroeg EUR 6,0 miljoen (Kw3 2004: EUR 2,8 miljoen), wat een effectieve belastingdruk van 14% betekent (exclusief de fair value-aanpassingen, bijzondere resultaten en dividend op Preferente Aandelen A). In het derde kwartaal 2005 werd EUR 8,3 miljoen aan belastingen betaald. Voor het gehele jaar 2005 bedragen deze betalingen naar verwachting circa EUR 25 miljoen.

Aangezien Buhrmann niet heeft gekozen voor het gebruik van de IFRS-vrijstellingen krachtens IAS 32 en IAS 39 met betrekking tot 2004 zijn fair value-aanpassingen dientengevolge ook opgenomen in de resultatenrekening over 2004. De totale aanpassing bedroeg EUR 0,4 miljoen positief (Kw3 2004: EUR 6,6 miljoen positief).

KASSTROOM, NETTO SCHULD, FINANCIERING EN FINANCIËLE KOSTEN De `Kasstroom beschikbaar voor financieringsactiviteiten' (exclusief de betaalde interest en het dividend op preferente aandelen) bedroeg EUR 10,2 miljoen negatief in het derde kwartaal. Het werkkapitaal voor het derde kwartaal steeg met EUR 48 miljoen door een daling van EUR 76 miljoen aan handelscrediteuren, vooral vanwege een structurele verandering bij ASAP Software. Een combinatie van een vroege, incidentele betaling aan een grote leverancier en striktere kredietvoorwaarden van een aantal andere leveranciers leidde tot een hoger geïnvesteerd vermogen bij ASAP Software.

Het gemiddeld werkkapitaal als percentage van de omzet (voortschrijdend gemiddelde over vier kwartalen) bleef nagenoeg stabiel op 8,4% (Kw2 2005: 8,3%).

De netto-rentedragende schuld steeg naar EUR 1.155 miljoen op 30 september 2005 tegenover EUR 1.116 miljoen aan het eind van het tweede kwartaal (30 september 2004: EUR 1.284 miljoen). De stijging is inclusief een translatie-effect van EUR 7 miljoen als gevolg van de koersstijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro in het derde kwartaal van 2005.

De netto financieringskosten, exclusief fair value aanpassingen, bedroegen EUR 21,7 miljoen (Kw3 2004: EUR 27,0 miljoen). Van deze kosten was EUR 2,8 miljoen gerelateerd aan het dividend op preferente aandelen (Kw3 2004: EUR 10,6 miljoen inclusief Preferente Aandelen C). De cash interest bedroeg EUR 17,0 miljoen (Kw3 2004: EUR 14,3 miljoen) en de non-cash rente bedroeg EUR 1,9 miljoen (Kw3 2004: EUR 2,1 miljoen).

De rentedekking (EBITDAE / cash interest exclusief het dividend op preferente aandelen) was 5,7 (Kw2 2005: 5,8). De leverage-ratio (netto-rentedragende schuld exclusief Preferente Aandelen A en financieringskosten / EBITDAE) bedroeg 3,0.

BUHRMANN RAPPORTAGE VOLGENS IFRS
Met ingang van 1 januari 2005 rapporteert Buhrmann volgens IFRS. Alle vergelijkbare cijfers uit 2004 zijn dienovereenkomstig aangepast. Alle IFRS-cijfers uit 2004 en 2005 zijn niet door de externe accountant gecontroleerd en zijn gebaseerd op onze huidige IFRS-interpretatie. Veranderingen in de IFRS-standaarden, en de interpretatie daarvan, kunnen leiden tot aanpassingen van de gerapporteerde cijfers. Details over de waarderingsgrondslagen staan in de IFRS-bijlage in het Jaarverslag 2004.

---

Download het volledige persbericht (200 kB)

---

In Noord-Amerika een vloot van 1.400 eigen voertuigen hebben rijden? In Noord-Amerika een vloot van 1.400 eigen voertuigen hebben rijden? copyright Buhrmann 2005 - Lees de disclaimer