Gemeente Ede

nummer 209 / Ede, 7 oktober 2005

Ede presenteert sluitende programmabegroting

Lagere afvalstoffenheffing en extra geld voor knelpunten

De Edese inwoner gaat de komende jaren 9% minder afvalstoffenheffing betalen en er is geld beschikbaar voor het oplossen van een aantal dringende knelpunten. Dit blijkt uit de Programmabegroting 2006-2009, die het college aan de raad heeft aangeboden. Algemene conclusie is dat het financiële huishoudboekje op orde is; de begroting 2006-2009 is structureel sluitend. En uit de Herfstrapportage blijkt dat dit ook geldt voor het lopende jaar 2005.

De programmabegroting en de herfstrapportage bieden inzicht in de financiële situatie van de gemeente Ede. De herfstrapportage gaat over het jaar 2005. De rapportage geeft een voordelig saldo van bijna EUR 4 ton te zien. Het college stelt voor dit bedrag beschikbaar te houden voor een aantal risicos die het college ziet. De programmabegroting beslaat de jaren 2006 tot en met 2009. De programmabegroting kentmet een nieuwe structuur aan. Dit is een gevolg van het dualisme. De programmabegroting geeft inzicht in wát het gemeentebestuur moet bereiken, wat het bestuur hier voor doet en wat het mag kosten.

Verlaging afvalstoffenheffing
Kenmerkend van de programmabegroting 2006-2009 is dat deze meer financiële ruimte biedt dan vorig jaar. Doordat de inwoner minder restafval heeft aangeboden én doordat de Afvalverwerking Regio Nijmegen besparingen heeft doorgevoerd op de afvalverwerking, kan het tarief van de afvalstoffenheffing omlaag. Het gaat om een verlaging van 9%. Het tarief voor een meerpersoonshuishouden wordt met EUR 26,50 verlaagd naar EUR 259,20 en dat voor een eenpersoonshuishouden met EUR 22,- naar EUR 213,60.

Meevallers
Doordat de economie iets aantrekt, krijgt de gemeente Ede een hogere uitkering uit het gemeentefonds. Bovendien vallen de ingeboekte nadelen van de afschaffing van het gebruikersdeel woningen van de OZB mee. Ede is wel een nadeelgemeente, maar de compensatieregeling voor de komende jaren valt gunstiger uit dan verwacht. Daarnaast heeft het college enige structurele meevallers kunnen inboeken, met name in de Wet Voorziening Gehandicapten. Deze meevallers wil het college inzetten voor een aantal knelpunten.

Honorering van dringende knelpunten
Burgemeester en wethouders concludeerden in de perspectiefnota dat er geen geld was om een aantal dringende knelpunten op te lossen. Ook de raad wees het college in moties op de urgentie van de oplossing van een aantal van deze knelpunten. De meevallers die het college nu ziet, wil het inzetten voor deze knelpunten. Het gaat dan om:
* Het beheer (waaronder onkruidverwijdering) en onderhoud (tegels in stoepen en fietspaden) van de openbare ruimte: Van EUR 100.000 in 2006 tot EUR 250.000 in 2009.

* Uitvoering van het Verkeersveiligheids- en Vervoerplan: Van 50.000 in 2007 tot EUR 150.000 in 2009.

* Schuldhulpverlening Maatjesproject: Jaarlijks EUR 80.000

Verder gaat het om:

* Uitvoering veiligheidsplan (extra geld voor opsporingsambtenaren):Jaarlijks EUR 50.000

* Sportservice Ede : jaarlijks EUR 45.000
* Project Erbij horen: jaarlijks EUR 45.000
* Steunpunt huiselijk geweld: jaarlijks EUR 19.000
* Sociaal cultureel werk (bewonersparticipatie): jaarlijks EUR 25.000

* Bijdrage Hulpverlening Gelderland Midden: jaarlijks EUR 40.000

Risicos/wensen
In de begroting identificeert het college een aantal wensen en risicos. De eerste wens gaat om de ontwikkeling van Ede-Oost en dan met name de spoorzone. Nu bekend is geworden dat er vanuit het Rijk een bijdrage komt voor de ondertunneling van het spoor, spreekt het college de intentie uit om zelf 10 miljoen euro bij te dragen. Ook in alle onzekerheden rondom de invoering van Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ziet het college een risico waarmee zij rekening wil houden. De parlementaire behandeling hierover is nog niet afgerond, waardoor de datum van invoering onzeker is. Tot slot ziet het college de uitkomsten van de nu lopende evaluatie van het zogeheten BTW- Compensatiefonds als een risico. De uitkomst daarvan verwacht de gemeente in de loop van 2006.

Raad
De raad behandelt de programmabegroting in een speciale vergadering op 10 november.

---