Ingezonden persbericht


PERSBERICHT AUGUSTUS 2005

De nieuwe beoordelingsmethodiek in discussie.
Symposium 'Thermische behaaglijkheid -eisen voor de binnentemperatuur in gebouwen'

Op 10 november a.s. organiseert ISSO het Symposium 'Thermische behaaglijkheid -eisen voor de binnentemperatuur in gebouwen'. Aanleiding voor het symposium is de in maart 2004 verschenen ISSO-publicatie 74 'Thermisch behaaglijkheid -eisen voor de binnentemperatuur in gebouwen'. De nieuwe beoordelingsmethodiek 'Adaptieve TemperatuurGrenswaarden (ATG) is in de praktijk nu een aantal malen toegepast. In de nieuwe beoordelingsmethodiek wordt er onderscheid gemaakt in de zogenaamde Alpha en Beta gebouwen. Voor beide type gebouwen worden verschillende grenswaarden gegeven. In de pers is een aantal artikelen over de ATG methodiek verschenen. De meningen liepen daarbij sterk uiteen. Tijdens dit symposium komen zowel de ontwikkelaars van de nieuwe beoordelingsmethodiek, partijen die de nieuwe methodiek al hebben toegepast als degenen met kritische opmerkingen aan het woord.

Wat komt er aan de orde?
Er zal aandacht worden besteed aan een van de belangrijke redenen om deze methode te ontwikkelen. Tevens zal gesproken worden over het eenvoudiger vaststellen van het comfort in een gebouw conform de prestatie-eis. Daarnaast zal ook aandacht worden besteed aan hoe gebouwen met installaties, met het oog op de nieuwe richtlijn, ontworpen moeten worden. Bij hogere buitentemperaturen zijn volgens de nieuwe richtlijnen wat hogere binnentemperaturen acceptabel dan tot voor kort werd aangenomen, in het voor- en naseizoen wordt nu naar lagere binnentemperaturen gestreefd. Voor de moderne, goed geïsoleerde gebouwen moet hiermee terdege rekening worden gehouden. Slim regelen, gebruik van vrije koeling en dergelijke is een noodzaak om tegen een redelijk energiegebruik een comfortabel binnenklimaat te realiseren.

Wie komen er?
Een ieder die betrokken is bij de realisatie van gebouwen en installaties en dus te maken heeft met het thermisch binnenklimaat, zoals:
. Opdrachtgevers

. Gebouwbeheerders;

. Architecten;

. Adviseurs;

. Ontwerpers;

. Arbeidshygiënisten;

. Installateurs;

. Toeleveranciers;

. Verdere specialisten op het gebied van het thermisch binnenklimaat.

Wanneer?
Het symposium zal plaatsvinden op 10 november 2005 van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website www.isso.nl. De deelnamekosten aan het symposium bedragen E 245,00 (exclusief BTW) per persoon.