Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
4 november 2005

Symposium Actief Randenbeheer Brabant
10 november 2005

Onder de titel 'Een duurzaam randverschijnsel: actief randenbeheer' organiseert het project Actief Randenbeheer Brabant een symposium. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 november 2005 in Bovendonk Conferentiecentrum te Hoeven.

Bestuurders en beleidsmakers van provincies, waterschappen, land- en tuinbouworganisaties, waterbedrijven kijken samen met een aantal boeren en tuinders die deelnemen aan het project terug naar de ervaringen van afgelopen jaren en blikken vooruit naar de toekomst van actief randenbeheer.

Programma
Het symposium start om 9.00 uur. De heer J.A.M. Vos, dijkgraaf van Waterschap Brabantse Delta en eindverantwoordelijke van het project Actief Randenbeheer Brabant, opent de bijeenkomst. Projectleider de heer R. Schrauwen van ZLTO Projecten presenteert daarna de resultaten van het project. In een 'talkshow' interviewt A. van Cooten (publicist / journalist, dagvoorzitter) drie projectdeelnemers: melkveehouder M. Tholen, akkerbouwer C. Pruissen en biologisch akkerbouwer J. Korteweg. Onderzoeker de heer G.J. Noij van Alterra geeft een wetenschappelijke kijk op actief randenbeheer. In workshops en een afsluitende discussie wisselen de aanwezigen van gedachten over de toekomst en de functies waaraan actief randenbeheer invulling kan geven; behalve aan verbetering waterkwaliteit valt bijvoorbeeld ook te denken aan functionele agrobiodiversiteit en recreatie. Het programma eindigt om 13.00 uur. Ter afsluiting is er een lunch.

Film
Het project Actief Randenbeheer Brabant heeft een korte film laten maken. Deze wordt voor het eerst getoond tijdens het symposium. In de film is te zien hoe actief randenbeheer werkt in de praktijk. Voor de agrarische ondernemers, de waterschapsmedewerkers en de bestuurders en beleidsmakers. De film laat zien dat de bereikte resultaten tot stand zijn gekomen door praktische samenwerking tussen alle partijen.

Project Actief Randenbeheer Brabant
Het project ARB is een proefproject waarin wordt bekeken op welke manier bewust en actief randenbeheer kan worden geïntegreerd in de agrarische bedrijfsvoering. Onder actief randenbeheer wordt verstaan het aanleggen van bufferstroken tussen sloten en teeltgewassen. Het project is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas, De Dommel en Rivierenland, Vereniging van Rivierwaterbedrijven RIWA-Maas, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Landbouw Innovatie Bureau (LIB). Het project Actief Randenbeheer Brabant krijgt financiële steun van de Europese Unie uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL). De projectleiding is in handen van ZLTO Projecten.

EINDE PERSBERICHT
----------------------------------
Noot voor de pers:

- Dit is een gezamenlijk persbericht van de projectpartners van het project Actief Randenbeheer Brabant.
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Schrauwen (projectleider) of Walter Jacobs (projectcommunicatie), tel. 013 - 583 63 70 / 2 14, e-mail adjong@zlto.nl.
- Voor nadere informatie kunt u ook terecht op www.randenbeheerbrabant.nl.


---- --