Ingezonden persbericht


Persbericht week 45

TUMULTdebat: Interculturaliteit & Media

WAT IS INTERCULTURALITEIT

Over jongeren, schotels en media.

Terwijl Nederland op veel vlakken een meerkleurig land is geworden, zijn de media nog steeds witte bolwerken. Witte bolwerken ook die niet per se binding hebben met alle delen van de samenleving. Dat wij daardoor niet al het nieuws uit die samenleving te lezen en te zien krijgen, lijkt logisch, maar is wrang. Tijd voor verandering. TUMULT organiseert een debat in samenwerking met de School voor Journalistiek Utrecht een debat n.a.v. stellingen van studenten op donderdag 10 november. Tijdstip: 15.00 17.30 uur. Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Tarik Yousif, uitgever en presentator, discussiëren onder meer; studenten School voor Journalistiek (SvJ), Scotty Gravenberch, filosoof, Harcourt Klinefelter, trainer, John Driedonks, journalist en Leen Sterckx, onderzoekster UvA.

Zo vindt er op de School voor Journalistiek in Utrecht een leergang Interculturele Redactie plaats. Twintig studenten verdiepen zich 2 maanden lang in interculturele vraagstukken en de berichtgeving daarover in de Nederlandse media. Zij concentreren zich op een vijftal stellingen en werken die uit. In het debat gaan zij met elkaar en de deskundigen in gesprek. Kunnen de media via positieve discriminatie een betere afspiegeling van de samenleving worden? Moet je je schotelantenne de deur uit doen als je hier wilt wonen, werken, leven? Kortom, wat zijn de praktische uitwerkingen van het samenleven in een land, waar niet iedereen met de paplepel dezelfde waarden meekrijgt ?

Dit zijn de stellingen:

1. De media in Nederland vormen een blank bastion. Dat bastion moet worden afgebroken m.b.v. positieve discriminatie.
2. Allochtonen die hun toekomst in Nederland zien, moeten hun satellietschotel de deur uit doen.

3. Huwelijksmigratie onder jonge allochtonen moet verboden worden.
4. De islam is even tolerant als het christendom.
5. De oprichting van een islamitische politieke partij zal de integratie van moslims in Nederland bevorderen.

TUMULT & School voor Journalistiek



Ingezonden persbericht