Ingezonden persbericht

Debat in De Rode Hoed over vitale verbindingen in de samenleving

Wat kunnen bewoners van een wijk zelf doen om mensen met elkaar in contact te brengen

AMSTERDAM, 20051026 -- Op donderdag 10 november 2005 vindt in De Rode Hoed te Amsterdam een debat plaats over de vraag hoe mensen betrokken raken bij elkaar en hun leefomgeving. Een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en het Sociaal en Cultureel Rapport 2004 wijzen op steeds minder verbindingen tussen mensen. De vraag is hoe nieuwe verbindingen totstandkomen. Wat bindt ons nog? Wat kunnen bewoners van een wijk doen om mensen met elkaar in contact te brengen? Organisatie: De Rode Hoed, Laagland'advies en Werkgroep'2duizend. Gespreksleiding: Menno Hurenkamp (hoofdredacteur Tijdschrift voor de Sociale Sector). Aanvang: 20.00 uur in de Grote Zaal.


Programma
In het programma staan burgerinitiatieven centraal, die nieuwe verbindingen opleveren en oplossingen bieden voor concrete problemen. Talja Blokland (sociologe en bijzonder hoogleraar opbouwwerk Erasmus Universiteit) en Gabriël van den Brink (filosoof, socioloog en onderzoeker bij NIZW) geven hun visie. Klopt het dat de sociale cohesie in wijken afneemt, of valt het wel mee? Hoe ontstaan kleinschalige verbanden in een wijk? In hoeverre klopt de veronderstelling dat mensen zich voornamelijk verbinden met mensen uit de eigen klasse of etnische groep? Wat zijn gunstige voorwaarden voor het ontstaan van kleinschalige verbanden? Bewoners van multiculturele wijken (Indische buurt in Amsterdam, de Paperclip in Rotterdam) en een Vinexwijk (Vathorst in Amersfoort) praten hierover mee en vertellen over hun ervaringen en successen.

Ter afsluiting worden de winnaars bekend gemaakt van de 'Vitale Verbindingen-prijs': de prijs voor de twee beste ideeën van organisaties en burgers over manieren om mensen te verbinden en de leefbaarheid in eigen buurt te vergroten. Voor meer informatie hierover: www.laaglandadvies.nl.

Wat zijn vitale verbindingen?
Een verbinding tussen mensen is vitaal wanneer deze is gericht op iets positiefs voor samenleven of de samenleving, mensen aanspreekt, concreet is, met veel ruimte om zelf je inzet te bepalen voor gemeenschappelijke ideeën of activiteiten. De verbinding is een oplossing voor een concreet probleem en gebaseerd op initiatief van burgers, bijvoorbeeld een website als verbindend element van een bewonersvereniging.




De Rode Hoed