Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

"Samen op weg, bestemming (nog) onbekend" Werkconferentie Wet Maatschappelijke Ondersteuning

BARENDRECHT (maandag 31 oktober) ­ Op donderdag 10 november vindt in Theater Het Kruispunt een werkconferentie plaats over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO): "Samen op weg, bestemming (nog) onbekend'. De conferentie is bedoeld voor Barendrechtse organisaties, instellingen en bewoners die in de toekomst met de WMO te maken krijgen. Ondanks het feit dat de wet nog niet is goedgekeurd door de Tweede Kamer en dus nog de nodige onzekerheden in zich heeft, wil de ge- meente Barendrecht toch de betrokkenen alvast informeren over de mogelijke veranderingen.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bevindt zich nog steeds in de fase van wetsvoorstel. Op dit moment vindt over de wettekst nog de nodige discussie plaats tussen het ministerie van VWS en de Vereni- ging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook de landelijke politieke partijen zijn er nog niet allen van over- tuigd dat de WMO een haalbare wet is. De beoogde ingangsdatum is 1 juli 2006. Als gevolg hiervan zullen per
1 juli 2006 de huidige Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten en een aantal taken van de Alge- mene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervallen en overgaan naar de WMO. Concreet betekent dit dat per 1 juli 2006 in ieder geval de huishoudelijke zorg onder de gemeente valt. Een nieuwe wet met deels nieu- we taken én risico's voor de gemeente en ingrijpende gevolgen voor burgers. Daarom organiseert de gemeen- te Barendrecht deze werkconferentie.

Programma
De conferentie begint op 10 november om 13:00 uur. Het programma ziet er deze middag als volgt uit: 13.00 uur - 13.30 uur Ontvangst met koffie en thee 13.30 uur - 13.35 uur Opening en welkom door de dagvoorzitter 13.35 uur - 13.45 uur Inleiding "Samen op weg, bestemming (nog) onbekend" door wethouder P. van Vugt 13.45 uur - 14.15 uur Presentatie over landelijk beleid WMO en rol van de gemeente door mw. De Goeij van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten 14.15 uur - 14.30 uur Presentatie aanpak WMO in gemeente Barendrecht door mevrouw S. Ramautarsing, beleidsmedewerker gemeente Barendrecht 14.30 uur - 14.45 uur Pauze
14.45 uur - 15.45 uur Workshops
15.45 uur - 16.00 uur Terugkoppeling Workshops 16.00 uur - 16.30 uur Forum
16.30 uur - 17.00 uur Afsluiting met aansluitend borrel

Uitgangspunten van de WMO
Het kabinet vindt dat iedereen zolang mogelijk zelfstandig moet kunnen wonen en moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Sommige mensen hebben hier ondersteuning bij nodig. De WMO regelt dat gemeenten moeten zorgen voor een goed samenhangend stelsel van ondersteuning voor inwoners die niet goed in staat zijn in bepaalde situaties zelf of met anderen, oplossingen op dit gebied te realiseren.

Noot voor de pers,