Tweede Kamer der Staten Generaal

Tentoonstelling 'Ode aan elk regeringsjaar'

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans W. Weisglas opent op 10 november 2005 om 16.00 uur in de Statenpassage van de Tweede Kamer de tentoonstelling ?Ode aan elk regeringsjaar!?. De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix. De tentoonstelling toont 25 kunstwerken van 25 verschillende kunstenaars; onder andere keramisten, schilders, beeldhouwers, industrieel en grafisch ontwerpers, een cartoonist en een hoedenontwerper. Vijfentwintig ?portretten? van de Koningin: voor elk regeringsjaar één. De tentoonstelling is een initiatief van kunstenares Marjolein Innemée.

2005 is het jaar dat het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix wordt gevierd. Vanaf eind april tot half december is een reeks van activiteiten gepland. Een van die activiteiten is de tentoonstelling ?Ode aan elk regeringsjaar!? in de Tweede Kamer. Kunstenares Marjolein Innemée vroeg 25 bekende en minder bekende kunstenaars een werk te maken. De kunstwerken geven samen een beeld van onze vorstin. Verder komt er in de tentoonstelling nog een zesentwintigste kunstwerk te hangen. Dit kunstwerk bestaat uit tekeningen van kinderen van groep 4 en 5 van twee basisscholen uit Amsterdam en is bedoeld als inspiratie voor de komende regeringsjaren. Zij hebben een masterclass portrettekenen gekregen van Marjolein Innemée met als belangrijkste thema Koningin Beatrix.

Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven waarin alle kunstwerken zijn opgenomen met een cv van de kunstenaars. Daarnaast verschijnt er een exclusieve uitgave met enkele originele werken.

Deelnemende kunstenaars:
Rudolf Jan Baanders Camille van Os
Roel Brakenhof
Erik Prins
Ada Breedveld Elmira de Raaf
Ad Coenraats
Aart Roelandt
Daniel Coenraats Greetje van Rijswijk
Hans Copay Piet Schopping
Werry Crone
Nicky Smout
Alex van Efferink Jacques Tange
Marjolein Innemée Mirjam Visker
Kees Keizer
René Visker
Peter Klashorst
Twan de Vos
Marco Kooreman Wilma van Wijnen
Victor Lenoble

Tijdens de opening zal het duo ?Para Eterno? optreden. Dit duo bestaat uit Leontien Stordiau, celliste en Miguel Stordiau, gitarist/ zanger. Miguel Storidau is de zoon van Roma Mirando van het zigeunerorkest Tata Mirando. Roma Mirando heeft opgetreden tijdens het verlovingsfeest van Koningin Beatrix.

De tentoonstelling is vanaf 11 november tot en met 22 december 2005 op werkdagen gratis te bezoeken van 10.00 ? 17.00 uur. Adres: Lange Poten 4, Den Haag.

Noot voor de pers:
Meer informatie over de tentoonstelling kunt u krijgen bij Jacqueline van der Mark, tentoonstellingsmedewerker 070-3182161, e-mail: j.vdmark@tweedekamer.nl of Marjolein Innemée 06-12248083, innemeemarjolein@zonnet.nl
Pers kan zich aanmelden en accrediteren bij Britta Adema, senior voorlichter, 070-3182184 of b.adema@tweedekamer.nl