Vrije Universiteit Amsterdam

Wereldpremière opera met VU-Kamerkoor en VU-Kamerorkest

Groots en Meeslepend wil ik Leven

De geënsceneerde opera Groots en Meeslepend wil ik Leven beleeft op donderdag 10 november 2005 haar wereldpremière. De opera is een muzikaal drieluik waarin Giacomo Puccini's Suor Angelica en Bohislav Martinů's Mariken van Nimwegen verweven zijn met de compositie Groots en Meeslepend wil ik Leven, die Caroline Ansink speciaal voor deze gelegenheid schreef. Het VU-Kamerkoor, het VU-Kamerorkest en kinderkoor De Kickers tekenen voor de uitvoering.

Groots en Meeslepend wil ik Leven is een ode aan jonge mensen die de wereld intrekken en geen andere keuze hebben dan vol overgave te leven. Drie klassieke verhalen zijn samengesmolten tot een nieuw geheel. Caroline Ansink componeerde op teksten van Hendrik Marsman een muzikaal werk over een jonge man, die alle waarschuwingen ten spijt, de wereld met alle geneugten en gevaren wil verkennen. In Puccini's Suor Angelica zien we een jonge vrouw, die de liefde volgt en die na de geboorte van haar zoon opgesloten wordt in het klooster. Mariken van Nimwegen ten slotte, gaat over een jonge vrouw die naar de stad trekt en daar verleid wordt door de duivel. Onbezonnenheid, daadkracht, liederlijkheid en berouw lopen als een rode draad door het verhaal over drie karakters die geen genoegen willen nemen met het hier en nu, en op zoek gaan naar het onbekende. De Nederlandse vertaling is van Petra C. van der Eerden.

De zoektocht van jonge mensen is een universeel gegeven. Jongeren kunnen zich ermee identificeren en het spreekt volwassenen tot de verbeelding. Voor middelbareschoolleerlingen en hun docenten is een lesprogramma voor Culturele en Kunstzinnige Vorming ontwikkeld.