Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Medische sector belangrijke motor voor economie regio Nijmegen

Sector goed voor 23% van de totale werkgelegenheid

Nijmegen, 7 november 2005 - De regio Nijmegen kent - in vergelijking tot de rest van Nederland - een bovengemiddeld sterke concentratie van medische bedrijvigheid, kennis en zorg. Deze hoge concentratie van medische instellingen en bedrijven zorgt voor een positief woon- en leefklimaat, levert een belangrijke bijdrage aan het kennispotentieel in de regio en functioneert bovenal als motor voor de economische groei. Dit blijkt uit een onderzoek naar de waarde van de medische sector in de regio Nijmegen, uitgevoerd door Royal Haskoning. Het onderzoek is een initiatief van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel (NMNH) en Health Valley en wordt op donderdag 10 november gepresenteerd op de bijeenkomst 'Nijmegen, gezonde en innovatieve stad', in het Goffertstadion te Nijmegen.

De kracht van de medische sector in de regio Nijmegen blijkt onder meer uit de werkgelegenheidscijfers. Het aandeel van de medische sector in de totale werkgelegenheid bedraagt maar liefst 23%, tegen een aandeel in Nederland van 12%. Ook de werkgelegenheidsgroei in de sector blijkt het landelijk gemiddelde aanzienlijk te overschrijden. Met name de medische bedrijven in de regio leveren hieraan een belangrijke bijdrage. De betekenis van de medische sector blijkt tevens uit de toegevoegde waarde. Het aandeel van de medische instellingen in de totale regionale toegevoegde waarde (12%, 2002) is hoger dan het aandeel van deze sector in de nationale toegevoegde waarde (8%, 2002). Ook de groei van de regionale toegevoegde waarde is sterker dan die voor Nederland als geheel. In de periode van 1994 tot 2002 is de toegevoegde waarde van de medische instellingen in de regio Nijmegen bijna verdubbeld, terwijl de toename voor Nederland, in de periode van 1994 tot 2004, 72% bedroeg.

In het onderzoek werd tevens aandacht besteed aan de onderscheidende kenmerken en de belangrijkste aandachtspunten voor de regio. Deze punten werden in kaart gebracht op basis van interviews met verschillende ondernemers, opererend in de medische sector. Als belangrijkste onderscheidende factoren van het vestigingsklimaat werden de hoge kwaliteit van de omgeving, de beschikbaarheid van hoog en gekwalificeerd personeel, de centrale locatie en de bedrijfshuisvesting genoemd. Op het gebeid van het innovatieklimaat werden de uitwisseling van kennis en samenwerking in de regio, de faciliteiten van de Radboud Universiteit, Health Valley en de beschikbare subsidies als belangrijkste onderscheidende factoren gezien.

Aandachtspunten betreffende het vestigingsklimaat in de regio liepen uiteen van het handhaven van de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden tot gratis advies voor startende ondernemingen. Het innovatieklimaat zou onder meer gebaat zijn bij extra mogelijkheden voor financieringen en subsidies en specifieke faciliteiten voor spin-off bedrijven. Op basis van de genoemde aandachtspunten werden actierichtingen voorgesteld om de positieve kracht van de medische sector in de regio te versterken en uit te bouwen. Op de bijeenkomst 'Nijmegen, gezonde en innovatieve stad' worden deze actierichtingen, andere mogelijkheden en wensen uitgebreid besproken. Uiteindelijk doel is te komen tot concrete activiteiten die de regio in staat stellen de vele kansen die zich voordoen, te verzilveren.

Het onderzoek naar de waarde van de medische sector in de regio Nijmegen is een spin-off van het Jaarcongres 'Innovatief ondernemen in de medische sector' dat in juni van dit jaar werd georganiseerd door de NMNH. Het onderzoek is samen met een verslag van dit congres gebundeld in een boekwerk, getiteld 'Innovatief ondernemen in de medische sector'. Dit boekwerk wordt uitgereikt aan alle deelnemers aan de bijeenkomst 'Nijmegen, gezonde en innovatieve stad'. Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u terecht op: www.nmnh.nl of www.health-valley.nl

Over de NMNH
De Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel (NMNH) is een open kennisnetwerk voor ondernemende, maatschappelijk betrokken mensen die vanuit een onafhankelijke positie een bijdrage willen leveren aan de (sociaal-economische) ontwikkeling van de samenleving. De NMNH doet dit, al ruim 228 jaar, door interactieve bijeenkomsten en platforms te organiseren waar ideeën, initiatieven en visies worden benut en doorgegeven. Een aantal door of met medewerking van de NMNH opgerichte instellingen zijn: Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs (1916), Nijenrode University (1947) en Teleac (1963). De NMNH telt momenteel 37 departementen en in totaal circa 5.500 leden.

Over Health Valley
Health Valley is een netwerk van bedrijven, universiteiten en kennisinstellingen in de medische en gezondheidssector in Oost Nederland. In Health Valley werken verschillende partijen uit de kenniseconomie samen. Met als doel: innovatie. Het netwerk faciliteert ondernemers en kennisinstituten om samen te innoveren of gezamenlijke kansrijke zakelijke initiatieven te ontwikkelen. Health Valley wordt uitgevoerd door Oost NV, Syntens en UMC St. Radboud en mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, Eurowerk en de gemeenten Arnhem en Nijmegen.