Landschap Noord-Holland

Persuitnodiging
8 november 2005

Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waddenvereniging, Stichting Wilde Kokkels, Landschap Noord-Holland, Het Groninger Landschap, It Fryske Gea en Vogelbescherming Nederland

Het Tij Gekeerd
Natuurorganisaties presenteren plannen voor Waddenfonds

Op donderdag 10 november presenteren acht natuurorganisaties hun voorstellen voor natuurherstel in het Waddengebied. Deze kunnen betaald worden uit het door de regering ingestelde Waddenfonds. Het eerste exemplaar van het boekje Het Tij Gekeerd wordt die dag in Noord-Holland aangeboden aan mevrouw Geke Faber, waarnemend burgemeester van Den Helder. In het boekje zijn behalve de voorstellen voor een beter Waddengebied, ook reacties opgenomen van onder meer ondernemers en agrariërs.

Het Waddengebied is een onovertroffen natuurgebied. Juist daardoor komen er ieder jaar miljoenen toeristen. De natuur en landschapswaarden nemen echter gestaag af. Investeren in de natuur van het Waddengebied is urgent. Het kabinet heeft daarvoor het Waddenfonds in het leven geroepen. Dat fonds bevat circa 800 miljoen euro, te besteden in 20 jaar tijd. De overheid breekt zich nog steeds het hoofd over de procedures en competenties rondom dit fonds. Intussen zijn de natuurorganisaties nagegaan welk soort herstelprojecten met spoed gestart zouden moeten worden. Het zorgvuldig vormgegeven boekje Het Tij Gekeerd bevat voorstellen voor vijf programma's: Rijke Zee, Gezonde kwelders, Natuurparels Binnendijks, Levendige Eilanden, Beleving en Draagvlak.

Eén van de voorbeeldprojecten in Noord-Holland is de aanleg van moeraseilanden en vooroevers in het Amstelmeer.

Aanbieding
De eerste exemplaren van het boekje worden ongeveer tegelijk aangeboden in de drie Waddenprovincies en in Den Haag. Tijdens de aanbieding in Den Helder zal Jan Kuiper, directeur van Landschap Noord-Holland een korte toelichting geven. De aanbieding vindt plaats op 10 november om 11.00 uur in het Gemeentehuis van Den Helder, Drs. F. Bijlweg 20, 1784 MC te Den Helder.

Overigens organiseert op 14 november a.s. de Raad voor de Wadden een symposium waarin deze en andere programma's worden gepresenteerd en toegelicht.

Noot voor de pers

Het boekje is als .pdf beschikbaar, onder embargo tot 10 november 2005, 11.00 uur.

Nadere informatie bij Barbara van Beijma, beleidsmedewerker externe betrekkingen van Landschap Noord-Holland 0251-362 746, e-mail b.vanbeijma@landschapnoordholland.nl of bij Taco van den Heiligenberg, programmaleider samenwerkende natuurorganisaties, 06-5519 2353, e-mail t.vandenheiligenberg@natuurmonumenten.nl