Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-703       |
|                                            |Arnhem|8 november 2005|
|                                            |,     |               |
UITNODIGING AAN DE PERS BESTUURLIJKE BIJEENKOMST JEUGD EN VEILIGHEID DONDERDAG 10 NOVEMBER 2005

Donderdag 10 november organiseert de provincie Gelderland van 13.30 tot 16.00 uur de bestuurlijke bijeenkomst Jeugd & Veiligheid op het provinciehuis in Arnhem. Gedeputeerde Welzijn, Zorg en Cultuur, Hans Esmeijer, maakt de resultaten en ontwikkelingen van het provinciale project "Aanpakken!" bekend en geeft de stand van zaken weer bij de Gelderse gemeenten die bij het project betrokken zijn. Gemeenten Montferland en Nijkerk presenteren de werkwijze en ervaringen over hun "plan van aanpakken". Daarnaast geeft Commissaris van de Koningin, de heer C.G.A. Cornielje, zijn visie op een integrale aanpak van jeugdbeleid en de weerbarstigheid om dit in de dagelijkse praktijk te realiseren.

Programma bijeenkomst
De bijeenkomst heeft tot doel bestuurders van kleine en middelgrote Gelderse gemeenten te informeren over Jeugd en Veiligheid, de "Plannen van Aanpakken" en de integrale aanpak van jeugdbeleid in een aantal Gelderse gemeenten. Uitgenodigd zijn ook de Gelderse steunfunctie-instellingen, de bestuurders van de politieregio's, Bureau Jeugdzorg, Jeugdofficieren van Justitie en leden van de statencommissie Welzijn. Verder komt aan de orde de plaatselijke aanpak van jeugd-en-veiligheidproblematiek met inbreng uit het Veiligheidshuis in Arnhem-Zuid en het actieplan Integraal Jeugdbeleid in Rheden. Het crisisteam SpoedZorg van het Bureau Jeugdzorg Gelderland licht zijn werkwijze, ervaringen en resultaten van de afgelopen tien maanden toe.

Provinciaal project "Aanpakken"
Gemeenten hebben te maken met problemen rond jeugd en veiligheid, afglijdende jeugd en probleemjeugd. De provincie Gelderland ondersteunt, samen met de Gelderse steunfuncties Gidz, Spectrum en Osmose, deze kleinere Gelderse gemeenten in de aanpak daarvan door middel van het project "Aanpakken!" Dat gebeurt via coaching, training, werkbezoeken, workshops en bijeenkomsten voor gemeenten en instellingen. En er is een kennisloket opgezet en een jeugdmonitor ontwikkeld, te bereiken via de website www.jeugdenveiligheid.nl.

Met behulp van dit project wil de provincie bereiken dat er minder jongeren ontsporen, de sociale onveiligheid verbetert, de overlast door jongeren vermindert en de jeugdcriminaliteit afneemt. Het project startte eind 2003. Sindsdien zijn negen gemeenten ondersteund en hebben de meesten nu een gemeentelijk "Plan van Aanpakken". Naast de deelnemende gemeenten aan het project "Aanpakken!" zijn nog zestien gemeenten uigenodigd die op de kandidatenlijst staan voor een vergelijkbaar ondersteuningsaanbod aangezien het project nog een jaar wordt verlengd. In de maanden november/december wordt bekendgemaakt welke tien gemeenten in 2006 mee kunnen doen aan het project "Aanpakken!"
---
Locatie: Huis der Provincie, gebouw Rijnstate 3.1, Markt 9 in Arnhem Aanvang: 13.30 uur
Einde: 16.00 uur



Provincie Gelderland