Ingezonden persbericht


Noord-Europeanen bewegen meer dan Zuid-Europeanen

Nederlanders na Scandinaviërs en Ieren het sportiefst.

Onderzoeksresultaten laten zien dat de EU sportieve burgers kent. Vandaag de dag geeft 60 % van de EU-burgers aan dat zij sportief en fysiek actief zijn, maar tegelijk zijn de verschillen groot. Waar de Scandinaviërs de Europese modelburgers lijken op sportief gebied, is het niveau van sportparticipatie in Zuid-Europese lidstaten als Griekenland en Portugal aanzienlijk lager. Deze bevindingen lijken niet te stroken met de intensieve beleving van een sport als voetbal in de Zuid-Europese landen. Daarom schuilt er een waarheid in de oneliner van journalist Simon Kuper van de Financial Times die naar aanleiding van de onderzoeksresultaten schreef: "The Finns do it, the Greeks talk about it". Sport in Nederland wordt gekarakteriseerd door een hoge mate van sportparticipatie (alleen Scandinavië en Ierland scoren hoger) en een uitzonderlijk hoge mate van organisatie. Binnen Europa kent Nederland het hoogste percentage dat sport in clubgerelateerde context. Maar hoewel het percentage Nederlanders dat tenminste één keer per maand sport sinds de jaren negentig is gestegen, is het percentage dat intensief sport afgenomen gedurende de laatste decennia.

Bovenstaande onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het boek Sports participation in the European Union. Trends and differences. Vanuit het W.J.H. Mulier Instituut zijn data verzameld over sportdeelname in alle EU-lidstaten. Door de recente uitbreiding van de EU werd het tijd voor een compleet en diepgaand onderzoek naar sportdeelname in de afzonderlijke EU-staten. In het boek wordt niet alleen een compleet overzicht van sportdeelname in de EU gegeven, ook worden initiatieven om sportdeelname in de EU en in de afzonderlijke lidstaten te bevorderen besproken.

Donderdag 10 november aanstaande zal Sports participation in the European Union gepresenteerd worden tijdens de internationale conferentie Sport and Urban Development in Rotterdam. Pedro Velázquez (plaatsvervangend hoofd van de afdeling sport van het directoraat-generaal onderwijs en cultuur van de Europese Commissie) zal het onderzoek in naam van Ján Figel, EU-commissaris onderwijs, opleiding, cultuur en meertaligheid in ontvangst nemen. Verder zal Velázquez het Europees sportbeleid voor de komende jaren uit de doeken doen op dit congres, waar kopstukken uit de Europese politiek en de wereld van sportmanagement en -beleid van 9 tot 11 november aan deel zullen nemen.

Noot van de redactie:
Sports participation in the European Union. Trends and differences. W.J.H.Mulier Instituut. Auteurs: Maarten van Bottenburg, Bas Rijnen en Jacco van Sterkenburg. Opdrachtgever: Nike Europe Operations Netherlands. ISBN-nummer: 90-5472-000-X (Let op: uitgave volledig Engelstalig) Prijs exclusief BTW en verzendkosten: ¤ 39,50