Gemeente Haarlem

PERSBERICHT
Datum: 9 november 2005

Italiaanse tijdgenoten vinden elkaar in Haarlem

Letterlievende Vereniging J.J. Cremer speelt vrijdag 10 en zaterdag 11 november in het kader van Haarlem Pronto! de Mandrogola in het Candle Theater. De regie is in handen van Jules Noyons. De Mandragola is één van de meesterwerken van Machiavelli. Machiavelli was een tijdgenoot van Michelangelo. En nu in 2005 wordt op een steenworp afstand van het Teylers Museum, waar op dit moment 89 tekeningen van Michelangelo tentoongesteld worden een stuk gespeeld van zijn tijd- en plaatsgenoot.

De Mandragola werd voor het eerst in Florence opgevoerd. Het succes was zo groot, dat Machiavelli's naam als komedieschrijver was in één klap gevestigd. Het stuk gaat over Callimaco, een koopman uit Parijs, die met zijn knecht naar Florence gekomen is. Daar ziet hij Lucrezia, de echtgenote van de Florentijnse notaris Nicia, en staat meteen in vuur en vlam. Voor de verovering van Lucrezia wordt hij geholpen door een geslepen koppelaar, een dubbelhartige pater en Lucrezia's moeder. De thema's van het stuk zijn actueel en tijdloos: corruptie, genotzucht, gewetenloosheid, eigenbelang en hebzucht.

Het Candle Theater is gevestigd in de Bakenesserstraat 11. De voorstellingen beginnen op beide avonden om 20.15 uur en entreebewijzen kosten ¤ 7,50.
Voor reserveringen kunt u bellen met: 023-5326445

'Haarlem Pronto!' staat voor de Italiaanse weken in Haarlem, waarbij op initiatief van de gemeente Haarlem flankerende activiteiten in de stad plaatsvinden tijdens de looptijd van de Michelangelo-expositie in Teylers Museum.
Aanleiding voor al deze Italiaanse activiteiten is de Michelangelo-tentoonstelling in het Teylers Museum. In samenwerking met het British Museum in Londen en het Ashmolean Museum in Oxford presenteert Teylers Museum t/m 8 januari 2006 ruim tachtig tekeningen van de wereldberoemde Michelangelo Buonarotti.




Gemeente Haarlem