Ingezonden persbericht

Voedselhulp en armoedebestrijding in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

AMSTERDAM, 20051110 -- Geuzenveld- Slotermeer, 9 november 2005. Het aantal huishoudens met een minimuminkomen is in alle stadsdelen toegenomen. Deze toename is met 10,6% het sterkst in Geuzenveld-Slotermeer.


Eenderde van de jongeren groeit op in armoede en één op de vijf gezinnen leeft op de armoedegrens. Uit geldgebrek kunnen vier van de vijf arme kinderen bijna nooit met vakantie of een dagje uit. Er kan niet voldoende kleding worden gekocht en warm eten staat ook niet dagelijks op tafel. Armoedebestrijding richt zich vooral op de 75 procent van de minimahuishoudens die langer dan drie jaar op dat minimum leeft. In Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer werd in de raadsvergadering van november daarom een gezamenlijk voorstel van de fracties Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld, PvdA en Groen Links aangenomen. Hierin worden financiële middelen die aan de fracties zijn toegekend en die niet zijn gebruikt, aangewend voor armoede beleid en het ondersteunen van voedselhulp.
Ook bij de verdeling van de buurtbudgetten werd eerder door bewoners, buurtcommissies en een stichting geld ter beschikking gesteld voor de Voedselbox. De Voedselbox gaat vanaf de kerst maandelijks voedselpakketten beschikbaar stellen ter waarde van ca. dertig Euro. Bij de behandeling van het voorstel heeft Leefbaar Slotermeer Geuzenveld tevens voorgesteld om deze financiële hulp structureel te maken zodat de Voedselbox en de armoedebestrijding elk jaar op een extra bijdrage van circa. 30.000 Euro kunnen rekenen.
In de Raadscommissie van 21 november en de Raadsvergadering van 13 december wordt ook het door Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld ingediende initiatiefvoorstel Armoedebeleid behandeld. Daarin worden 14 maatregelen voorgesteld om de armoede in het Stadsdeel grondig aan te pakken. Behalve een armoedebeleid, een telefonisch spreekuur, uitbreiding van de schuldhulpverlening, broodpakketjes op scholen, preventie en betere informatievoorziening stelt de lokale partij ook voor om een VanHarteResto vestiging naar het Stadsdeel te halen, waar eenzame mensen met een kleine portemonnee voor weinig geld kunnen eten, om daarmee ook de sociale armoede aan te pakken.



Leefbaar Slotermeer Geuzenveld