Dag van de Mantelzorg

Lot

10 november Dag van de Mantelzorg

Pleidooi voor extra financiële middelen voor mantelzorgondersteuning en extra aandacht voor mantelzorg en GGZ

10 november is de Dag van de Mantelzorg met op meer dan 200 plaatsen in het land activiteiten voor mantelzorgers. Extra aandacht voor mantelzorgers is nodig, want de positie van veel mantelzorgers is niet zo rooskleurig. 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden voor een ander. 200.000 mantelzorgers voelen zich zwaar tot overbelast. In een brief aan de Tweede Kamer die vandaag verzonden wordt, pleit LOT/Xzorg daarom om extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor mantelzorgondersteuning voordat deze wordt overgeheveld naar de gemeenten in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De tijd is rijp voor dit pleidooi, omdat op 23 november een nota over Mantelzorg wordt besproken in de kamercommissie VWS. In deze nota wordt 10 miljoen euro uitgetrokken voor een betere mantelzorgondersteuning, maar dat is volstrekt onvoldoende. LOT/Xzorg heeft becijferd dat er 80 miljoen euro nodig is voor goede ondersteuning van de mantelzorg. LOT/Xzorg vraagt aan de Kamer om dit bedrag beschikbaar te stellen en de mantelzorgers te steunen.

Op de Dag van de Mantelzorg 2005 wordt veel aandacht besteed aan de mantelzorg voor mensen met een psychische ziekte. Deze mantelzorgers hebben vaak veel problemen terwijl daar niet veel aandacht voor is. Om die problemen inzichtelijk te maken is de actie Laat van u horen gestart waarin deze mantelzorgers opgeroepen worden om hun ervaringen, knelpunten en problemen telefonisch of via de website te melden. Alle reacties worden gebundeld en in het voorjaar als manifest met verbeterpunten overhandigd aan de politiek. De actie is een initiatief van LOT/Xzorg, de organisatie van en voor mantelzorgers en van de familieverenigingen Ypsilon, Labyrint-in-Perspectief, Familieraden SLKF, en LPR (belangenorganisaties cliënten GGZ).

Van 10 tot en met 25 november kunnen mantelzorgers die zorgen voor iemand met een psychische ziekte hun problemen telefonisch melden bij de Mantelzorglijn van LOT/Xzorg. Mantelzorgers die zorgen voor iemand met een psychische ziekte kunnen op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur bellen met de Mantelzorglijn, 0900-20 20 496 (0,10 p.m.) of een reactie geven via www.mantelzorg.nl.

Noot voor de pers
Meer informatie over bovenstaand bericht kunt u krijgen bij Arie Ouwerkerk, directeur LOT/Xzorg, of bij Leone Brokx, beleidsmedewerker communicatie, telefoon 030-659 22 22 of
06-41911095 (Arie Ouwerkerk, directeur)

LOT/Xzorg is het bureau van de LOT, Vereniging van Mantelzorgers en Xzorg, vereniging van Steunpunten Mantelzorg, Vrijwillige Thuishulp en Buddyzorg. LOT/Xzorg werkt aan belangenbehartiging en ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg. www.mantelzorg.nl

LOT/Xzorg Postbus 179 3980 CD Bunnik, tel (030)659 22 22, info@mantelzorg.nl