Productschap Diervoeder

10/11/2005

PDV verlaagt heffing

Het Productschap Diervoeder (PDV) heeft besloten de heffing op basis van mengvoer op nihil te stellen in de tweede helft van 2005 en de heffing in 2006 met een derde te verlagen. De heffing bedraagt daarmee 21,4 eurocent per 1.000 kilo in plaats van de 30,3 eurocent die de eerste helft van 2005 werd gehanteerd.

Belangrijkste reden voor de verlaging is een hoger dan verwachte voeropbrengst. Daarnaast schat het productschap voor volgend jaar de inkomsten uit retributies hoger in dan dit jaar. Retributies zijn bijdragen van bedrijven voor diensten die het PDV voor hen verricht. Het schap vraagt in 2006 retributie bij het GMP+-certificatieschema diervoedersector in 2006. Omdat het aantal GMP+-deelnemers is toegenomen, kan het schap de heffing evenredig verlagen met meer dan een half miljoen euro. Hiermee wordt het zogenaamde profijtbeginsel - de gebruiker betaalt - toegepast.

Heffingsverlaging is ook mogelijk door lastenverlaging van het productschap in 2006, mede dankzij substantiële budgetverlagingen. Zo daalt het budget voor collectief veevoederonderzoek met twee ton en het budget voor gestructureerde sectorcommunicatie met een ton. Het PDV bespaart volgend jaar ook een ton op doorbelastingskosten aan het Hoofdproductschap Akkerbouw.