Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten van 9 november 2005 9 november 2005

Provinciale Staten hebben vandaag besloten zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van het provinciehuis. Hiermee willen de Staten een bijdrage leveren aan de duurzame energiehuishouding en aan de klimaatdoelstellingen. De Staten hebben Statenlid Piet de Vey Mestdagh (D66) aangewezen als lid van het Algemeen Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. De heer drs. Bunskoeke is benoemd tot archiefinspecteur voor de provincie Groningen.

Zonnepanelen op het provinciehuis
Provinciale Staten hebben besloten het dak van het provinciehuis aan de
St. Jansstraat van zonnepanelen te voorzien. Op deze wijze willen de Staten een bijdrage leveren aan de duurzame energiehuishouding en aan de klimaatdoelstellingen en bovendien willen zij hiermee een voorbeeldfunctie vervullen.
De provincie Groningen probeert inwoners en ondernemers te inspireren om duurzamere vormen van energie te gebruiken. Provinciale Staten vinden het daarom van belang dat de provincie het goede voorbeeld geeft en de eigen huishouding dan ook zoveel mogelijk duurzaam te laten zijn. Door het plaatsen van zonnepanelen hoeft de provincie minder energie in te kopen, wat door de stijgende energieprijzen financieel aantrekkelijk is.

Energieopbrengst
De energieopbrengst zal rond de 46.000 kWh per jaar zijn. Hiermee kan de provincie ongeveer 100 werkplekken per jaar van energie voorzien. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt tussen de 3.000 en 3.500 kWh per jaar.
Kosten
De kosten voor de totale installatie bedragen EUR 200.000,--, een investering die zichzelf naar verwachting terug gaat verdienen.

Aanwijzig lid Algemeen Bestuur SNN
Provinciale Staten hebben Statenlid Piet de Vey Mestdagh (D66) aangewezen als lid van het Algemeen Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. De Vey Mestdagh vervult hiermee de vacature die is ontstaan doordat Fleur Gräper-Van Koolwijk (D66) haar lidmaatschap van het AB SNN beëindigde.

Ontslag/benoeming provinciale archiefinspecteur Provinciale Staten hebben de heer drs. D.M. Bunskoeke benoemd tot archiefinspecteur voor de provincie Groningen. Hij volgt hiermee de heer A.J.M. den Teuling op, die gebruik maakt van een pensioenregeling.

Op basis van de Archiefwet en de noordelijke samenwerking tussen de archiefinspecteurs is de heer Den Teuling per 1 november 2005 ontslagen uit zijn functie als provinciaal archiefinspecteur van Groningen en is de heer Bunskoeke benoemd als archiefinspecteur in Groningen. Dit ontslag en de benoeming vond gelijktijdig plaats in Drenthe en Fryslân. Naast de wisseling van de wacht is ook de taakverdeling van de inspecteurs aangepast.

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2005 vastgesteld Provinciale Staten hebben het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening voor 2005 met betrekking tot de rechtmatigheidstoets vastgesteld. De kaders waarbinnen de accountant de toets uitvoert moeten namelijk door Provinciale Staten worden gesteld. De kaders zijn vastgelegd in het controleprotocol.

Het Rijk heeft per 2004 provincies verplicht om - naast een toets op de betrouwbaarheid - ook een toets op de financiële rechtmatigheid uit voeren. Het gaat om een toets op de rechtmatigheid van het financieel beheer, waarvan de uitkomsten zijn opgenomen in de jaarrekening.

Heffingsverordening opcenten motorrijtuigenbelasting gewijzigd Provinciale Staten hebben de Heffingsverordening opcenten motorrijtuigenbelasting gewijzigd. Het aantal te heffen opcenten motorrijtuigenbelasting wordt per 1 april 2006 verhoogd met 1,1 tot 76,8 opcenten.
De indexering gebeurt op basis van de trendmatige groei van het netto nationaal inkomen tegen marktprijzen, met een correctie vanwege de groei van het aantal voertuigen.

Legesverordening provincie Groningen gewijzigd
Provinciale Staten hebben een wijziging van de Legesverordening 1993 voor 2006 vastgesteld. De tarieven worden trendmatig met 1,84% verhoogd, op basis van de verwachte prijsontwikkeling van 2005 en 2006 en een correctie over 2004 en 2005.

Richtlijnen MER omlegging N355 Zuidhorn vastgesteld Provinciale Staten hebben ingestemd met de richtlijnen voor het Milieu Effect Rapport (MER) Omlegging N355 Zuidhorn. Hiervoor hebben zij een bedrag van EUR 50.000, -- beschikbaar gesteld.
De omlegging is op zich niet m.e.r.-plichtig, maar de provincie vindt het van belang dat de milieuaspecten een volwaardige plaats krijgen. Daarom is gekozen voor een vrijwillige MER.

De omlegging is een gevolg van de noodzakelijke vervanging van de bruggen over het Van Starkenborghkanaal en de wens om de verkeersstructuur in en om Noord- en Zuidhorn te verbeteren in samenhang met de uitbreidingsplannen aan de oostkant van Zuidhorn.

Wijziging Verordening nazorgheffing stortplaatsen in Groningen Provinciale Staten hebben de Verordening op de instelling en invordering van de nazorgheffing stortplaatsen provincie Groningen gewijzigd. De Staten hebben daarbij de tarieven voor niet-bedrijfsgebonden stortplaatsen voor 2006 vastgesteld.

De provincie is organisatorisch en financieel verantwoordelijk voor de nazorg van stortplaatsen, waar op of na 1 september 1996 nog afval is gestort.

10 november 2005