Gemeente Den Haag

november 2005
'University Campus' Den Haag krijgt meer gezicht (9 november)

Technische Universiteit Delft sluit zich aan bij samenwerking

Het universitair onderwijs in Den Haag krijgt de komende jaren meer gezicht met de 'University Campus The Hague'. De gemeente Den Haag, de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft tekenden op 9 november een intentieverklaring, waarmee de TU Delft zich aansluit bij de universitaire samenwerking in de stad. De groeiende Campus is op zoek naar een nieuw pand in het centrum van Den Haag. De Campus Den Haag, een initiatief van de Universiteit Leiden, bestaat sinds 1999. Inmiddels werken er meer dan twintig mensen en volgen er zo'n 600 studenten colleges. Nu de TU Delft zich als samenwerkingspartner aandient, is de verwachting dat de Campus de komende jaren een flinke groei doormaakt. Het perspectief? "Over tien jaar een 'university college' als levendig centrum van de stad van vrede, recht en veiligheid", schetste voorzitter G.J. van Luijk van het college van bestuur van de TU Delft bij de ondertekening van de intentieverklaring.
De University Campus The Hague richt zich met het studie-aanbod op recht, bestuur en maatschappelijke vraagstukken. Burgemeester Deetman van Den Haag benadrukt dat Den Haag met de University Campus zich niet wil presenteren als een concurrent van universiteitssteden Leiden en Delft. "De twee universiteiten werken hier samen op een manier waar iedereen baat bij heeft." Professor D. Breimer, rector-magnificus van de universiteit Leiden, ziet de samenwerking met Delft en Den Haag als onderdeel van een bredere trend van internationalisering van het universitair onderwijs. "Nu gaan we samenwerken met Delft, maar we sluiten niet uit dat er nog meer partners komen." De gemeente zal zich inspannen om voor de Campus een nieuw, groter gebouw in het centrum te vinden. Deetman: "De activiteiten van de Campus moeten deel uitmaken van het stadscentrum van Den Haag. Dat is belangrijk voor de uitstraling van de stad; andere universiteitssteden hebben daar ook baat bij."
Aansluitend op de ondertekening van de intentieverklaring volgde vanmiddag in de Nieuwe Kerk de installatie van oud-Eurocommissaris Bolkestein als hoogleraar. Beide universiteiten hebben Bolkestein benoemd tot hoogleraar 'Intellectuele grondslagen van politieke ontwikkelingen'.