Gemeente Tilburg

10-11-2005
'Stappegoor' in de steigers
unieke combinatie wonen en sport

De stedenbouwkundige uitwerking van het masterplan Stappegoor is klaar. Op 12 december aanstaande behandelt de raad naar verwachting de plannen. De huidige plannen bevatten op enkele punten wijzigingen ten opzichte van het masterplan uit 2004.

Zo is er een betere verkeersontsluiting van de nieuwe wijk, komen er meer grondgebonden woningen en minder appartementen en is er meer aandacht voor milieuwetgeving. De uitwerkingsplannen zijn tot stand gekomen in overleg met de huidige gebruikers en bewoners van het gebied.

Het stedenbouwkundig plan Stappegoor gaat uit van onder andere 10 hockey- en voetbalvelden, een atletiekbaan , een klimhal, twee tennisaccommodaties en een sport megastore. Er komt een nieuwe ontsluitingsweg tussen het stadion en de gevangenis op de Ringbaan Zuid , alsmede een nieuwe ontsluiting op de Abcovenseweg voor een nieuw woongebied. Wat de woningbouwplannen betreft wordt gekozen voor minder hoogbouw (nu 160 appartementen) en meer eengezinswoningen (circa 530) met eigen parkeerplaatsen. Ook komen er circa 260 student-/starterswoningen, aanvullend op de 240 studenten-/starterswoningen die zijn voorzien boven de bioscoop. De eengezinswoningen (rijwoningen, geschakelde woningen, 2 onder 1 kapwoningen, patiobungalows, vrijstaande woningen en een aantal vrije kavels) worden gerealiseerd in een cluster achter de Goirleseweg en grenzend aan de Abcovenseweg. De appartementen (van 65 m2 tot ruim 150 m2) komen vooral aan de pleinen binnen het sport- en onderwijsgebied.

Er wordt uitgegaan van betaald parkeren met een specifiek parkeerbeleid voor de doelgroepen sportverenigingen en studenten. Te zijner tijd wordt dit voorgelegd aan de raadscommissie Fysiek met de bijbehorende gelegenheid tot inspraak. In totaal komen er 3780 parkeerplaatsen waaronder een groot aantal in een gebouwde voorziening. Daarnaast komen er voor de woningbouw voldoende parkeerplaatsen (met name op eigen terrein).

De plannen voor onder andere een dubbele sporthal, een schaatsbaan, de megabioscoop en horecagelegenheden blijven ongewijzigd.

Uitvoering
De bouw van de nieuwe sporthal start volgens planning in mei 2006. De bouw van de bioscoop start vervolgens in het najaar van 2006. Ook start dan de aanleg van de schaatsbaan en de eerste woonvlekken. Medio 2012 zal de transformatie van Stappegoor naar verwachting in zijn geheel afgerond zijn.

De plannen worden gerealiseerd door een consortium van marktpartijen, bestaande uit Crapts Projektontwikkelingsmaatschappij, Hopman Interheem en Rabo Vastgoed. De kosten voor de gemeente beperken zich tot de voorfinancieringskosten. Dit, om met voorrang de sporthal te realiseren en in tweede instantie de schaatsbaan.

Verdere procedure
Naast het uitwerkingsplan ligt een Milieu-effect rapportage voor. Hierin staan de gevolgen van de planontwikkeling voor het milieu en het ruimtegebruik beschreven. Dit wordt naar verwachting in december behandeld door de raad.

Om de ontwikkeling van het Stappegoorgebied mogelijk te maken, moet voor het hele gebied vrijstelling worden verleend op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, artikel 19. Het college heeft hiertoe de concept-ruimtelijke onderbouwing vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Deze procedure start binnenkort. In 2008 moet het nieuwe beheerbestemmingsplan klaar zijn.

Het stedenbouwkundig uitwerkingsplan en de Milieu Effect Rapportage worden op 30 november 2005 behandeld door de raadscommissie Fysiek en vervolgens op 12 december 2005 door de raad.