Gemeente Leeuwarden

Renovatie en uitbreiding sporthal Kalverdijkje

Bron: Gemeente Leeuwarden (10-11-2005) In de planvorming rondom de nieuwbouw van het zwembad Kalverdijkje was de aangrenzende sporthal tot nu toe buiten beschouwing gelaten. De gezamenlijke toegangshal voldoet echter niet meer aan de eisen van de tijd. Daarom heeft de gemeente besloten EUR 1.699.000 (excl. BTW) beschikbaar te stellen voor de renovatie en upgrading van de toegangshal, de uitbreiding en upgrading van de bestaande horecavoorziening en de uitbreiding van de bergingsruimte van de sporthal.

In het krediet voor het zwembad was wel een bedrag opgenomen voor de renovatie van de in slechte staat verkerende vloer van de toegangshal. Maar het aanzicht van de hal, ook het visitekaartje van het nieuwe zwembad, voldoet volstrekt niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Zowel de toegangshal als het zwembad zijn begin zeventiger jaren gebouwd.
De bestaande horecavoorziening is bouwkundig gezien nog in orde, maar de liftinstallatie moet worden vervangen. Daarnaast is de voorziening te klein, zeker wanneer er een tweede sporthal bij komt, en net als de rest van het complex, uit de tijd. Een upgrading is wenselijk. Verder heeft de huidige sporthal een gebrek aan bergruimte. Het bovenstaande, gecombineerd met recente ontwikkelingen, zoals de geplande bouw van O.S.G. Piter Jelles met de daarbij behorende gymnastiek¬voorzieningen in de directe omgeving van het zwembad, maakten een aanvulling op de plannen noodzakelijk. Het sportcomplex Kalverdijkje wordt hierdoor zodanig verbeterd dat Leeuwarden en haar bewoners niet alleen de beschikking krijgen over een nieuw zwembad, maar over een volledige sportvoorziening op niveau.