Ingezonden persbericht


NETWERK VAN BIOLOGISCHE INFORMATIECENTRA IS EEN FEIT

LELYSTAD - 9 november 2005 - Minister Veerman heeft vandaag de website biologischnetwerk.nl geopend. Daarmee is het Netwerk Biologische InfoCentra (BIC) officieel gepresenteerd. Het Netwerk Biologische InfoCentra bestaat uit 22 biologische bedrijven in Nederland die vanuit de praktijk informatie verspreiden over biologische landbouw. Ter gelegenheid van de officiële start is door minister Veerman van Landbouw een speciale herinneringsbank onthuld. De herinneringsbank is een cadeau van Triodos Bank. Op de bank is een herinneringsplaquette aangebracht met het moto van het netwerk: "let's talk bio!". Ook alle netwerkbedrijven hebben van Triodos Bank een groene bank als cadeau ontvangen, waarmee Triodos Bank steun aan het Netwerk betuigt.

Biologische InfoCentra dragen ieder op hun eigen manier bij aan de kennismaking met de biologische landbouw door bezoekers te laten ruiken, voelen en proeven. Bezoekers kunnen meer leren over biologische landbouw en voeding middels deelname aan bijvoorbeeld een excursie, het volgen van een cursus of het deelnemen aan een rondleiding. Daarnaast verstrekt ieder infocentrum foldermateriaal over biologische landbouw en voeding. Biologische InfoCentra zijn veelal gekoppeld aan een primair landbouwproductiebedrijf met een EKO-licentie waarbij het infocentrum is opgestart als neventak. De website biologischnetwerk.nl toont van ieder infocentrum de verschillende activiteiten die georganiseerd worden.

De landbouw in Nederland bepaalt opnieuw positie. Ondernemers van de Biologische InfoCentra zijn voorlopers op het gebied van het zoeken naar alternatieven naast primaire landbouwproductie. Het Netwerk Biologische InfoCentra heeft verklaard ervoor te zorgen dat mensen de waarde van de natuur als bron van grondstoffen - en dus als bron van het leven - gaan inzien. Om het publiek te doen beseffen welke waarde biologische landbouw heeft verschaffen de infocentra inhoudelijke voorlichting & educatie over biologische landbouw en voeding in relatie met de zorg voor plant, dier èn de mens. Kortom natuurbeheer, behoud van milieu, cultuurhistorische waarden, de geomorfologie van de omgeving en sociale zorg geïntegreerd met landbouw.

Contacten met de burger en consument vinden op verschillende manieren plaats. Door bijvoorbeeld huisverkoop, zorg voor mensen, recreatie en het geven van natuureducatie. Contact met kinderen vindt veelal plaats door een bezoek met de school aan de boerderij. Hierbij vertelt de boer over zijn bedrijf en zijn omgang met planten, dieren en mensen binnen de biologische bedrijfsvoering.

Vandaag heeft het netwerk zich breed gepresenteerd in bijzijn van minister Veerman van Landbouw. De netwerkleden hebben ervoor gezorgd dat de belangrijkste personen in het werkveld aanwezig waren. De minister en de bezoekers zijn inhoudelijk bekend gemaakt met Netwerk BIC in de vorm van een markt waarin de netwerkleden zichzelf hebben gepresenteerd. De diversiteit in het geven van voorlichting en/of educatie kwam daarin duidelijk naar voren. De nadruk lag op het 'belevingsaspect', vorm gegeven door directe elementen uit de biologische praktijk waaronder natuurlijk mest en grond, maar bijvoorbeeld ook kleine eendjes, varkentjes en kruidenthee met een gezonde werking. De functie van Biologische InfoCentra is tevens door Johan Martens van InfoCentrum "De Hemelrijksche Hoeve" uit Biezenmortel in heldere bewoording aan de minister overgebracht en theatergroep "De Boerengroep" heeft in samenwerking met het publiek de functie van het netwerk op levendige wijze vorm gegeven waarin de hoofdrol voor minister Veerman was weggelegd. De Biologische InfoCentra ervaren dat mensen die een bezoek aan hun InfoCentrum brengen biologische producten gaan kopen. Het verhaal van de boer over zijn vee en gewassen, de beleving van de boerderij, maakt zoveel indruk dat het blijft hangen bij het boodschappen doen. Biologische InfoCentra leveren daarom een grote bijdrage. Om het landelijke streven van 10% biologische landbouw in 2010 te bereiken pleit Netwerk BIC voor meer geld en energie in het stimuleren van regionale initiatieven. Een belangrijke doelgroep voor de Biologische InfoCentra zijn scholen. Scholen hebben echter weinig budget. Het netwerk doet daarom een oproep aan het rijk geld vrij te maken voor broodnodige natuurvriendelijke landbouw educatie. Landbouw gedeputeerde Wubbo de Raad benadrukte in zijn bijdrage nog eens extra het belang van regionale informatiepunten over biologische landbouw en voeding.

Het programma is afgesloten met de onthulling van een speciale herinneringsbank door Minister Veerman. De herinneringsbank is een cadeau van Triodos Bank. Op de bank is een herinneringsplaquette aangebracht met het moto van het netwerk: "let's talk bio!". De herinneringsbank maakt onderdeel uit van het Groene Banken Plan van Triodos Bank. De herinneringsbank is ontworpen door de kunstenares Ineke Hans en gemaakt door de Sociale Werkvoorziening Zeist van duurzaam hout (FSC) uit de bossen van Staatsbosbeheer. In een uitsparing in de herinneringsbank wordt een boom geplant, zodat voor iedere geplaatste bank een nieuwe boom wordt teruggeplant in de natuur. Alle netwerkleden ontvingen van Triodos Bank als aandenken een groen bank voor op hun erf.

Triodos Bank, de groene bank uit Zeist bestaat dit jaar 25 jaar en is al sinds de oprichting als financier nauw betrokken bij de ontwikkeling van de biologische landbouw. De bank is zeer verheugd met de oprichting van het Netwerk Biologische InfoCentra. Goede samenwerking binnen de sector zal volgens de bank leiden tot verdere professionalisering. De boer en boerin op het bedrijf zijn een belangrijk visite kaartje voor de sector. Hier kan de (potentiële) consument zien wat de toegevoegde waarde van biologische landbouw is. Een gezonde bodem levert gezonde producten. Op de bedrijven kan de consument dit proeven en ervaren.

De projectondersteuning en facilitering van het Netwerk BIC zorgt voor vernieuwing en professionalisering van verbreed ondernemerschap en stimuleert en versterkt samenwerking tussen ondernemers. Tevens levert de gezamenlijke aanpak een efficiëntieverhoging op voor de aangesloten centra. Binnen het netwerk wordt informatie uitgewisseld middels een e-mail nieuwsbrief en tijdens studiedagen en excursies. De informatiecentra worden gezamenlijk gepromoot door de website waarop links staan naar de verschillende centra en door een doorverwijskaart waarop alle adressen van de leden staan. Het project Netwerk BIC wordt financieel ondersteund door het Ministerie van LNV, de provincies Friesland, Gelderland en Flevoland en door de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord Brabant. Verder dragen de Biologische InfoCentra uiteraard zelf ook bij aan de ontwikkelingskosten van het Netwerk.

Initiatiefnemer voor dit project is het Centrum Biologische Landbouw uit Lelystad. Het project Biologische InfoCentra is opgestart door de Stichting Biologische Landbouw Flevoland, Land & Co uit Wageningen, Platform Biologica, LTO Nederland, de Stadsboerderij uit Almere, de Eemlandhoeve uit Bunschoten en de Hemelrijksche Hoeve uit Biezenmortel.

MEER INFORMATIE



Ingezonden persbericht