Flevoland, 10 november 2005
"We laten ons niet uit elkaar spelen"

Begroting 2006: Solidariteit en gelijke kansen

Tijdens de Provinciale beschouwingen van 10 november vestigde de PvdA Flevoland opnieuw de aandacht op haar plannen voor het landelijk gebied tussen Almere, Zeewolde en Lelystad. Fractievoorzitter Wouter Ruifrok reikte de eerste brochure hierover officieel uit aan de Commissaris der Koningin Michel Jager. De PvdA hoopt dat anderen zich bij haar ideeën aansluiten of deze van goede aanvullingen of wijzigingen voorzien. Zodat het imago van een saai en eentonig middengebied verandert in aantrekkelijk en natuurlijk. Hierna sprak de fractievoorzitter de inbreng van de PvdA fractie voor de begrotingsbeschouwingen 2006 uit.

Leidend is voor de PvdA hierin de opdracht: "We laten ons niet uit elkaar spelen". Tweedeling als gevolg van economische ontwikkeling, als gevolg van digitale ontwikkeling of als gevolg van schaalvergroting zijn niet acceptabel. Goed besturen kan volgens Ruifrok alleen vanuit een samenhangende visie op de vraag hoe de toenemende ongelijkheid bestreden kan worden. Hij verwees hierin naar Wouter Bos die onlangs in een column schreef "Leggen we ons neer bij het ontstaan van twee Nederlanden? Nee natuurlijk niet!" Ruifrok: " Wij willen geen twee Nederlanden, twee Almeres, geen twee Flevolanden. Eén stad, één provincie met kansen voor iedereen, dat is de ambitie van de PvdA."

Zo wil de PvdA graag samen met de collega-fracties onderzoeken hoe het begrip andere overheid een extra visionaire doorkijk kan bieden, gericht op democratie en deelname aan politieke besluitvorming door de inwoners van Flevoland en daarmee niet slechts voldoen aan ambities en verplichtingen. Ruifrok benaderde verder dat er noodzaak bestaat de beperkte financiële middelen voor economische ontwikkeling strategisch in te zetten om een zo groot mogelijk effect te bereiken.

Natuurlijk gaf de PvdA ook haar sociaaldemocratische stokpaardje vorm, Ruifrok: "Solidariteit en gelijke kansen zijn in de sociaal democratie richtinggevend. Doelgroepen als jongeren, ouderen, minderheden en gehandicapten verdienen permanente aandacht. Het zijn juist deze groepen in onze samenleving, die door het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren in de problemen zijn geraakt. Voor Flevoland geldt dit nog in het bijzonder, door de achterblijvende uitkeringen voor onze groeiende bevolking" Hierna zette hij de visie van de fractie over mobiliteit verder uiteen. Hij legde de nadruk op het traject Almere-Schiphol en de IJmeerverbinding. Hier vindt de fractie forse investeringen nodig: "Zonder deze investeringen is een verdergaande groei van Flevoland simpelweg niet mogelijk."

Tot slot van zijn betoog kondigde Ruifrok een aantal moties aan: over biobrandstof, economische ontwikkeling, de Zuiderzeelijn en vroeg hij aandacht voor een zorgvuldige behandeling van de problemen rond het failliete Bureau voor Toerisme Flevoland.

noot voor de redactie,