Gemeente Veendam


Veiligheidsmonitor 2005

Publicatiedatum: 08 november 2005

Veiligheidsmonitor 2005 Gemeente Veendam

Binnenkort start Regiopolitie Groningen met de Veiligheidsmonitor 2005 in de gemeente Veendam. De Veiligheidsmonitor is de opvolger van VeiligheidsScan zoals die in 2001 en 2003 in de gemeente gehouden is. Deze monitor gaat op termijn de huidige vragenlijsten van de politie, gemeenten en het CBS vervangen. Het kabinet verwacht hiermee een één-duidige meting van de veiligheidssituatie in de gemeente te krijgen. De vragenlijst die nu gebruikt wordt, is in uitgebreid overleg met de Grote Steden en de politiekorpsen tot stand gekomen. Door middel van het afnemen van deze enquête krijgt Regiopolitie Groningen zicht op de veiligheidssituatie in de gemeente Veendam. Deze gegevens vormen de basis voor Gebiedsgebonden Politiezorg. Ook zal de gemeente met de gegevens aan de slag kunnen voor het lokale integrale veiligheidsbeleid. Bovendien kan er zo een duidelijke verge-lijking worden getrokken met de Veiligheidsscan van 2003. Onderzoeker drs. J. Huizing van Regiopolitie Groningen voert in overleg met de gemeenten het onderzoek uit.

Binnenkort krijgen 500 inwoners uit de gemeente Veendam een brief in de bus. Hierin wordt uitleg gegeven hoe de vragenlijst te vinden is op de site van Regiopolitie Groningen. Mochten zij niet over de middelen beschikken die toegang geven tot het internet, dan is er een mogelijkheid om door middel van de bijgesloten antwoordkaart een schriftelijke enquête thuisgestuurd te krijgen. In de enquête kunnen de bewoners anoniem aangeven welke pro-blemen er in hun buurt of dorp spelen en ook hoe belangrijk zij dit achten. Ook het huidige optreden van de politie komt aan bod. Eveneens moet het onderzoek een beeld opleveren waarom mensen wel of geen aangifte doen bij de politie. Het onderzoek beperkt zich niet alleen tot zaken die met de politie te maken hebben. Er worden ook vragen gesteld over het functioneren van de gemeente en over de leefbaarheid van de buurt waarin men woont. Voor Regiopolitie Groningen en voor de gemeente is het dus van groot belang dat iedereen die deze brief krijgt meewerkt aan het onderzoek. Op deze wijze kunnen zij meer inzicht krijgen in de problematiek in de gemeenten.

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek dat wordt voorgelegd aan een willekeurige steek-proef die wordt getrokken uit het bevolkingsregister. Daarbij worden alleen inwoners boven de 15 jaar ondervraagd. Zodra het onderzoek in alle gemeenten van de provincie Groningen heeft plaatsgevonden, zal in dit blad aangekondigd worden wanneer de eerste resultaten kunnen worden verwacht.


---