Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

10 november 2005
NAJK: situatie landelijke belangenbehartiging tuinbouw zorgelijk

De Tuinbouwafdelingen van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt vinden het een zorgelijke situatie dat, door het ontstaan van Glaskracht, er twee belangenbehartigingsorganisaties voor de glastuinbouw in Nederland zijn die hetzelfde doel nastreven. Als jongerenbelangenbehartiger vindt het NAJK dat men moet streven naar één krachtige tuinbouwbelangenbehartigingsorganisatie om zo ook in de toekomst sterk te staan voor de tuinbouw.

De Hollandse glastuinbouwwerkgroep van het NAJK heeft zowel met Frans Hoogervorst, voorzitter van Glaskracht, als met Tiny Aerts, waarnemend voorzitter van LTO-Glastuinbouw, een gesprek gehad. De insteek van deze gesprekken was om meer duidelijkheid te krijgen over het doel van de organisaties. Uit de gesprekken bleek dat beide organisaties hetzelfde doel nastreven, maar op basis van kleine verschillen in denkwijze uit elkaar zijn gegaan.
Het NAJK ziet het als haar taak om namens de jongeren op deze situatie te reageren. Wij betreuren het dan ook zeer dat er twee belangenbehartigingsorganisaties met hetzelfde doel in Nederland actief zijn voor de glastuinbouw. Wij zien als gevaar voor onze sector dat er uiteindelijk te weinig draagkracht zal zijn binnen de glastuinbouw. Dit omdat veel glastuinders het lastig vinden om te kiezen wie hun belangenbehartiger wordt en daardoor het gevaar dreigt dat ze zich bij geen enkele organisatie aan zullen sluiten. Om dit te voorkomen, moeten bestuurders niet blijven hangen in het verleden, maar toekomst en oplossingsgericht aan het werk gaan. Als jongerenorganisatie vinden we dat één krachtige tuinbouwbelangenbehartiging noodzakelijk is om ook in de toekomst ruimte op te eisen voor onze sector.

Joris Baecke
DB NAJK Tuinbouw